Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Fél óra elsötétítés Az igazság áráért

2008.04.30. 11:16
Több mint egy hónap vizsgálódás után harminc perces műsorfelfüggesztést szabott ki az ORTT a TV2-re Az igazság ára című műsor miatt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület megállapította, hogy a Tv2 "Az igazság ára című műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvény alapelvi rendelkezését." Az ORTT ezért 30 percre felfüggesztette a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását.

Elzárják a menekülési utakat

A részletes indoklás szerint a csatorna hazugságvizsgálós műsorának "résztvevői olyan helyzetbe kerülhetnek, amelyben különleges személyes adataik feletti ellenőrzésük megszűnik, akár még a válasz esetleges megtagadása esetén is (hiszen, miközben pénzért vállalták előzetesen az önfeladást, még a nagy összeget veszni hagyó válaszmegtagadást is a kérdésben megfogalmazott állítás beismerésének fogja tekinteni a néző), ez pedig a személyiség teljes feladása előtti menekülési utakat elzárja."

"A TV2 jogi igazgatósága még nem kapta kézhez a határozatot, így a konkrét indoklás kapcsán még nem tudok információval szolgálni " - nyilatkozta a büntetésről Magyar Rita, a TV2 pr-csoportjának vezetője. Az ORTT március 12-én rendelte el Az igazság ára első két adásának hatósági ellenőrzését. A médiahatóság jogászai azt vizsgálták, hogy a már adásba került részek sértik-e a médiatörvényt. Ilyen, teljes körű vizsgálatot folytatott az ORTT például a valóságshow-k megjelenésekor a politikai és kulturális elit által sokat szidott Big Brother és a Való Világ ellen is.

Szakértők szerint a hazugságvizsgáló sem megbízható

Márciusi cikkünkben már megírtuk, hogy a vetélkedő az általunk megkérdezett adatvédelmi szakértők szerint személyiségi jogokat sérthet. A tévécsatornák ugyanis az ilyen kényes műsorok esetén általában olyan szerződést kötnek a szereplőkkel, ami nagy összegű kötbért helyez kilátásba arra az esetre, ha a szereplő megtiltaná az adás műsorba kerülését. A személyes adatok kezelésének ilyen ellehetetlenítése viszont sérti az alkotmányos alapjogokat.

Emellett a műsorban használt hazugságvizsgáló sem tökéletesen megbízható, egy neve elhallgatását kérő igazságügyi szakértő elmondta, hogy az ilyen, háromcsatornás poligráf megbízhatósága optimális esetben 80 százalék körül van, de a nem megfelelő kihallgatási körülmények miatt ez az arány még tovább csökkenhet.

A Tv2-t már többször büntette elsötétítéssel az ORTT, az Aktív és a Big Brother 2003-as adásai miatt kiszabott, összesen több mint másfél órát egy évvel később, egy részletben tudta le a csatorna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?