Hófehér nővel riogat a horror pápája

2016.10.01. 07:46

A horrorklasszikusokat jegyző, hetvenhez közeledő John Carpenter erdei zombikkal, a Metallica éjjeli lepkékkel rukkolt elő a héten megjelent klipjeiben. Ezen kívül nagy egymásratalálások (New Order és La Roux, illetve The Weeknd és Daft Punk), kellemetlen elgépelések, öncsonkítás és a Faith No More legújabb klipje a Videódiszkóban.

New Order & La Roux: People On The High Line

rendezte: Grace Lambert & Jackson Ducasse

A Joy Division romjain alakult New Ordernek a tavalyi, Music Complete című lemezére sikerült pár elég jó nevet megszereznie: az anyagon közreműködött például Iggy Pop, Tom Rowlands a Chemical Brothersből, Brandon Flowers a Killers éléről, Elly Jackson a La Roux-ból (vele interjúztunk is) pedig több számban is énekelt. Ezek közül most – szinte pontosan egy hónappal az album megjelenése után – a People On The High Line című dalhoz forgott videó, amiben Jackson ugyan nem tűnik fel, láthatunk viszont benne nagy táncolásokat West Hamben. (Nagyon táncolós videóval jelentkezett a héten a londoni Years & Years is, akik Siával, az M83-vel és Noel Gallagherrel játszottak egy napon.)

Faith No More: Cone of Shame

rendezte: Gore Cvetanovski

Már jónéhány év eltelt azóta, hogy Mike Patton a színpadi show részeként lenyelte, aztán visszaöklendezte azt a szerencsétlen cipőfűzőt a Sziget nagyszínpadán. Később aztán a Volton is játszottak, ahol Kovács Ákos az Indexnek azt mondta, hogy neki nem igazán tetszett az a bizonyos cipőfűzőevés, DJ Jeszy meg arról beszélt, hogy az ő szemében a Faith No More mindig is holmi zagyvaságnak tűnt. A Cone Of Shame klipje azonban biztosan nem zagyvaság, erős és felkavaró, ráadásul tőlünk nem is olyan messze, Macedóniában forgott. A Faith No More 17 év után megjelent, Sol Invictus cím albumáról (ezen szerepel a Cone of Shame is) a megjelenést követően cikkeztünk is. "Ez a lemez nem alibizésből, nem kasszatöltés miatt született" – írtuk a róla szóló kritikánkban.

The Weeknd & Daft Punk: Starboy

rendezte: Grant Singer

Hivatalosan még ki sem jött a Starboy klipje, amikor már jelölést kapott az MTV European Music Awardson, ahol a legjobb klipnek járó díjért fog versenyezni. Gran Singer munkájának olyan kihívói lesznek, mint Beyoncé rendőrautó tetején pózolós klipje, Kanye West pucér hírességekkel teli botrányvideója, a Tame Impala erősen szexuális töltetű kisfilmje, valamint a Coldplay nagyon izgi Up&Up-ja. A Starboy egyébként a hamarosan megjelenő Weeknd-lemez címadó dala, az album megérkezéséig novemberig kell várni.

Tacocat: The Internet

rendezte: Faye Orlove

"A Tacocat voltaképpen minden, amit egy modern, progresszív gondolkodású tinédzser lány szerethet a rock and rollban" – írtuk a seattle-i zenekarról, akikek nemcsak a menő külföldi zenemagazinok szeretnek, hanem például mi is. Legutóbbi lemezük, a Lost Time ugyan nem volt különösebben érdekes, mégsem lehetett rá egyetlen rossz szavunk sem, sőt. Legújabb videójukban az internetgenerációból csináltak viccet, miközben a lyricvideókat is egészen új szintre emelték. Vagy nem. Mindenesetre rendkívül jópofa lett a végeredmény.

John Carpenter: Utopian Facade

rendezte:  Gavin Hignight & Ben Verhulst

A legendás horrorfilmes, John Carpenter a napokban nemcsak Rob Zombie-t küldte el a búsba, hanem még egy új klippel is jelentkezett. A dolog, a Halloween, az Elpusztíthatatlanok és további más klasszikusok immár 68 éves rendezője zenészként is aktív, a Lost Themes II című albuma például épp a tavasszal jött ki a Sacred Bones kiadónál, és szerepelt rajta egy olyan dal is, ami a hatvan éve elhunyt Lugosi Béla nevét viselte. Ezen a lemezen hallható az Utopian Facade is, aminek a klipjében egy titokzatos, fehér hajú és fehér szemű nő próbál meg túlélni az erdőben mindenféle horrorfilmekből ismert rusnyaságok között.

Metallica: Moth Into Flame

rendezte: Tom Kirk

A nyár végén szinte a semmiből robbant a hír, hogy novemberben duplaalbummal tér vissza a Metallica, amelyre Lars Ulrich szerint a Kill 'Em All volt a legnagyobb hatással. Az első klip a Hardwired című dalhoz forgott, a hét során pedig a Moth Into Flame kapott éjjeli lepkés klipet, amiben a zenekar csüngő villanykörték között játssza a számot. Nem túl érdekes koncepció – már azon túl, hogy jól passzol a dal címéhez. November 18-ig kell várni az új lemezre, Hardwired…To Self-Destruct lesz a címe.

Kvelertak: Svartmesse

rendezte: Torjus Førre Erfjord

Hogy a Kvelertak mennyivel jobb klippel jelentkezett, mint a Metallica! Erőszakos, gusztustalan, van benne gonosz pap, illetve öncsonkítás is. Ja, és azt nem mondtam, hogy animációs. A norvég zenekar egyébként már többször koncertezett Magyarországon, legutoljára a májusban megjelent harmadik, Nattersferd című albumukkal léptek fel az A38-on, amit a Rolling Stone magazin is tökre várt, és amit a kritikusok is eléggé bírtak. (Akinek ennyi nem elég a beteg animációból, az menjen rá Gucci Mane szintén friss videójára is!)

Ne maradjon le semmiről!