Ismét plagizálták az Omega legismertebb slágerét, a vétkes megúszta a kártérítést

2024.02.21. 08:22
Lil Yachty amerikai rapper 2023-ban használta fel egy az egyben Presser Gábor és Adamis Anna szerzeményét, a Gyöngyhajú lányt Jesse Owens című dalának alapjaként. Az Omega együttes kiadójának sikerült elérnie, hogy mindenhonnan töröljék a jogsértő számot, de kártérítést nem tudnak fizettetni a rapperrel és kiadójával.

A Blikk megkereste a dal jogait birtokló Hungaroton vezetőjét, Molnár Grétát, aki elmondta: megtették a szükséges jogi lépéseket, és sikerült részleges sikert elérniük, ám a kártérítés sajnos elmaradt.

Mint a kiadó vezetője elmagyarázta, a probléma az, hogy Lil Yachty dala nem szerepel az amerikai szerzeményeket listázó hivatalos rendszerben. A szóban forgó dal ugyanis csak a videómegosztó portálokra került fel. A Hungaroton így csak annyit tudott tenni, hogy mindenhonnan letöröltette azt.

Lil Yachty zenei életművének nem része a hivatkozott felvétel, amelyben a Gyöngyhajú lány című dalt felhasználta, ilyen művet nem jelentetett meg. Annak érdekében, hogy a jogellenes felhasználás ne legyen elérhető, az átdolgozást minden olyan platformról töröltettük, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt

– számolt be Molnár Gréta.

Mint a Blikk felidézi, az Omega gitárosa, Molnár György „Elefánt” korábban éles kritikával illette az amerikai rapper szerzeményét.

Alatta végig ez a dal megy, miközben egy fekete srác valami hablatyoló szöveget nyom rá, mondja a maga igazát, hogy ilyen gettó meg olyan gettó

– fogalmazott a gitáros, hozzátéve, hogy örül az elért eredménynek, de sajnálja, hogy pénzt nem sikerült behajtani Lil Yachty kiadóján.

Molnár György korábban az Omega Addig élj című számának jogsértő felhasználása miatt tervezte, hogy pert indít a Hulu nevű streamingszolgáltató ellen, melynek egyik sorozatában, a Future Man-ben szólalt meg a dal.

Rendszeresen lopkodják a Gyöngyhajú lányt

Az Omega slágerét már számtalan alkalommal használták fel filmekben, sorozatokban és dalokban, legtöbb esetben jogtalanul. 2019-ben például az ITV The Bay  című sorozatának előzetesében csendült fel a dal, az Omega tudta nélkül – ebben az esetben azonban sikerült kártérítést fizettetni a „bűnösökkel”.

A dal körüli kétségtelenül leghíresebb botrány 2013-ban robbant ki, mikor Kanye West használta fel a szerzemény egy részletét a New Slaves című számában. A konfliktus egészen 2017-ig tartott a dalszerzők között, melynek egy peren kívüli megállapodás vetett véget.

Ezen kívül a Jonah Hill által rendezett Mid 90s című filmnél is előkerült a Gyöngyhajú lány, 2021-ben pedig egy ausztrál bank reklámjában volt hallható.