Régen minden olcsóbb volt, de főleg a fesztiválok

chart cover.gif
2016.05.25. 15:54

Az élő zenének még mindig hatalmas szerepe van abban, hogy mennyire lesz sikeres egy zenekar. Itt nemcsak arra gondolok, hogy rogyásig kell turnézni az alapvető ismertségért, hanem hogy fesztiválozni kell, sőt, muszáj, ha Magyarországon meg szeretne élni egy tisztességes banda. Tavaly szakértők és szakmabeliek segítségével elkészült a Zeneipari jelentés, aminek pont ez volt az egyik fő tanulsága, olyanok mellett persze, hogy egyre többen töltenek le, illetve hogy a magyarok a régióbeli csúcshoz képest annyira nem szeretnek koncertekre járni.

De tényleg azért járunk mondjuk kevesebbet fesztiválra, mert drága a belépő? Jó kérdés, és hát nem is biztos, hogy meg tudjuk válaszolni, kivéve, hogyha végigkérdezzük azt a majdnem 10 millió magyart, hogy mikor vett utoljára Sziget-napijegyet. Azt viszont meg tudjuk vizsgálni, hogy hogyan alakultak a különböző, népszerűségben változó, de sokéves hagyományokkal rendelkező fesztiválok jegyárai, hátha ebből valami következtetést le lehet vonni. Érdekes adatok a kultúra világában című cikksorozatunk legújabb része következik.

Négy, egymástól teljesen különböző fesztivál jegyárait kértük el összehasonlításra. A négy fesztivál a következő:

Mindegyikből összeraktam egy külön-külön grafikont, ahol az egyes fesztiválok napijegy- és hetijegyárait hasonlítottam össze, vagyis azt, hogy az évek során hogyan nőttek ezek. A végén pedig egy grafikonra került az összes, egymáshoz képest.

Minden fesztiválnál az elővételes jegyárakat vettem figyelembe, tehát a különböző jegyvásárlási akciókat vagy karácsonyi kedvezményeket nem. (Kivéve egy alkalommal, ezt jeleztem a megfelelő helyen). Mivel minden fesztivál különböző ideje létezik – illetve inkább úgy mondom, hogy különböző időszakokból vannak dokumentálva az árak –, ezért nem feltétlenül ugyanazt az időt mérik az egyes grafikonok.

Na, elég a kifogásokból, lássuk a fesztiválokat!

CAMPUS

 

Vereki-tó Fesztiválként indult a Campus története 2002-ben, de még messze volt a Bánki-tó robbanása, hogy egy tó is alkalmas fesztiválhelyszín legyen, úgyhogy 2009-től már a debreceni Nagyerdőn szervezték meg. Idén már olyan nagyobb neveket is sikerült elhívni, mint a Clean Bandit, vagy a Therapy?.

A Campus adatait 2008-tól kaptam meg, ekkor 3800 volt a napijegy és 11 000 volt a bérlet ára. Jelenleg a négynapos fesztiválra 15 990 a bérlet, szóval hatalmas ugrásokra nem nagyon lehetett számítani a fesztivál pár éves történelmében. A napijegy pedig ez idő alatt a kétszeresére sem drágult, most 6490 forint. (Megjegyzés: ezek az adatok az utolsó időszakra vonatkoznak, ami általában július 16-től kezdődik, plusz a helyszíni jegyár.)

A Campust július 20. és 24. között rendezik meg. A fesztiválra ezen a linken lehet jegyeket vásárolni.

EFOTT

 

Idén lesz 41. éves az EFOTT, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, aminél a szervezők szerint a fő célcsoport – a névhez hűen – a diákok, szóval náluk is inkább egy stabil emelkedés van az adatokban, amiket 2001-ig visszamenőleg kaptunk meg. A 2004-es szakadék a napijegynél nem azt jelenti, hogy nem volt, hanem hogy nem találnak róla információkat a fesztivál sajtósai.

Az EFOTT egy vándorló fesztivál, azaz általában mindig más a helyszín (idén Velencén lesz, másodjára), de a költözés egyáltalán nem látszik a jegyárakon, stabilan megy felfelé. Idén annyi változás lesz, hogy a sátrazóknak egy extra 2000 forintot kell költeniük a kempingezésre.

Az EFOTT-nak szintén sikerül elhappolnia a középméretű, fesztivál-kompatibilis neveket, idén lesz élő Rudimental és Pendulum DJ-szett is. Mindennap lesz Dumaszínház, egy rakat magyar fellépő (ez az a fesztivál, ahol egymást követi a színpadon a Kaukázus, a Bëlga és a Szabó Balázs Bandája). Július 12 és 17. között rendezik meg, ahogy mondtam, Velencén. Ezen a linken lehet rá jegyeket vásárolni.

ROCKMARATON

 

A Rockmaraton is változtatta a nevét, speciel a többnapos varacskolást régebben Csörge-tavi fesztiválnak hívták, ami valljuk be, nem annyira vagány, ha valaki azt kérdezi, hogy „jössz My Dying Bride-ra a Csörge-tóhoz?”. A tíznapos fesztiválra egészen jó, 18 990 forintos a bérlet, és 6990 forint napijegy, naptól teljesen függetlenül.

A Rockmaratontól csak bérletárakat kaptunk, és azt is csak 2003-ig visszamenőleg, a szervezők szerint „a kezdeti időkben ingyenes volt a fesztivál, aztán 1-2 ezer forintot kértek a belépőkért, nem volt elővétel.” 2003-ban 4000 forint volt a bérlet, nagyságrendileg annyi, mint egy Sziget-napijegy.

Azt a furcsa pukli a vonalban nem azt jelenti, hogy én bénáztam az adatokkal, hanem hogy 2010-ben volt 20 éves a fesztivál, és ez volt az ajándék a vendégeknek, hogy megfelezték a bérletek árát.

A Rockmaratont időn július 8. és 17. között tartják meg, Dunaújvárosban. A fellépők között olyanok vannak, mint a Megadeth, a Bad Religion, és a Napalm Death. Itt lehet rá online jegyeket vásárolni.

SZIGET

 

Oké, sok okosságot nem lehet már leírni a Szigetről, vagyis biztos lehet, de az maximum önismétlés lesz, a Diákszigetből indult kis rendezvény mára a nyári Budapest legnagyobb exportcikke lett, illetve rosszul mondom, legnagyobb turistamágnese lett, hiszen nem viszik el innen (bár voltak tervek egy ukrán Szigetre), hanem ez vonzza az embereket ide. Iszonyatosan sok program, rengeteg koncert, első látásra horribilisnek tűnő jegyár. Idén eljutott arra a szintre a Sziget, hogy egy hetijegy kezdi megközelíteni a magyar bruttó minimálbért, a 2016-os bérlet 82 000 forintba kerül.

Persze a Szigetnél jól látszik, hogy mennyire elkülönül a kétfajta jegyár: a bérletek nőnek, és nőhetnek, hiszen a 82 ezer forint (260 euró), az egy nemzetközi közösségnek még mindig aprópénz, míg inkább a magyar közönségnek szánt napijegy messze nem drágul olyan vehemenciával. És igen, a 2016-os 18 000 forint egy napijegynek tényleg horribilisnek tűnik, de emlékszem arra, hogy én is 8990 forintot fizettem egy 2005-ös budapesti R.E.M.-koncertért.

A Szigetet idén augusztus 10. és 17. között rendezik meg, most véletlenszerűen ideírok egy csomó érdekes fellépőt, mert rengeteg van belőle: Rihanna, Sigur Rós, M83, Roisín Murphy, Travis Scott. Ezen a linken lehet rá jegyeket venni.

A NAGY ÖSSZEMÉRÉS

 

Hú, hát ahogy sejteni lehetett, a Sziget nagyon durván, toronymagasan a legdrágább fesztivál Magyarországon (összehasonlításképpen: a Volt Fesztiválnál a cikk írásának pillanatában 28 ezer forint az idei bérlet, a Sound ötnapos bérlete 58 ezer). És az is látszik, hogy a kisebb fesztiválok ugyan drágulnak évről évre, de elenyészően. Inkább mintha arra hajtanának, hogy megtartsák az addig megszerzett közönségüket, és próbálják minél kevesebb extra kiadással terhelni őket. A Sziget pedig láthatólag nem foglalkozik ezzel, hiszen kiépült már egy külföldi közönség, aminek még feljebb lehet nyomni az árakat, és az ő pénzügyi helyzetükkel – és a külföldi kampányokkal – simán lehet fizetőképes tömeget összehozni egy Szigetre.

Az Érdekes adatok a kultúra világában elnevezésű cikksorozatunkban eddig a magyar filmforgalmazási adatokat, illetve a tévében futó gyógyszerreklámokat vizsgáltuk meg.

Ne maradjon le semmiről!