Betiltotta a Tv2 plakátjait Tarlós

2005.10.20. 22:15
A III. Kerületi Önkormányzat véleménye szerint sértik a közízlést a Tv2 Buzera című műsorának plakátjai, ezért Tarlós István polgármester felszólítására a hirdetéseket elkezdték letakarni a kerületben. Legelőször a polgármesteri hivatal előtti téren álló hirdetőtábláról szedték le a plakátokat, amelyek a polgármester szerint egy férfi és egy női nemi szervet ábrázolnak, bár más vélemények szerint csak egy szomorú fejforma, meg egy rombusz váltakozik a reklámokon. Rossz, aki rosszra gondol?

Óbudán holnapra eltűnnek azok a plakátok, amelyek a Tv2 új, Buzera című műsorát reklámozzák két iskolai nemiszerv-firkákra hasonlító ábrával, és a "Rossz, aki rosszra gondol" szlogennel. Tarlós István, a kerület független, de Fidesz-támogatással megválasztott polgármestere szerint a közerkölcsöt és a hatályos reklámtörvényt is sértik a plakátok, ezért le akarja szedetni azokat. A polgármesteri hivatal előtti térről már el is tűnt a Tarlós szerint "külvárosi iskolák vécéjére való" hirdetés.

Külvárosi vécék fala

Betiltotta a Tv2 pináját Tarlós

"Mit gondolnának erről az országról, ha ezekkel az ábrákkal díszítenének egy európai uniós pályázat fejléces borítékját?" - kérdez vissza a reklám betiltását firtató kérdésünkre Tarlós István, aki szerint nem meglepő hogy Budapest nem nyert az unió kulturális fővárosa cím elnyerésére kiírt pályázaton, amikor ilyen, közerkölcssértő plakátokkal van tele.

Tarlós éppen ezért felszólító levelet írt a plakátokat kihelyező Multireklámnak és a Mahírnak, hogy péntek reggelig távolítsák el vagy takarják le a plakátokat a harmadik kerületben.

Tarlós hangsúlyozta, hogy az önkormányzatban teljes egyetértés van a pártok között ebben az ügyben, hiszen először éppen egy szocialista képviselőnő hívta fel a figyelmüket a reklámokra, és a hirdetést kihelyező Multireklámnak és Mahírnak írt levelet aláírta a fideszes és a szocialista alpolgármester is.

Szomorú fej vagy fasz?

A reklámok azonban az Önszabályozó Reklám Testület véleményezése szerint nem sértik a közízlést, a döntésről szóló hivatalos jegyzőkönyv szerint a Buzera reklámja a Bizottság egyhangú döntése szerint megfelelnek a hatályos jogszabályok rendelkezéseinek és a Magyar Reklámetikai Kódex előírásainak is.

A jegyzőkönyv szerint egyébként nem is tűnnek fel a reklámban nemi szervek, a citylight-on és telefonfülkén megjelenő plakátokon csupán "egy rombusz alakzat, illetve egy szomorú fej-forma látható, a reklámozott termék megnevezésével és a 'rossz az aki rosszra gondol' szlogennel.

"Ha a plakátokon tényleg csak egy szomorú fej van, akkor ugye nem sértődne meg senki, ha az ábrák alá egy ultramegengedő politikai csoport gyűjtőnevét írnám?" - reagált az Önszabályozó Reklám Testület véleményére kissé homályosan fogalmazva Tarlós, aki többször hangsúlyozta, hogy egyelőre semmi baja a Tv2-vel, hiszen még azt sem tudja, hogy a kereskedelmi csatorna egyáltalán tudott-e ezekről a reklámokról.

Értetlenül állnak

Betiltotta a Tv2 pináját Tarlós

A felszólító levélre a Mahír faxon válaszolt jelezve, hogy péntek reggelig leszedi a plakátokat, így a polgármesteri hivatal előtt hirdetőoszlopról már csütörtökön eltűnt a reklám, és a kerület más pontjain is elkezdték a poszterek cseréjét.

"A reklámoszlopok önkormányzati területen állnak, így ha a plakátokat nem szedik le a cégek, akkor mi távolítjuk el a hirdetési felületeket" - tette egyértelművé kérlelhetetlen álláspontját Tarlós István.

Tarlós fenyegetése ellenére a másik reklámcég, a Multireklám nem távolítja el a hirdetéseket./p>

"Csak akkor vesszük le a reklámokat, ha erre a Tv2 megkér minket"- nyilatkozta Kis-Szölgyémi Ferenc, a Multireklám kereskedelmi és marketingigazgatója, aki akár perelni is hajlandó, ha az önkormányzat mégis elvinni vagy letakarná citylight posztereiket.

"A Tv2 döbbenten áll a kialakult helyzet előtt" - reagált azonban az eseményekre Lóránt Gergely, a Tv2 marketing- és pr-vezetője, aki nem érti, hogy milyen jogszabályokra hivatkozva távolítja el reklámjaikat az óbudai önkormányzat, amikor minden előzetes engedélyt beszereztek.