Mire jó a bálnahányás? Sört lehet főzni belőle, természetesen
A kézműves sörforradalom világszerte elég magas fordulatszámon pörög, valami nagyon bizarrat kell villantani ahhoz, hogy az ember ki tudjon tűnni a tömegből. Egy ausztrál sörfőzde simán teljesítette ezt a követelményt, Moby Dick Ambergris fantázianevű sörül ugyanis ámbrából készül, vagy legalábbis azzal ízesítik. Na de mi az az ámbra? Az ámbráscet emésztőrendszerében képződő anyag, amit az állat időnként kihány, bele a vízbe, az kiúszik szépen a partra, és aki megtalálja, nagyon örül, mert a parfümgyártás fontos alapanyagai vannak a cuccban, ezért az igen értékes. A derék ausztrálok most egy helyi sörfesztiválon mutatták be az ámbrás sört, így néz ki:
És aki kóstolta, azt mondja, hogy egyszerre halízű, meglepően édeskés, és "igazi kihívás a kóstoló számára", ami nagyjából azt jelenti, hogy küzdeni kell, hogy a hányásból készült sör ne alakuljon vissza rögtön hányássá. (via ABC.au)