Tévényuszi 2003 - Ki a legjobb képernyős?

2003.12.23. 13:00
Elõször osztja ki az Index és olvasótábora a Tévényuszit és a Tévébrekit. A negyedik fordulóban 2003 legkitûnõb, legcukibb, legprofibb médiamunkásaira szavazhat! Ki az, akit a Jóisten is képernyõre teremtett, sõt talán õ maga is odakapcsol néha, hogy láthassa nagyszerû gyermekét?
A brekidíjas sarlatánok azért vannak, hogy a legjobbak mellettük még fényesebben csillogjanak. De kik a legjobbak? Kik azok, akikért csatornát váltunk, akikért inkább felvesszük a szappanoperát videóra, és aztán a felvételen áruházi tolvajként átpörgetjük a reklámokat?

Úgy szar az egész, ahogy van - legyinthetünk ráckerti sznobként. De az igazságszérum azért bizonyára mégis kimutatna valami kezdõdõ Stahl Judit-imádatot a kérges bölcsészszívekben. Vagy talán Vágó István, a magyar média Dr. Bubója az, akinek látványára megáll a szörfözõ kéz. Vagy Hajós András esetlen bája készteti a Viasat behangolására a ködös tekintetû értelmiséget.

De minek kendõznénk el a valóságot: Liptai Claudia rajongótábora is elég erõs ahhoz, hogy csak kivételesen kegyetlen mûsorral lehessen õket eltántorítani a Hölgy rendszeres csodálatától. És kiváló, nyereséges címlapfotók hõse volt Nóci éppúgy, mint Erõs Antónia.

Vagy ott vannak a nagy túlélõk, akik már akkor a képernyõn laktak, amikor az Index-olvasók többsége még hanyatt fordított homokozólapáttal tankosat játszott a grundon, és bunkernek nevezte a jobb bokrokat. Vitray Tamás, aki még ma is eléggé Vitray ahhoz, hogy saját mûsora legyen, vagy Frei Tamás, aki riporterbõl Riporterré, majd megint riporterré nõtte ki magát. Verebes István, akinek népies bölcsességei választásokat döntenek el, Jakupcsek Gabriella, aki intellektuális dominaként ejti rabul az okosságra fogékony férfinépet. Fábry Sándor, akinek nyelvi és szociális érzéke bámulatosan stabil teljesítményben hozza meg gyümöülcsét kéthétrõl kéthétre. Till Attila, aki olyan értelmetlen hülyeségekrõl képes diszkóritmusban szövegelni órákon át, amelyeket irodalmunk nagyjai tízéves ösztöndíjjal sem tudnának szöveggé faragni. Vagy ismét Stahl Judit, aki csak úgy van.

És itt mintegy zárójelben emlékezzünk meg mindazokról, akik nem látszanak, mert az a dolguk, hogy centire pontosan a kamerák csóváján kívül tegyék a dolgukat, hurcolásszanak óriási papírmasékat ide-oda, bevilágítsák Claudia arcát, kezeljék a hajódarura erõsített technikát, statisztákat szerezzenek a legabszurdabb jelenetekhez, vagy mindezt emberi méltóságukat megõrizve kommunikálják, szót értve a magunkfajta kukachasogatókkal, és ne õrüljenek bele.

Hát itt az idõ, hogy lerójuk kegyeletünket. Jó tudni azért, hogy ez a mezõny nem annyira gyenge, mint amennyire azért hisszük, mert az ország kicsi, és túl sokat látjuk õket. És ha megvan a legjobb, még mindig visszakattinthat a másik három kérdõívre, hogy hallassa hangját, dühét és ragaszkodását. Mert az ember nem más, mint viszonylatok csomópontja.

A szavazás lezárult, az eredményeket az év utolsó napjaiban közöljük.



Egy év kritikákban
Perújrafelvétel - Katalin bírónõ
Megasztár - Zenebohócok
És ezt így hogy? - T-Akták
Nõgyûlölõk - Claudia
Avagy túlélni - Banánhéj
Rózsa, rózsa, harmatos - A Nagy Ő
Frei leguggol - 8 nap
A Nagy Ööö
Bermuda - Hárman párban
Kiborító - Vízönto
Kis magyar pornográfia - VV2
Őrület van itten máma - VV2
Popparódiák - Dalnokok Ligája
Polbeat - Friderikusz
Minisztershow
Pokoljárás - Lucifer
Arckiegyenesítés - Magánszám
Álarcosbál - Micukó és Szulák-show
Heti hetes - Mûszak után
Nekik 80
Lajcsi és a közszolgálat
Bordásfal a dzsungelben - Survivor
Balázsolás
Félkész átverés - Prézli
Romantika praecox
Feljebb mérés - IQ
Valóság bikiniben - Beach House
Vittem 300 milliót! - Hoztam egy milliót!