A rádió nem játssza a számaimat, de nem zavar

Interjú Tövisházi Ambrussal

kultrovat podcast
2016.05.16. 16:05

Tövisházi Ambrus a kilencvenes évek óta folyamatosan ír dalszövegeket és zenéket, ráadásul mindezt legalább egy rakatnyi különböző néven. Amorf Ördögök, Amorf Lovagok, Erik Sumo, Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, a Liza, a rókatündér filmzenéje – ezeket köszönheti többek között neki is a magyar kulturális élet. Nélküle nem léteznének a Hajolj bele a hajamba, a Disco In My Head, vagy a Fapados űrutazás című számok.

A Liza miatt már készítettünk interjút vele a film premierje környékén, de úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, hogy ne csak egy dologról, hanem a teljes életművére is kíváncsiak vagyunk.

Amit azért lássuk be, elég nehéz feladat, mert Ambrus folyamatosan termeli ki magából a zenéket, akár a saját zenekarainak, akár producerként másoknak (dolgozott a Kiscsillagnak, a Tudósoknak, illetve a Hó Márton és a Jégkorszaknak is), vagy akár csak a saját szórakoztatására. A podcast-interjúnkban elmondja, hogy neki ez egy addikció, amire úgy rá lehet csúszni, mint egy tetszőleges kábítószerre, a képzeletbeli fiókja tele van kis dalkezdeményekkel, amiket még senki sem hallhatott.

Beszélt arról is, hogy miért néztünk ki rossz időpontot az interjúra, ugyanis május elején az összes zenész ideges vagy szomorú, de szerencsére elmondta, hogy miért is. Rákérdeztünk a produceri munkára, azaz arra, hogy tulajdonképpen mit is jelent a producerség, avagy zenei rendezőség. Mesélt arról, hogy Rost Andrea és Kulka János számára is dolgozott lemezeken alkotótársával, Tariska Szabolccsal. Mesélt arról is, hogy milyen volt a barikád másik oldalán, zenei újságíróként dolgozni a Quartnál. Illetve azt is elmondta, hogy a Petőfi rádiónál miért mondták nekik, hogy ne számítsanak sok lejátszásra az új Péterfy Bori-albumról.

A Kultrovat elérhető az Ituneson is, érdemes feliratkozni, mert rögtön megy az értesítés, ha egy új adás elkészült. Ha RSS-olvasóval követnének minket, akkor  ezzel a linkkel iratkozzanak fel . A podcastok gyűjtőlinkjét  pedig itt találják

Miért is jó podcastot hallgatni?

Mert nem lehet mindig Indexet olvasni, de lehet olyankor is Indexet hallgatni! Amikor hosszú utazásokon már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk.

Podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll egy óra, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája mint nekünk, hogy szavakat kell egymás mögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő.

A rádió nem játssza a számaimat, de nem zavar

Eddigi KULTROVAT podcastok:

#1 Pilot: Az Oscar-gáláról

#2 Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia Golden Reel-díjas hangmérnöke

#3 Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx Bocuse d'orra készülő séfje

#4 Madarász Isti,  Ridley Scott és Tom Hanks jó barátja, a Hurok rendezője

#5 Mautner Zsófi, Magyarország főzőnője

#6 Tövisházi Ambrus, zenei producer (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band, Liza, a rókatündér-filmzene)  • Hírek
  • Hírek