Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • comic com.png

  Mi most hármat mutatunk, azzal internetet még azért nem lehet rekeszteni, de munkaidőt már elég hatékonyan.

 • drone.png

  A TF-19 WASP nevű szerszám most került piacra, 1500 dollárért mérik (435 ezer forint), és pirotechnikai show-khoz, vagy nehezen elérhető helyek jégtelenítéséhez ajánlják. Persze, sima ügy, hát kinek jutna eszébe bármi másra használni egy távirányítós repülő bigyót, ami 7-8 méteres lángcsóvát tud lövellni, és egy tankolás bő másfél percig ki is tart neki?

  (via Tech Times)

 • Egy antikváriumban belefutottam Lánczi András A politika reneszánsza című esszékötetébe, és ha már így alakult, el is olvastam. A könyv egyik érdekessége, hogy messziről is érzékelhető minőségi különbség volt a 90-es években nyilvánosan megszólaló fideszes értelmiség és a mai között. Főleg, mert ma már talán csak nyomokban létezik ez a kategória.

  A NER beszélő fejei látványosan alulképzettek, önálló gondolatok híján leginkább éjsötét szervilizmusban tocsogva felmondják a propagandaosztályon előírt szöveget, kiváló példáját mutatta be ennek ifj. Lomnici Zoltán a közelmúltban a köztelevízió kamerája előtt. Hogy az idők szavát meghallva a Lánczinak is sikerült ehhez a világhoz idomulnia, azt szépen példázza a konzervatív filozófus CEU-tüntetések idején postázott körlevele

  A másik érdekesség, hogy a 90-es évek írásait összegyűjtő kötetben vannak aktuálpolitikával foglalkozó szövegek, mint például Az új rezsim című, a Magyar Nemzetben publikált 1999-es esszé. Az első Orbán-kormány idején született szövegben van egy rész, ami egész jól vonatkoztatható, pontosabban szembeállítható a mai Orbán-kormányok oktatáspolitikai filozófiájával. 

  Erős középosztályt kizárólag az oktatáson keresztül lehet megalapozni: nem a jólét teremti a középosztályt, hanem a tudás

  – írta Lánczi, aki szerint ez volt az amerikai kormányzat felismerése is, amikor a II. világháború után leszerelő katonáit tömegével terelte az egyetemekre, óriási állami pénzeket áldozva az állami egyetemek, kollégiumok felépítésére. 

  Mintha 99-ben még jó példa lett volna a felsőoktatás állami támogatása, manapság viszont már leépítések vannak az ELTE-n, a Budapesti Corvinus Egyetem – amelynek rektora épp a most idézett Lánczi András – pedig mostanában válik állami egyetemből magániskolává. Az is figyelemre méltó, hogy a szövegben megkérdőjelezhetetlen etalonként szerepel az erős középosztály, miközben szociológiai értelemben Magyarországon még ma sincs igazán középosztály, és az Orbán-kormányok sem törekednek arra, hogy legyen. Pedig szükség lenne rá, mert mint Lánczi is kifejtette:

  Meg kell változtatni a viszonyt a hatalom és a tudáshordozó állampolgárok között. A politikai tagoltság nem azonos a tudás általi tagoltsággal. Ez utóbbi a záloga a magyar demokrácia sikerességének, s nem az, hogy ki liberális és ki nem. A magyar demokrácia végérvényesen belesüllyed az urambátyám világ, a nepotizmus, a korrupció és a konformizmus (gondolattalanság) mocsarába, ha nem a tudás általi tagoltság veszi át az ideológiai tagoltság elsődlegesnek tartott helyét. 

  A konzervatív egyetemi tanár azzal zárta szövegét, hogy „végzetes volna, ha a barát-ellenség pőre szembenállása szabályozná a politikai életet”. 

  Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezt a végzetet nem sikerült elkerülni. 

 • Az Index is imádta az elmúlt másfél év legnagyobb társasjáték-szenzációját, a Fesztávot, és jelölték is a társasjátékos világ legfontosabb díjára, a Spiel des Jahres-re, az összetettebb játékok kategóriájában. És a játék most meg is nyerte a díjat. Hogy szerintünk miért, azt ebben a cikkben lehet elolvasni, az alkotóval készült interjúval együtt:

  Kapcsolódó

  Zombik helyett madarakkal került a világ legjobbjai közé

  Madárrajongó hivatalnok tervezte meg hobbiból 2019 legnagyobb társasjáték-szenzációját. Elizabeth Hargrave változtatna azon, hogy a játékkészítés még ma is szinte kizárólag a férfiak terepe.

  A másik két díjat, a jelző nélküli Év játékát és az Év gyerekjátéka díjat is kihirdették. Az Év játéka a magyar játékosok örömére szintén kapható magyar kiadásban: ez a Csak egy nevű partijáték, amelyben játékosonként egyetlen szó leírásával lehet rávezetni a másikat a titkos szó kitalálására. Az Év gyerekjátéka a Tal der Wikinger lett.

  Az összes társasjátékos cikkünket ebben az aktában gyűjtöttük össze:

  Kapcsolódó

  A legjobb társasjátékok

  Társasjátékokkal játszani felnőttként is az egyik legszórakoztatóbb dolog. Az Index segít eligazodni a legjobb játékok között.