Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Húszmillió eurós rekordáron kelt el egy csütörtöki párizsi árverésen Nicolas de Staël (1914-1955) orosz származású francia absztrakt festő Parc des Princes című monumentális festménye, amelyet egy válogatott futballmérkőzés ihletett. 

  Az 1952-ben készült, 3-szor 2,5 méteres absztrakt kép először került piacra. Átszámítva 6,6 milliárd forintot érő eladási ára csaknem kétszer annyi, mint a festő korábbi rekordja, a tavaly New Yorkban 12,1 millió dollárért (11 millió euró) elárverezett Nu debout (Álló akt) című festménye. 

  Nicolas de Stael: Parc des Princes
  Nicolas de Stael: Parc des Princes

  Nicolas de Staël 1952 márciusában megnézte a Parc des Princes párizsi stadionban a Franciaország-Svédország barátságos villanyfényes meccset, majd a műtermébe ment, egész éjjel vázlatokat készített, amelyek alapján a következő néhány napban intenzív munkával megfestette Parc des Princes című, 15 képből álló sorozatát. 

  A vásznak egy részén felismerhetőek a reflektorok által megvilágított, színes mezekben játszó játékosok alakjai, a képek másik része viszont gyakorlatilag a teljes absztrakcióig jut el. Ez utóbbiak közé tartozik a sorozat legnagyobb méretű, most elárverezett darabja, amely máig a család birtokában maradt. 

  A képet elárverező Christie's 18-25 millió euróra becsülte a leütési árat. Az aukciósház szerint a festmény "Nicolas de Staël művészetének csúcsát képezi, és döntő pillanatot jelent a második világháború utáni nyugati művészetben". 

  A festő Nyikolaj Vlagyimirovics Staël von Holstein néven született Szentpéterváron nemesi családban. (MTI)

 • Sanghajban megnyitnak 150 új közvécét, ami már önmagában nem rossz, elég csak megnézni a budapesti közvécék helyzetét, de az igazán jó az, hogy a sanghaji vécé jelez, ha túl sok ideje foglalod.

  15 perc után küld egy riasztást egy önkormányzati dolgozónak, aki utána megnézi, hogy minden rendben van-e a sok ideje foglalt vécében. Ez amiatt hasznos, mert így senki nem tudja elvenni mástól a vécéhasználat lehetőségét, ugyanakkor a South China Morning Post megszólaltatott egy sanghaji lakost, aki nem örült az innovációnak. "Kicsi korom óta fél órát szoktam a vécén ülni, ez azt jelenti, hogy kétszer is bekopognának hozzám. Ez nyugtalanító" – mondta a lapnak.

 • A nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején igen népszerűek voltak a shoot-em-up néven is emlegetett oldalnézetes lövöldözős játékok - R-Type, Project-X, Apydia megvan valakinek? Persze a műfaj azóta is él, de főleg japán játéktermi gépeken, illetve azok átirataiban. Ritka az olyan csemege, mint a most megjelent Remote Life, aminek mutatjuk is a trailerét:

  A Next Gamelevel nevű indie csapat játékában a játékmechanika szépen megőrizte az évtizedes hagyományokat, de e keretek között a pályatervezés mégis elég trükkös lett, a biomechanikus szörnyeket felvonultató grafika pedig nagyon pofás. Kérdés persze, hogy mennyire nehéz, bár van, aki pont azt szereti, ha már az első pályán is csak vért izzadva lehet továbbjutni. De hát pont erre való az ingyenes demó, hogy ezt kiderítsük.