Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Vannak dolgok, amiért el kell zarándokolni. Egy Rothko festményt például telefonon keresztül nézni jóval kisebb élmény, mint amikor mondjuk egy terem tele van velük pakolva, és az ember úgy érzi, hogy a képek elnyelik a testét és szellemét. Ilyen formában van némi rokonság a már-már eredtvédett flordai death metal legenda Suffocation, illetve annak gitárosa Terrance Hobbs és hangzása, valamint a híres festő  között, ugyanis a Suffocation tipikusan az a zenekar, amit élőben kell látni. Jó hír, hogy a zenekar holnap játszik a Mantas és Abbadon féle Venom Inc. társaságában, úgyhogy elég csak egyet aludni, hogy leszakadjon az ég a Barba Negrára. Ez a videó tényleg csak ízelítő, az igazi élményért el kell menni, és beállni Hobbs erősítőjével szembe. 

 • A Pintér Galéria aukciósháza harminc, a Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtott online árverésre. A gyerekek alkotásaira március 28-ig lehet licitálni. A befolyó összegből az iskolában folyó művészeti tehetséggondozási programot támogatják, a többi között tervezik egy speciális zeneszoba létesítését, és az év közbeni képzőművészeti foglalkozások folytatását.

  A galériában látható minden festmény, minden teljesítmény mögött egy küzdő gyermek és konduktorok összehangolt munkája áll. Aminek például ilyen csodás végeredménye van:

  20180331 74005-13499

  További képekért kattintson ide, és ha teheti, vásároljon. A képek kikiáltási ára 20-40 ezer forintról indul.

 • Új emojik jönnek az Apple-re, ha a jövő hónapban elfogadja ezeket az illetékes csoportjuk is, de miért ne fogadná el. Az új ikonok célja, hogy jobban reprezentálják a fogyatékkal élőket, lesz hallókészülék, vakvezető kutya, jelnyelven beszélő figura is többek között.

  Fehérbotos fiú és lány:

  apple-person-with-white-cane-emoji-emojipedia

  És a többiek:

 • Az ország újságolvasóbbik fele felkapta tegnap a fejét, amikor megjelent a jövőheti Newsweek nemzetközi címlapja Orbán Viktorral, akit Mr. Szélsőjobbként mutat be a lap, és a magyar példán keresztül vezetik le, miért virágzik Európában újra a nacionalizmus. Orbánt arra hozzák példának, hogy mire lehet jutni a megfelelő retorika, a korlátlan hatalomvágy és megfelelő szerencse mixével. 

  orban

  A címlapon szereplő Orbán-fotó nagyon hasonlít Orbán Viktorra, de valahogy, mégis, mintha a részletek nem stimmelnének rajta. A külföldi olvasó talán nem vett észre ebből semmit, de nekünk (nem csak magyaroknak, hanem nekünk, képszerkesztőknek), akiknek a köztévéből és a csapból is csak Orbán Viktor folyik, rögtön gyanús lehetett. A szemek a legnyilvánvalóbb árulkodó jelek, nem csak azért, mert láthatóan kivilágosították őket, azért is, mert Orbán szemei nem ennyire kerekek (?). 

  A címlapért felelős kreatív szerkesztő instagramjára rögtön rá is ugrottak a magyar trollok, akik számon kérik (bár, főleg a tartalma miatt), a Facebook-megosztásainkat átfutva pedig, úgy tűnt, többen kételkedtek abban is, hogy valódi-e maga a fotó. Nekik van egy jó hírem: megtaláltam a kép eredetijét a Getty Images archívumában. 2016-ban készült a fotó Németországban, amikor Orbán Viktor és Balog Zoltán Helmut Kohl egykori német kancellárral találkoztak.

  Nagy átalakításokat nem végeztek magán az arcon, ez engem is meglepett. Lehúzták a színeket, erősítettek a kontraszton, egyedül a szemeit cserélték ki előre néző, világos szempárra. 

  Emlékeznek még a 2011-es Economist-ügyre, amikor az akkori HírTv ment neki a világ egyik vezető gazdasági lapjának, azzal vádolva őket, hogy manipulált fotóval próbálták félelemkeltőnek beállítani Orbán Viktort? Itt is valami hasonló a helyzet, bár a címlapi illusztráció egészen más tészta, mint egy sajtófotó. Inkább vélemény-műfaj, amibe inkább beleférnek ilyenek. (mellékszál: Az Economist sem hamisított annak idején, darabokra is szedték a HírTv vádjait. Nem nyúltak hozzá a képhez, csak a színeken állítottak):

  20110108 EUP557 (1)