Ezeket kár lenne kihagyni a Szigeten

000 Par7541397
2015.08.09. 08:13

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője is elmondta egy interjúban, hogy míg a bérletesek 90%-a külföldi, a napijegyek nagy részét mi magyarok vesszük meg. Hétfőn este Robbie Williams nagyszínpados koncertjével kezdődik a Sziget Fesztivál, amire bizonyára sokan kimennek majd, hiszen 2014-ben is meg tudta tölteni az Arénát, de ilyenkor úgyis mindenki azt bújja, hogy melyik napra vagy napokra érdemes még kimenni a fellépőlista alapján. A Stenk annyit könnyít ezen a helyzeten, hogy kiemeljük a 2015-ös Sziget legérdekesebb fellépőit.

Future Islands

Ha van későn érő együttes, az biztos az amerikai Future Islands, ami hiába alakult meg már 2006-ban, az első igazi áttörésre majdnem nyolc évet kellett várniuk. Már három nagylemezük is megjelent, mire leszerződtek az 4AD kiadóhoz, aminek köszönhetően lehetőségük nyílt fellépni a David Letterman Show-ban. Samuel Herring énekes produkciójának köszönhetően másnap felrobbant az internet, ami akkor lökést adott a Future Islandsnek, amekkorát éveken át semmi.

hol: A38,  mikor: kedd, 22:00

Tyler, The Creator

Jó magyar szokás szerint a nyugati parti rapper laza 6-7 éves csúszással érkezik Budapestre, amikor már mindenki arról beszél, hogy kezd leáldozni a csillaga. A valamivel gyengébb Cherry Bomb album azonban senkit se tévesszen meg, Tyler még mindig az egyik leglátványosabb rapper a színpadon, akinek köszönhetően ma már teljesen alap különböző hiphop bulikon a közönség közé ugrálni, pogózni és üvöltözni a hangláda tetején. Tyler az új amerikai rapgeneráció fenegyereke és ehhez hasonló figurák olyan ritkán járnak errefelé, hogy kár lenne kihagyni.

hol: A38,  mikor: szerda, 01:30

C2C

A Birdy Nam Nam útján haladva a C2C a másik fontos francia formáció, ami képes volt valami újat hozni a turntablism műfajba. Eleinte ők is négyen nyomták négy lemezjátszóról, mára viszont alkalmazkodtak a digitális világhoz és elhagyva valamennyire a hiphop gyökereket egy jóval elektronikusabb, direktebb dalszerzői vonalra mentek rá. A Down the Road vagy a Happy remek példák arra, hogy mit lehet még kezdeni négy lemezjátszóval és némi kreativitással.

hol: A38,  mikor: vasárnap, 01:30

The Horrors

Nem először jönnek Magyarországra, azonban a legutolsó szigetes koncertjükről máig úgy beszél mindenki, mint a fesztivál legjobb fellépése. Pedig tűző napon, késő délután léptek fel a nagyszínpadon, ami nem feltétlenül az ideális körülmény a sötét tónusú Horrorsnak, ennek ellenére jobb bulit csináltak, mint bármikor. Pontosan ezért érdemes ismét megnézni őket, mert nem csak egy olyan brit zenekarról van szó, ami bátran mer radikálisan változtatni a saját zenéjén, hanem egy olyan produkcióról, ami 2007 óta még mindig izgalmasnak hat.

hol: Nagyszínpad,  mikor: szerda, 17:45

Foals

Ahogy a Horrors, úgy a Foals is a nagy 2000-es évekbeli brit indie rock robbanás generációjához tartozik, de szép lassan ők is elhagyták azt a vonalat, ami az első nagylemezükre jellemező volt. Az Antidotes nem véletlenül számít a 2000-es évek legjobb bemutatkozó nagylemezének, de a zenekar később is képes volt fenntartani az érdeklődést, pedig a második, harmadik albumra már radikálisan eltértek a korábbi indie punk attitűdtől. Hogy mennyire jók még mindig, azt tavaly a Volt fesztiválon mutatták meg, ahol magasan a Foals koncertje volt a legjobb az összes közül.

hol: Nagyszínpad,  mikor: csütörtök, 19:30

Robbie Williams

Kétség sem férhet hozzá, hogy Robbie Williams idén a Sziget legnagyobb húzása. A brit énekest nem valószínű, hogy külön be kell mutatni, inkább azt emelnénk ki, hogy a legutóbbi Sinatra-fellépése után most a teljes életművével érkezik. 

hol: Nagyszínpad,  mikor: hétfő, 21:30

Interpol

Sziget Playlist 2015

Amennyire dicsérték a Horrors szigetes koncertjét, annyira panaszkodott mindenki az Interpol első magyarországi fellépésére a 2011-es a Szigeten. Paul Banksék mondjuk sohasem az eszement koncertjeikről vagy a túlmozgásos színpadképükről voltak híresek, ezért jó ötlet lehet megnézni őket egy kisebb színpadon, hiába számít az Interpol még ma is simán headlinernek mindenhol. Ha valaki szeretné tudni, hogy a világ legelegánsabb indie bandája miért számít ma is fontos zenekarnak az olvassa el a New York-i indie rockról készült cikkünket. (A berlini koncertjükről pedig itt írtunk.)

 hol: A38,  mikor: csütörtök, 23:45

alt-J

Amikor a brit gitárzene már tényleg nem tudott semmi újat mutatni az indie rockból, akkor megjelentek az olyan együttesek, mint a Django Django vagy az alt-J, akik hagyták ezt a százezredik Libertines-vonalat, és bátran nyúltak elektronikához, art pophoz és olyan hangszerekhez, amik csak ritkán tűnnek fel klasszikus gitárzenekarok környékén. Az alt-J különösen izgalmasnak hatott a felbukkanásának idején, köszönhetően az énekes egészen sajátos stílusának, az érdekes hangszerelésnek és a nem szokványos dalstruktúrának. Az alt-J mára akkora jelenség lett Angliában, hogy az interneten már viccet is csináltak abból, hogy lehet mindössze egy mikrofonnal és egy loop pedállal bárkinek hasonló zenét csinálni. Már pedig ez azt jelenti, hogy valami egészen egyedit kreáltak. (A bécsi koncertjükről itt írtunk.)

hol: Nagyszínpad,  mikor: szerda, 21:30

Kasabian

Egy másik emblematikus brit indie banda, akik ugyan sosem tudtak felérni népszerűségben az Arctic Monkeyshoz vagy mondjuk a Bloc Partyhoz, de ugyanúgy fontos szereplői voltak a színtérnek. A Kasabian hatalmas erénye, hogy csinálhattak bármilyen gyenge lemezt, mindegyiken volt legalább 2-3 olyan szám, ami nem csak a rádiókban mehetett le, de ott voltak a reklámokban, videojátékokban, sportvideókban és szinte mindenhol, elég csak az olyan dalokat említeni, mint a Shoot the Runner, a Club Foot, az LSF vagy a Fire. Ugyan a legutóbbi albumok nem lett kiemelkedő, de az Eez-eh című számmal megint sikerült legalább egyszer eltalálniuk a frankót.

hol: Nagyszínpad,  mikor: péntek, 19:30

Jungle

Miután egyre nyílvánvalóbb, hogy Nagy-Britanniában kiábrándultak az indie-ből, egyre több sajátos hangzású elektronikus produkció bukkan fel, amiket már nem is nagyon lehet vagy érdemes besorolni valahova. Ilyen például a Jungle, amiről sokáig nem is lehetett tudni, hogy pontosan ki vagy kik alkotják, de végül kiderült, hogy két londoni gyerekkori jóbarát rakosgatott össze egészen meglepő számokat a laptopjukon. Mára a Jungle igazi nagyzenekaros produkcióvá vált és a korai számikat képesek voltak hitelesen átültetni hangszeres megszólalásba.

hol: A38,  mikor: kedd: 23:45

Kings of Leon

A Kings of Leon készített két és fél elképesztően tökös rock and roll albumot (Youth and  Young Manhood, Aha Shake Heartbreak és pár szám a Because of the Timesról), majd elérkezett 2008 és a Sex on Fire. Ez a szám jelentette a belépőt a drága stadionrock zenekarok világába, a Kings of Leon pedig pikkpakk a legnagyobb nevek között találta magát. Ezért az elmúlt hat évben csak Sex on Fire meg Use Somebody-típusú számokat írtak úgyhogy nem csak azért kell megnézni őket, mert először lépnek fel Magyarországon. 

hol: Nagyszínpad,  mikor: szombat, 21:30