Nagy tételben szivárog a pénz az EKF-ből

2009.05.29. 17:10 Módosítva: 2009.05.29. 19:05
Pécs, mint Európa leendő kulturális fővárosa újabb érdekességekkel szolgál a Menedzsmentközpont nyilvánosságra került első negyedéves jelentésének köszönhetően. Itt fotóvásárlást találhatunk egymillióért, honlapszerkesztést havi kétszázötvenezerért, grafikai tervezést félmillióért. A központ vezetőjét kérdeztük.

Egy, a napokban közzétett pénzügyi beszámoló borzolja újra az idegeket. A Pécs2010 Menedzsmentközpontot Nagy Csaba, a pénzügyi bizottság elnökének javaslata alapján kötelezték az idei évtől arra, hogy negyedévente számoljon be tételesen az önkormányzat által finanszírozott tevékenységeiről. A jelentés az átláthatóság érdekében az összes pénzügyi kötelezettséget és szerződést, a projektek előrehaladásával kapcsolatos beszámolót is tartalmazza.

„Egy szerződés esetében kért további információt a bizottság. Ezt írásban több esetben is automatikusan megtettük. Természetesen módosítani fogom a szerződést, ha szükséges, a bizottság kérésének megfelelően” – mondta az Indexnek Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Kht. vezetője a nyilvános szerződésekről.

Művészi fotók vs. rendezvényfotók

A komplett marketing és szervező teamet működtető Pécs2010 központ rendelkezik mindenféle kompetenciával a szükséges dolgok elvégzéséhez, ezért érthetetlennek tűnik, hogy a sajtófigyelésért miért kell havi nettó 150 000 forint kifizetni, a marketingtanácsadás nettó 167 000 forint volt havonta.

Az állandó fotósuk mellett még egymilliót adtak külsős fotósnak is, mert, mint mondták, művészi fotókra, nem rendezvényfotókra volt szükség. „Az egymillió forintot művészeti fényképek elkészítésére költöttük el egyszeri alkalommal egy pécsi művész bevonásával, mivel külföldi megjelenésekkel kapcsolatos kérésre összeállítottunk egy 70-80 művészi fotóból álló tárlatot, amit bármikor lehet utaztatni külföldre is. Ez a tárlat volt korábban Brüsszelben és több város is kérte, hogy kiállíthassa Péccsel kapcsolatban a Zsolnay-porcelánokból álló gyűjteménnyel együtt” – mondta erről Ruzsa Csaba.

Saját zsebből

Szintén sarkalatos pont és talán a leghangsúlyosabb tétel a listán a város tulajdonában lévő Pécs Médiaközpontba beolvadó Pécs TV-nek kiszámlázott 7,5 milliós összeg, amit Ruzsa Csaba a következőképpen magyarázott: „A helyi tévével kötöttünk szerződést a programokkal kapcsolatos reklámfilmek elkészítésére saját működési költségünk terhére, mivel a kulturális programokkal kapcsolatos marketingkeret közbeszerzési eljárása még jelenleg is tart, azonban a futóprogramokról mindenképp tájékoztatni akartunk minél több érdeklődőt. A kisfilmeket a PécsTV helyezte el országos és egyéb médiafelületeken az elmúlt hat hónapban. Emellett e szerződés értéke egyébként csökkent az első negyedévet követően, mivel az elmúlt hetekben az Operalia énekverseny támogatásának előfinanszírozására fordítottak e keretből 2,7 millió forint értékben.”

50-ért karbantart, 250-ért fejleszt

A hosszú idő után elkészült mostani 2010-es weboldal (melynek egy ellenváltozata is kering már a neten) karbantartása és fejlesztése is embert próbáló és az átlagon felüli szakértelmet kívánó feladat, legalábbis az erre kifizetett összegek alapján. „Az 50 000 forintos, majd márciustól 250 000-es havi kifizetés egy külső számítástechnikai cégnek nem vethető össze, mivel havi 50 000 forintért csak és kizárólag karbantartást végzett egy cég, míg a napi tartalomfejlesztés és szerkesztés is része a mostani szerződésnek.”

Gyorsabb tempó 300 millióért

A frissen megválasztott polgármester, Páva Zsolt a lakosságot is bevonta a Széchenyi-tér újjáépítésébe. Ma délben sajtótájékoztatót tartott, miután körülbelül 7 000 pécsi háztartást telefonon megkeresve nyomatékosította elképzelését, hogy a főtér a tervek szerint készen lesz 2010-re, de 300 millióval drágábban, méghozzá az Expo Center kivitelezése révén hírhedté vált Bayer Center közreműködésével. A másik választási lehetőség olcsóbb lett volna, de akkor még jövőre is palánkok és földsáncok között kéne bukdácsolni. Ma Páva ünnepélyes keretek között légkalapáccsal törte fel a tér aszfaltját.