Huba
17 °C
33 °C

Fél óra elsötétítés Az igazság áráért

2008.04.30. 11:16
Több mint egy hónap vizsgálódás után harminc perces műsorfelfüggesztést szabott ki az ORTT a TV2-re Az igazság ára című műsor miatt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület megállapította, hogy a Tv2 "Az igazság ára című műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvény alapelvi rendelkezését." Az ORTT ezért 30 percre felfüggesztette a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását.

Elzárják a menekülési utakat

A részletes indoklás szerint a csatorna hazugságvizsgálós műsorának "résztvevői olyan helyzetbe kerülhetnek, amelyben különleges személyes adataik feletti ellenőrzésük megszűnik, akár még a válasz esetleges megtagadása esetén is (hiszen, miközben pénzért vállalták előzetesen az önfeladást, még a nagy összeget veszni hagyó válaszmegtagadást is a kérdésben megfogalmazott állítás beismerésének fogja tekinteni a néző), ez pedig a személyiség teljes feladása előtti menekülési utakat elzárja."

"A TV2 jogi igazgatósága még nem kapta kézhez a határozatot, így a konkrét indoklás kapcsán még nem tudok információval szolgálni " - nyilatkozta a büntetésről Magyar Rita, a TV2 pr-csoportjának vezetője. Az ORTT március 12-én rendelte el Az igazság ára első két adásának hatósági ellenőrzését. A médiahatóság jogászai azt vizsgálták, hogy a már adásba került részek sértik-e a médiatörvényt. Ilyen, teljes körű vizsgálatot folytatott az ORTT például a valóságshow-k megjelenésekor a politikai és kulturális elit által sokat szidott Big Brother és a Való Világ ellen is.

Szakértők szerint a hazugságvizsgáló sem megbízható

Márciusi cikkünkben már megírtuk, hogy a vetélkedő az általunk megkérdezett adatvédelmi szakértők szerint személyiségi jogokat sérthet. A tévécsatornák ugyanis az ilyen kényes műsorok esetén általában olyan szerződést kötnek a szereplőkkel, ami nagy összegű kötbért helyez kilátásba arra az esetre, ha a szereplő megtiltaná az adás műsorba kerülését. A személyes adatok kezelésének ilyen ellehetetlenítése viszont sérti az alkotmányos alapjogokat.

Emellett a műsorban használt hazugságvizsgáló sem tökéletesen megbízható, egy neve elhallgatását kérő igazságügyi szakértő elmondta, hogy az ilyen, háromcsatornás poligráf megbízhatósága optimális esetben 80 százalék körül van, de a nem megfelelő kihallgatási körülmények miatt ez az arány még tovább csökkenhet.

A Tv2-t már többször büntette elsötétítéssel az ORTT, az Aktív és a Big Brother 2003-as adásai miatt kiszabott, összesen több mint másfél órát egy évvel később, egy részletben tudta le a csatorna.