Egészség.hu

324 pokoli óra

2015. január 12., 10:29 Módosítva: 2015.01.12 15:46
11

A december 1-14. közötti 14 nap a tavalyi évem legkeményebb egybefüggő két hete volt. Az első 36 óra élményei napokkal később már könnyű vágtának tűntek, az ürességérzés és a koncentrációhiány mellé további elvonási tünetek érkeztek: pokoli végtagfájdalmak, emésztési problémák, motiválatlanság, mélyülő önsajnálat, szaporodó idegrohamok, álmatlanság - végül ez utóbbi volt, ami legyőzött.

A nikotintapasznak köszönhetően ugyanis akkor már 5 napja egyáltalán nem, vagy csak nagyon felszínesen és keveset aludtam, ez pedig szépen összeadódott, mígnem az egyre fokozódó kimerültség egy kisebb idegösszeomlássá állt össze. És igen, akkor letéptem a tapaszt, és rágyújtottam. És baromira rosszul esett az első szál, viszont aznap este 12 órát aludtam egyhuzamban. Másnap újra kezdtem a harcot, aztán este megint elbuktam, amihez persze nem kis mértékben járult hozzá az a tudat, hogy de hiszen, ha ennyire szarul vagyok, és van nálam cigi, miért ne gyújtanék rá?

Így küzdöttem magammal még pár napig, míg a második hét elejére ez beletörődős szokássá állt  össze: napközben nem cigiztem, de este megengedtem pár szálat. Ezt elég szépen sikerült tartani csütörtökig, amikor is rájöttem, hogy jaj, szombaton jön a guru, és ha hinni lehet a 80 százalékos sikeres leszoktatásról szóló reklámjuknak, akkor jó eséllyel soha többet nem dohányozhatok. Így aztán gyorsan megvettem a 3. doboz cigit, és akkurátusan el is szívtam, az utolsókat a szombati 8 órás agymosás szüneteiben.

Tovább

Soha nem örültem még ennyire agymosásnak

2015. január 5., 13:11 Módosítva: 2015.03.09 13:56
1172

Nem tudom, mi történt. Nem tudom, hogy történt, de tény: három hete nem dohányzom. Nem kellett hozzá nikotintapasz, gyógyszer, mágikus rézlap és semmilyen okkult tudomány, csak egy nyolcórás beszélgetés és én. Tudom, ez még csak három hét, de egy magamfajta kemény dohányosnak ez eddig teljesen elképzelhetetlen volt.

Tovább

Ami az állóképességet illeti, az gyakorlatilag nincs

2014. december 17., 17:32 Módosítva: 2014.12.18 19:17
252
Aki a busz után is alig bír futni, vajon hogyan teljesít maszkban és bedrótozva? Állapotfelmérés a leszokás előtt, lelombozó eredménnyel. Kövesse velünk Orsit és Sanyit a nulla állóképességtől a félmaratonig! (Meglátjuk.)

Le lehet szokni erőből, csak nem biztos, hogy van értelme

2014. december 10., 08:50 Módosítva: 2014.12.11 07:46
167

Csaknem tíz napja nem gyújtottam rá, ami lehet, hogy nem hangzik nagy durranásnak, de nekem mindenképp durva tapasztalat, mert ilyen nem történt az elmúlt tíz évben. Egyelőre annyit tudok felajánlani, hogy ideteszem nagyjából az eddigi összes tanulságot.

Tovább

A mentolos cigiről nehezebb leszokni

2014. december 8., 11:44 Módosítva: 2014.12.08 18:44
16

A mentolos cigarettát szívó emberek gyakrabban cigiznek, és kisebb eséllyel szoknak le. Az egész oka a frissnek ható mentol lehet, ami megváltoztatja az agyat: sokkal érzékenyebb lesz a nikotinra.

Az, hogy pontosan hogyan növeli a nikotinfüggőséget a mentol, rejtély volt eddig. Brandon Henderson és kollégái a California Institute of Technologyról kimutatták, ha egereket csak mentolnak tesznek ki, már ettől több nikotinreceptort fejlesztenek ki.

A mentollal javítani lehet a kisebb torokirritációkon. A mentolos cigarettákat először az 1920-as években mutatták be. Azóta kiderült az is, hogy a mentolos cigit szívók kisebb eséllyel szoknak le: egy tanulmányban az ízesítés nélküli cigit szívól fel szokott le, míg a mentolosoknak csak 23 százaléka.

A mostani kísérletben Henderson és csapata az egereknek mentolt adott nikotinnal, másik csoportjuknak pedig csak mentolt . Az eredményeik alapján a mentol még nikotin nélkül is növelte az agy nikotinreceptorainak számát. Egy agyrégióban, a ventrális tegmentális területen 78 százalékkal nőtt a számuk: ez a terület felelős a dopaminjelzésekért, ami részt vesz a függőségek kialakításában.

Ha a hatás hasonló az emberekben, magyarázhatja, miért szoknak le nehezebben a mentolos cigit szívók. Az Európai Unióban egyébként 2022-től betiltják a mentolos cigiket és az USA is hasonló lépéseket tervez.

Vissza akarok szokni

2014. december 4., 11:56 Módosítva: 2014.12.04 19:06
467

Igen. Vissza akarok szokni a nemdohányzásra. És ez nagyon nehéz, mert tizenöt év után már csak mély hipnózisban tudnám felidézni, milyen volt az, amikor cigi nélkül keltem, cigi nélkül mentem az utcán, cigi nélkül ittam a kávét, cigi nélkül buliztam, hogy az élet más egyéb fontos helyzeteiről ne is beszéljek.

Már nem tudom visszaidézni azt a kort, amikor a cigi nem hiányzott, mert szerencsére nem tudtam, hogy milyen. Nagyon hülye vagyok: 27 éves koromig eszembe se jutott rágyújtani. Az egyetemi kollégiumban masszív dohányosokkal laktam együtt, hetente kétszer buliztunk – soha egy cigi. Valamikor valamelyik szerkesztőség folyosóján gyújtottam rá először, mert rájöttem: ahol a dohányosok vannak, ott mindig jó a hangulat.

Azóta én vagyok az Index egyik legnagyobb leszokója. Illetve visszaszokója. Tizenöt éve dohányzom, és 14 éve akarok visszaszokni a nemdohányzásra. Eddig 15 sikertelen visszaszokási kísérletről tudok beszámolni.

Tovább

Az első 36 óra

2014. december 2., 14:10 Módosítva: 2014.12.02 22:10
1463

Előzmény:

  • Az életem több mint felében cigiztem.
  • Számtalan leszokási kísérleten vagyok túl.

Motiváció:

  • Amikor a fiamnak – aki évek óta halálra szekál a cigizés miatt  elmeséltem ezt az indexes projektet, nagyon megörült, és egy nemdohányzó anyukát kért a 8. szülinapjára, ami ma van. Lehet egy ilyen kérésre nemet mondani?!

Rákészülés:

  • Nikotintapasz és kb. másfél kiló zöldség és gyümölcs megvásárlása.
  • A hétvégén permanens szülinapi buli volt nálunk kb. 30 ember részvételével: most már nemcsak a fiam, hanem minden családtagom és barátom tudja, hogy leszokom a cigiről  nem éghetek be előttük.
  • A buli egyik utoljára távozó tagjának odaadtam a dohányomat.
  • Miután lefektettem a gyereket, elszívtam az előre besodort utolsó szál cigit a teraszon Tarcsi bácsi pálinkájával kísérve, és nyugtáztam, hogy igen, ez sajnos nagyon jó. De hát hány és hány jó dologról kellett már lemondanom, ez is menni fog.
Tovább

Ma nem gyújtottam rá, egy hős vagyok

2014. december 1., 20:12 Módosítva: 2014.12.03 09:11
357

December 1., leszokik az Index, első nap. Illetve csak páran. Pontosabban néhányan most, néhányan később, remélhetőleg – a lényeg, hogy rögtön az elején kiderült: ez nem is olyan egyszerű. Vannak azért hősök közöttünk.

Egy utolsó slukk, és vége

2014. december 1., 16:29 Módosítva: 2014.12.01 16:29
3

Igen, jól emlékeznek, mától szokik le az Index, persze az egész nem annyira egyszerű, mert nem kezdi el most mindenki – hiába, nem olyan egyszerű ez, de egy leleplező videóban hamarosan utánajárunk mindennek. Addig is itt egy kép, ahol a leszokók az utolsó cigarettájukat szívják, csak van, aki nem:

A megtértek tapasztalata

2014. november 28., 15:28 Módosítva: 2014.11.29 16:27
23

Pont 10 éve hagytam abba a dohányzást, valószínűleg örökre. Több mint 10 éven keresztül füstöltem erősen, az utolsó pár évben 2 doboz cigi fogyott naponta, egy napközben, egy másik pedig este a kocsmában. Szerettem cigizni, de egyre inkább éreztem, hogy nem tesz jót, a másnapos rosszulléteknek sem a fröccsök voltak az okai igazából, hanem a melléjük nyomott 20 szál cigi. Aztán tíz éve tavasszal kezdtem érezni, hogy elég, annyi nikotin van már a szervezetemben, hogy a homlokomig ér.

Persze próbáltam kevesebbet szívni, de a szokás nagy úr, ha az ember ébredés után máris a doboz után nyúl éveken át, abból nehéz kitörni. Azon az őszön egy délután kezdődő, partival folytatódó és hajnali 4-kor az alagút mögött, az Utca Legjobb Kocsmája névre hallgató söntésben jött el a pillanat: azt éreztem az aznapi úgy 3 és fél doboz után, hogy elég. Elnyomtam az utolsó előtti szálat, és abbahagytam a dohányzást. Persze eltettem egy szálat a biztonság kedvéért, pár év múlva dobtam csak ki.

Az első pár hét nem volt kellemes, de szörnyű sem, aztán mindenféle dolgok kezdtek felszakadozni a tüdőmből. 3 hónap után ugrásszerűen javult az ízlelésem és a szaglásom. Fél év után úgy tekertem fel az utcámba, mint a pinty, előtte csak tolni tudtam arra a bringát. A füst azóta sem zavar, csak a levegőtlenség, viszont nagyon komikusnak találom, azt is, ha valaki cigizik és azt főleg, ha azt hazudja magáról, hogy nem függő. Azok vagytok, hagyjátok abba, gyertek ki a cigisdobozból, jó lesz :)

Egyszer már igencsak a tököm tele lett a dologgal

2014. november 27., 16:52 Módosítva: 2015.03.06 15:10
299
Hamarosan belevág az Index a Nagy Leszokásba, addig is megkérdeztük, önök pedig megírták, hogyan szoktak le a dohányzásról. A Trabanttól a tüdőgyulladásig, a hegyi bringától a sima vízig ezeket a módszereket ajánlják olvasóink azoknak, akikben érik az elszánás.

(1) Számoltam az el nem szívott cigiket,
(2) az utolsó bontott dobozt kitettem a konyhapultra, hogy reggel lássam a kávé mellett, mit nem szívtam el,
(3) minden reggel az előző napi cigipénzt a mellette lévő nagy befőttesüvegbe gyűjtöttem,
(4) egy év múlva Velencébe utaztam a családdal a pénzből. Ráadásul
(5) kihívásnak tudtam tekinteni, megcsináltam.

– mesélte Márta, aki a biorezonanciára esküszik, és 15 év után terhessége miatt szokott le. Később megint visszaszokott, 10 év után tette le végleg a cigit. Klaudia is aprópénzre váltotta a cigiletételt, havi 60 ezret bagózott el a párjával korábban, „idén ennyiből egy hetet szilveszterrel együtt a Mátrában töltünk kutyussal, barátokkal”.

Szóval azt már tudjuk, hogy anyagilag is megéri leszokni, de milyen módszereket ajánlanak azok, akiknek már sikerült? A felhívásunkra érkezett levelekből szemezgettünk.

Lelkierő

"20 évnyi cigizés után én 30 évesen raktam le a cigit, a receptem egyszerű: lelkierő. Heti egy hétlezáró szivart engedélyeztem magamnak péntek délután/este, emellett maximum még két szál a hétvégi bulikra, szigorúan nem letüdőzve. Egy szivar fél-2 óra közötti időszakra jó, meg a péntek várása is unalmassá válik,

plusz lassan, de biztosan viszajön a szaglásod, és érzed, milyen ótvar büdös.

Az elhízás nálam átmeneti volt, nem kell tőle félni. A humidorom pedig már jó ideje csak a páratartalom ellenőrzése miatt nyitom ki" – írta Péter.

Egyik pillanatról a másikra

„Én reggel elindultam egy doboz cigit venni, majd a bolt bejáratánál megálltam, 4-5 percet elidőztem ott, és visszafordultam, hazamentem üres kézzel. Leszokni csak így, egyik pillanatról a másikra lehet, ameddig azt mondod, hogy „na az utolsó doboz, vagy utolsó szál, vagy december 1., addig ez nem fog működni” – kaptuk a tutit Hollandiából, két hozzáfűzött magyarázattal:

1. És miért nem megy, ha nem azonnal állsz le? Mert addig nem akarod eléggé.

2. Na meg itt 6 euró egy doboz Marbi.

„A másik, hogy szerintem a nagy szavak ("most örökre leteszem a cigit") túl nagy felelősséget jelentenek. Sokkal jobb nem örökre leszokni, csak 1-2 napra, vagy hétre (vagy akár órára). Ezeket aztán lehet gyűjtögetni, és akár éveket összeszedni nem dohányzással. Én most is csak úgy vagyok vele, hogy igyekszem nem cigizni, amennyire lehet” – írta Zoli. Összeállításunk mottója mégis Árpádtól származik, aki azt írta:

A tuti képlet egyszerű: nem kell rágyújtani. Édesapám tanácsolta ezt, aki szintén leszokott.

Tovább

Leszokik az Index (remélhetőleg)

2014. november 26., 19:31 Módosítva: 2015.07.07 14:03
1714
Minden november harmadik csütörtöke a füstmentes világnap, kicsit ennek az apropóján, de főleg azért, mert pont így jött ki, elképesztően merész vállalkozásba kezd az Index szerkesztősége, pontosabban csak azok, akikben van elég elszánás: megpróbálnak leszokni a dohányzásról. Az első cigaretta nélküli nap december elseje lesz, a hátralévő másfél hét a lelki rá-/felkészüléssel fog telni, mert állítólag az is nagyon fontos. Addig is nézzük, ki mióta dohányzik, próbált-e már leszokni, és most mi motiválja?

Attila

18 éves koromtól cigizek, volt benne úgy egy év kihagyás, meg pár kisebb próbálkozás. Kábé egy-két hete beszéltük bent, hogy igazából mivel az Index2-ben szinte mindenki cigizik, csak délutános héten tudnék elkezdeni leszokni. Aztán pont elfogyott a cigim vasárnap a délutános hetem előtt, és valami furcsa agykattanás hatására nem gyújtottam rá. Szóval múlt hétfő óta nem cigiztem, és igyekszem kitartani. Ami van helyette – mértéktelen zabálás, és töménytelen mennyiségű tea fogyasztása (napi 6-8-10).

Tapaszt, rágót nem tervezek, nem tudom, mennyire lesz tartós (most nem volt meg az 1 éves kihagyás előtti, "rohadtul le kéne már szokni" lelkiismeret-roham), de hátha. Még nem híztam látványosat ez alatt az egy hét alatt – nem volt rá idő –, de mivel több alkalommal fogyasztottam el egy kisebb édességboltot (2 zacskó tortillachips, egy üveg csípős sajtmártás, egy zacskó gumicukor, egy Milka és egy Snickers a rekord) amikor beüt a craving, nincsenek nagy illúzióim. Jövő héten majd megpróbálok leállni a junkfooddal, vagy legalább letornázni nagyon minimálisra. 

Balázs

12 éve dohányzom, egyszer sem próbáltam leszokni, és most is csak annyi az ötletem, hogy ha nem gyújtok rá huzamosabb ideig, akkor utána hamar elfelejtem az egészet, mint azokat, akik sokáig nem hívnak fel.

Tovább

Már egy orvos sem dohányzik a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégészeti klinikáján

2014. november 26., 12:53 Módosítva: 2015.03.06 15:08

Nagy szó: az orvosok közül senki sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján. Mindezt tíz év alatt sikerült elérni. Épp a fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább azzal, hogy a dohányzás mekkora szerepet játszik a gége- és garatrák kialakulásában. Az orvosok egy része mára leszokott, az újak közül pedig napi szinten senki nem dohányzik, írja az egyetem sajtóosztálya. A dologra azért rásegített, hogy 2012 óta a kórház területén egyáltalán nem lehet dohányozni. Aki rá akarna gyújtani, annak ki kéne menni az utcára, ami megoldhatatlan a munka közben. Az asszisztensek, műtősök, ápolók között még vannak dohányosok, őket egy csoportos leszoktató képzéssel próbálják segíteni.