Harminc embert rúgatott ki egy csótány a türkmén tévéből

2008.02.22. 13:36

A türkmén állami tévé több mint harminc munkatársa lakolt meg egyetlen árva csótány miatt.

Az esetről, amely még február elején esett meg, csak most adott hírt a Hronyika Turkmenyisztana című, orosz nyelvű türkmén hírportál, amely szerint az esti híradó alatt a bemondónő asztalán egy csótány sétált fel, s alá.

A kamera rögzítette a csótány minden mozdulatát, s a felvétel vágatlanul szerepelt az éjszakai híradóban, majd az elhíresült csótány reggel harmadszor is adásba került.

Ekkor azonban a csótány a kulturális minisztérium médiafigyelő csoportjának látóterébe került. A munkatársak reggel kilenc és este hat óra között vannak szolgálatban, s ebben a periódusban kellő éberséggel figyelik az állami tévé által elkövetett esetleges hibákat. Az esti híradó azonban már munkaidőn túl van, így a türkmén tévénézők többször is végigkövethették a csótánysétát.

A botrányos eset miatt fejek hullottak a tévénél: elbocsátottak, vagy szigorú megrovásban részesítettek szerkesztőket, rendezőket, operatőröket, s a technikai személyzet néhány munkatársát, összességében több mint harminc embert.

A helyi, magát függetlennek tartó Khronika Turkmenistana internetes újság azonban leplezi, hogy kinek dolgozott a csótány: a lap szerint a tévé új vezetői mindenféle indokokra hivatkozva igyekeznek minél több televíziós kirúgni, hogy azután saját embereiket, rokonaikat vehessék fel. Általában alacsony képzettségű szakemberektől, díszletmunkásoktól, rakodóktól válnak meg, de van, hogy jól képzett újságírókat is kirúgnak, hogy aztán a helyükre a vezetők képzetlen ismerősei ülhessenek.

A Khronika Turkmenistana szerint éppen ezért nagy gondban lesz az állami televízió, amely az utánpótlás képzésére sem fektet hangsúlyt. Igaz, hogy tavaly fiatal tévés szakembereket akartak küldeni az orosz állami televízióba szakmai gyakorlatra, de aztán ezt később pénzhiány miatt mégis lemondták.