Köztük van az év legjobb magyar dala

2015.01.17. 20:48

Indul A szám 2015-ös kiadása, az Index alternatív dalversenyén idén is megkeressük az év legjobb számát. Amikor tavaly első alkalommal kitaláltuk és megrendeztük a versenyt, akkor a Middlemist Red nyerte meg a közönségszavazást A Single Switcheroo című számukkal, amire azért vagyunk nagyon büszkék, mert tavaly ilyenkor még alig pár száz ember ismerte őket, de az elmúlt egy évben nemcsak a Sziget fesztiválon és a teltházas A38-bulin tűntek fel, hanem megnyertek egy nemzetközi tehetségkutatót is. Szóval érdemes figyelni az idei mezőnyt is, hátha megint találtunk egy olyan zenekart, akik a semmiből előbukkanva rögtön új kedvencek lesznek. 

A magunk részéről tehát sikerként könyveltük el az első fordulót, sőt annyira megszerettük a zenéről írást, hogy voltaképpen ebből a dalversenyből nőtte ki magát az Index zeneblogja, a Stenk is. Idén már nem bíztuk a véletlenre, nem csak mi válogattuk a mezőnyt, hanem nevezni is lehetett a versenyre. Azt gondoltuk, hogy biztos nem ismerünk minden 2014. január 1. és december 31. között készült dalt, és kiderült, hogy tényleg nem, összesen 140 dalt neveztek a versenyre, főként ismeretlen, kezdő zenekarok küldtek olyan számokat, akikre magunktól biztosan nem figyeltünk volna fel. 

Ez nagyon szépen hangzik, de ez azt is jelentette, hogy a szerkesztőségnek meg kellett hallgatni mind a 140 számot, majd lepontozni őket egy tizes skálán, hogy ki tudjuk választani a legjobbakat. Az előzsűrizésben az Index munkatársai közül nyolcan vettek részt (Libor Anita, Tóth Judit, Stubnya Bence, Kovács M. Dávid, Klág Dávid, Panyi Szabolcs, Pándi Balázs, Sajó Dávid), és egyáltalán nem hiába, mert végül 12 olyan produkció is akadt, akiknek sikerült felkerülni a végső 30-as listára. 

De ez az előzsűrizés annyira szubjektív műfaj, hogy a legfőbb szempont az volt a válogatás során, hogy:

mennyi idő után nyomnánk el, ha az autóban ülve megszólalna a rádióban.

Rögtön ki akarnánk kapcsolni, azért végig tudnánk hallgatni, esetleg meg akarnánk tudni, hogy ki az előadó és miért csinálta ezt. Szórakoztató heteken vagyunk túl, a magyar zene egészen új oldalát ismertük meg. 

  • Még mindig léteznek gimis rockzenekarok!
  • Az Oasis, a Placebo és a Depeche Mode még mindig nagyon jól másolható zenekarok!
  • A ska és a kelta punk örök és sosem fog megváltozni! 
  • Aki angolul énekel, az nem biztos, hogy tud angolul!
  • Aki magyarul énekel, az biztos, hogy tud magyar szöveget is írni!

Idén is igyekeztünk minél több zenei műfajt lefedni, kerestünk keményvonalas rockzenét, akusztikus folkot, hiphopot és elektronikus zenét is. A 2014-es megjelenést szigorúan vettük, így néhány kedvencünktől el is kellett búcsúznunk, mert kiderült, hogy a kiszemelt szám már 2013-ban is elérhető volt, vagy éppen ellenkezőleg, csak 2015 januárjában jelent meg, őket jövőre várjuk majd. 

A lényeg, hogy megvan az a 30 dal, amiről szólni fog az elkövetkezendő időszak. Az első fordulóban 3x10-es csoportokban mutatjuk be a dalokat három hét alatt, minden csoportból hat szám megy tovább, hármat az Index zsűrije ment meg, további hármat pedig az olvasók választanak ki. A 18 dalos középdöntőből 8 dal juthat tovább, végül a döntőben négy szám lesz esélyes a legjobb magyar szám díjára. A végső négyesből az olvasók választják ki a kedvencünket, tavaly Szabó Benedek, iamyank, Zomblaze és a Middlemist Red jutott a döntőbe, utóbbi pedig toronymagasan megnyerte a közönségszavazást. 

Idén is lesz Gála, azaz élő döntő és értékes nyeremények, valami ilyesmi: 

Még albumuk sincs, de fődíjuk már igen

2015-ben A Szám mezőnye: 

ANK: William Holman Hunt

The Biebers: Rhythm of Joy

Bulbs: Ashore

Dope Calypso: Black Swamp Thing

Dorothy's Legs: Watch Me Go

EZ Basic: Unnatural

Fran Palermo: Not Penny's Boat

Funktasztikus: Peremvidék

Gazsi Rap Show: Addig üsd a vasat

GOMA feat. NLJ: Hero

Gustave Tiger: Sister Sybarite

Hello Hurricane: Bad Night

Imre Kiss: Non

Kaktus: She Be Like

Kiddo:Hozzátok el

Kozmosz: Üzensz-e bármit?

Lazerpunk: Retro Future Disco

Monkeyneck ft. Dizko Stu: Want you

Möbel: It Was You

Néhai Bárány: Egyperces

Pegazusok Nem Léteznek: Nem kell

Pigeonfox: Tricky

Polar Dear: Since I Know You

Puma Danger: Sonic Blue

The Somersault Boy: Sick of Myself

Suppah: XXL

Szekeres András: Legyél nekem szép

Terrible Ted: Milk Bunny

Uzipov: Fekete neked

Zanzinger: The Bitterness Preacher