Betiltották a Mátrixot Egyiptomban

2003.06.11. 15:14
Az iszlám sajtó a cionista világösszeesküvés propagandafilmjének tartja a Mátrixot, a hivatalos cenzorok szerint viszont csak erőszakos és sérti az emberek hitét.
Egyiptomban a legfőbb cenzortestülete betiltotta a Mátrix második részét, mivel az véleményük szerint erőszakos, illetve a teremtés és a létezés kérdéseinek feszegetésével a vallást is támadja. A tizenöt tagú, kritikusokból, akadémikusokból, írókból és pszichológusokból álló testület szerint a film megbolygathatja az ország társadalmi békéjét is.

Cion bölcsei?
A testület nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy a filmben elhangzottak ellentétesek mindazzal, amit a három nagy világvallás az univerzum keletkezéséről és a létezés egyéb fontos kérdéseiről gondol, így a Mátrix - Újratöltve sértheti egyes emberek vallási érzületét is. A cenzoroknak leginkább az nem tetszett, hogy a történetben Neo az Építész, azaz tulajdonképpen a világ teremtője és ura, ellen veszi fel a harcot.

Zion, a cionizmus bölcsője

Egyes vélemények szerint azonban a cenzorok csak a szélsőséges egyiptomi lapokban indított sajtópropaganda nyomásának engedve tiltották be a filmet. Már a hollywoodi produkció első része is magára vonta az iszlám sajtó haragját, mivel a Mátrix szerintük cionista és a zsidó hitet terjeszti. A fundamentalista kritikusok értelmezésében Zion, az emberi ellenállók városa a cionista eszmék megtestesülése.