Nem is gondolnánk mennyi klassz énekes-dalszerzője van Magyarországnak

2015.05.29. 16:53

Amikor a legutóbbi dalversenyünkön feltűnt a pécsi Micsoda Dániel, vagyis Zanzinger, akkor még nem tudhattuk, hogy a folk és blues beütésű singer-songwriter vonal tényleg létezik Magyarországon, csak valamiért nem vettük észre. Ezt a tévképzetet oszlatja el a nemrég alapított Lone Waltz kiadó, aminek első hivatalos megjelenésén két-két szám található három látszólag hasonló, egymástól mégis teljesen eltérő előadótól. Hármas premier a Stenken, új zenék Zenzingertől, Upor Andrástól és Duke Bluebeardtől.

Zanzinger

Micsoda Dánielt az oldalt rendszeresen figyelő olvasóinknak talán már nem kell annyira bemutatni, hiszen nem csak rajta volt a 2014-es év legjobb lemezei listánkon, hanem egészen a döntőig jutott A Szám idei kiírásában. Zanzinger két új száma egyébként azoknak esetleg ismerős lehet, akik ott voltak atöbbnapos budapesti lakáskoncertjén.

Upor András

Upor még kamaszként szeretett bele a bluesba, amikor családjával rövid időre Ohióba költöztek, de végül a londoni Goldsmith popular music szakán jött rá, hogy mindenképpen ezzel szeretne foglalkozni. Zanzinger kicsit countrysabb, valamivel komolyabb hangvételű stílusához képest Upor inkább amolyan blues ősember a Mississippi deltájának, a brit folknak és pesti utcazenének a keresztezéséből. De ez ebben az esetben csak az első dalra igaz, a Train Song már sokkal inkább vándorló beatnikhimnusz, amit egyaránt át lehet érezni a Pécs-Budapest vasútvonalon, vagy egy marhaszállító-vagon egyik csücskében meghúzódva az '50-es évek Amerikájában.

Duke Bluebeard

A név akár egy kalózkapitányt is takarhatna (a valóságban A kékszakállú herceg vára c. Bartók-operából kölcsönözte az előadó), pedig a három Lone Waltz-alapító közül talán a budapesti Duke Bluebeard az, aki gitárzenét inkább a lírai oldaláról fogja meg, elhagyva a folkra, de leginkább a bluesra jellemző nyersességet.

 

 A kiadónak május 30-án a pécsi Nappali nevű helyen lesz a kiadói estje, amit majd egy hasonló budapesti esemény követ június végén. Érdemes a kettő közül valamelyikre elnézni, mert így hárman csak ritkán lépnek fel, de például Zanzinger júniusban több helyen is el lehet kapni, például a Fishing on Orfű fesztiválon, de együtt koncertezik majd Duke Bluebeard és Upor András is június 6-án a biatorbágyi Café Chaplinben.