A Heavy Brains rajongói szeretik, ha valami egyszerűen bonyolult

2022.10.30. 05:48

Örök kérdés, hogy a közönség csak a nagyon egyszerű dalokat kapja fel, vagy az agyas zene iránt is nyit olykor. Mi, zenészek szeretnénk azt gondolni, hogy a belefektetett munka nem vész kárba, az embereket pedig érdekli más is a félszázezredik ugyanolyan zenei alapon túl. Valami kicsit provokatív, valami kicsit egyedibb, valami, aminek a szövegében és a zenéjében van tartalmas munkafolyamat, amibe egy előadó beleöli az érzelmeit, a benső gondolatait, amelyeket őszintén megosztani nem könnyű.

Persze mikor egy zene már súlyosan a progresszív irányba tendál, akkor nem egyszerű a túlgondoltság vonalán innen meglelni a szerencsét, de akadnak még előadók, akik megmaradnak a hallgatható, fogyasztható struktúrában, és nyomnak valami alternatív, valami független, indie vonalat. Épp úgy, mint a Heavy Brains.

Egyszerűen bonyolult

A zenekar öt éve robog az éterben, Dávid Balázs és Timbusz Bence gyerekkori projektje mégsem fáradt el. A debreceni srácok sokat dolgoztak azon, hogy hangzásukat és mostani formációjukat megalapozzák. „Már gyerekekként elhatároztuk, hogy egy zenekarban akarunk együtt játszani, de akkor még csak álmodoztunk arról, hogy ebből bármi is lehet” – meséli Timbusz Bence, mikor a banda eredetéről kérdeztem a csapatot.

Sok lépcsőfokon meneteltünk immár ötéves történelmünk alatt a célunk felé, ami szerintem nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy az volt, hogy ismerjék meg a zenéinket és munkásságunkat szerte az országban.

Mikor az ember elkezdi a Heavy Brains zenéjét hallgatni, kicsit olyan érzés fogja el, mintha egy amerikai gyökerű, brit popbandát helyezett volna el az alterrockos magyar közegbe – persze a dögös, rock’n rollos kikacsintásoktól eltekintve. Valahogy akad egy falatnyi érzés bennünk, hogy még van valami, ami a zenekar zenéjében felfedezésre vár, ami ott figyel a sorok között, csak épp nem látjuk. Sosem tudtam eldönteni, hogy ezt én magam keresem, vagy a zenekar is rejteget még titkokat, amit tudatosan vagy tudattalanul, de elcsalnak előlünk. A válasz talán mindegy is, hiszen a kérdések sokkal érdekesebbek, mint a válaszok, ugye?

Az önmagát alternatív pop-rock stílusba soroló banda szerint zenéjüknek nincs kimondott célközönsége,

mégis a trükkös szövegekről és agyas zenei megoldásokról felismerhető csapat legjobban a saját korosztályát szólítja meg. Hogy ezt a közös zenei szcéna tudata okozza, vagy a szövegek azok, amik a csapat korosztályának hőn áhított, belső daloskönyveit alkotják, az mindegy is, hiszen a hallgatóknak és a bandának is egyformán öröm.

A szövegekért elsődlegesen Dávid Balázs a felelős, de a srácok itt is a csapat koherenciájára alapoznak, ezért gyakran tartanak közös dalszövegíró esteket. Olyankor döbbennek rá maguk is, hogy egy-egy szövegbe mennyire más történetet és gondolatot tud belelátni minden zenekartag.

Egy látszólag könnyen befogadható dalszöveg olykor mélyebb problémákat is feszegethet. A mögöttes tartalmaknak csak akkor van meg a varázsa, ha arra mindenki egyénileg jön rá

– mesélik.

Mindig van tovább

A zenekar Emlékszel című száma 2020-ban bekerült a Dal műsorába is az előválogatón, de később kizárták a mezőnyből, melyre a srácok azóta is pályájuk legnagyobb bukásaként gondolnak vissza. Ez mégsem csorbította lendületüket, hiszen idén, a 2022-es martonvásári Fülesbagoly Tehetségkutatóról dobogósként jutottak tovább az Öröm a zene! sorozat budapesti nagy döntőjébe, ahonnan több mint 20 területi bajnokkal megküzdve, kemény munka árán hozták el az első helyet.

A nyereményt arra használjuk fel, hogy elkészítsük második nagylemezünket és kiépítsük országos szinten az imidzsünket.

– mesélik a srácok.

A verseny győzteseként 2,5 millió forinttal gazdagodott a banda, mely remek kiindulási pont ehhez a tervhez, emellett pedig további egymillió forintot költhetnek hangszerparkjuk fejlesztésére, hogy a jövőben már ne a technikai korlátok, hanem a kreatív sarokkövek határozzák csupán meg, miként szeretnének egy-egy dalt előadni.

A zenekar mostani célja, hogy minél több dalt adjanak ki, koncertezzenek, és jövőre el tudjanak jutni a legmenőbb hazai fesztiválokra. A kihívás adott, de ahogy a csapat nem torpant meg az elmúlt öt évben sem, most sem fognak alábbhagyni a lendülettel, így könnyen megtörténhet, hogy törekvéseiket siker koronázza.

A Heavy Brains hangzása egy éjszakai autópályára néző lakás, aminek az ablakából mindig kikacsint valami meg nem értett szépség. Reméljük, az új album is  sok kellemes percet ad majd, és továbbfejleszti ezt a vonalat.