Klaudia
-4 °C
2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Elég béndzsán, meg nyilván a minősége is pocsék lenne, de a Squirrel Monkey nevű társaság elképzelte egy kilencvenes évek ósdi technológiájából viccet csináló videóban:

 • lep1

  Egy időben sportot űztünk belőle, hogy összeültünk Zs-kategóriás horrorfilmeket nézni, és a nagyon erős átlagmezőnynél is mélyebb nyomot hagyott bennem, amikor ledaráltuk az összes Leprechaun (Gyilkos Kobold) részt egy este alatt. 

  Nem hittem a szememnek, amikor ma azt olvastam, hogy a Syfy lát még fantáziát a sorozatban, és a Gyilkos Kobold visszatér néven készül a folytatás. Folytatás. Egy olyan filmnek, amiben négereket gyilkol egy kobold, akik ellopták a pénzét; amikor az űrben fénykardozik a kobold, mert ellopták az űrpénzét??? Hova lehet ezt még fokozni??

 • Hát persze, hogy Oroszország. Akkorát tréfált, mókázott a londoni orosz nagykövetség Szergej Szkripal és lánya elleni gyilkossági kísérlet kapcsán, hogy a legendás brit humor azóta köpni-nyelni nem tud, valószínűleg. Az ügyről egyébként itt olvashat bővebben.

  Egészen pontosan azon próbál poénkodni az orosz állam, hogy addig nem ők a felelősök a látványosan, ritka méreggel elkövetett, de összességében totál bénán elsült merényletért, amíg az Egyesült Királyság nem hoz nekik olyan bizonyítékokat, amik nekik is tetszenek. Ezért vasárnap mókásan kirakták Twitterre, hogy bizonyíték hiányában Poirot-ra van szükség Salisbury-ben.

  Az ilyen alacsony szintű poénkodás egy komoly ügyben pontosan azt erősíti, mintha a saját álláspontjukat se vennék komolyan, tökmindegy az egész, valamit mondanak, aztán kész. Persze az is lehet, hogy meg se próbálnak már hatni a társadalom gondolkodó felére, csak a legsötétebb putyinistákat és laposföldhívőket próbálják kiszolgálni gagyi tartalommal minden országban, erre van a nagykövetség. 

  Mindez annyiban nekünk is tanulságos lehet, hogy ha Magyarországon történik hasonló, akkor nekünk is könnyen lehet, hogy annyi lesz az orosz válasz, hogy  "Én vagyok én, te vagy te, ki a hülye, én vagy te?" #nemmivoltunk #hehe #pacsi.

 • Az első benyomás fontos, benne van minden sikerkalauzos, öntréningezős, kapcsolatépítős, randisegítős bulvárpszichológus tankönyvben, hogy érdemes rágyúrni az első pillanatra, mert meghatározó lehet. Gondolom, nincs ez másként az országimázzsal sem.

  Például, ha én repülőtér-üzemeltető lennék, nem biztos, hogy örülnék, ha olyan szolgáltató működne nálam, akitől úgy távozik a kedves ügyfél, vagy kicsit később ébred rá arra, hogy csúnyán kihasználták, hülyére vették.

  Itt van például ez a pénzváltónál látható árfolyamtábla a Liszt Ferencen. 245 forintot adnak egy euróért és 345-öt kérnek érte. Ez nagyjából 12 százalékkal van a középárfolyam felett, vételkor meg 20 százalékkal alatta. Az persze eleve árulkodó, amikor az adás és vétel közötti különbség 40 százalék, a 2-5 százalék helyett.

  Ha egy érkező turista taxira bevált 8000 ezer forintnyi eurót, akkor rögtön azzal számolhat, hogy 25 helyett 32 eurót kell fizetnie. (Induljunk ki abból, hogy a második benyomás, a taxizás utáni fizetés nem tartogat kellemetlen meglepetéseket.)

  Áh – legyinthetnénk, ez mindenütt így van! Kétségtelen, nem hungaricum – tapasztalataim alapján legalább ennyire csehikum is – ez a hozzáállás, de mégsem annyira általános. Itt van például a kalasnyikovos jegesmedvék országában egy repülőtéri pénzváltó eurós kurzusa:

  Ez pontosan annyi, mint bármelyik bankban – és az adás és a vétel között is csak 4,5 százalék van –, semmivel sem éri nagyobb kár az ügyfelet, mintha Moszkva más részén váltana. A helyzet hasonló Kijevben is.

  Nem tudom, mekkora hasznot hoz a gyakorlatban ferihegyi a pénzváltási stratégia, de hogy a turistákban nem az ötlik fel, hogy ez egy szép barátság kezdete, az biztos.

  Persze, nyilván sokan elkerülik inkább a váltást, vagy a legszükségesebb összeget forintosítják, de akkor meg az a kérdés, hogy megéri-e országképileg, vagy a repülőtér reputációjának szempontjából. Ha a taxitársaságot is kiválasztja a repülőtér, nyilván ez igaz a pénzváltóra is, valamiért tehát ez tűnik a legjobb megoldásnak. Csak fura, hogy vadkeleten sem feltétlenül így gondolják, ha már úgyis annyit nézünk oda, ezt speciel lemásolhatnánk.

  A repülőtéri euróárfolyam

  • 3063
   Visszataszító, rögtön negatív képest fest az országról
  • 504
   Remek dolog, mert mutatja, hogy tudjuk, hogyan működik a kapitalizmus