Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A BBC vicces-ismeretterjesztő műsorából, a QI-ből indult ki, és most a fél internet (konkrétan az értelmetlen felvetéseken okoskodni szerető fele) azon rugózik, hogy:

  Az avokádó nem vegán. Se a brokkoli. Se az uborka. Se a fejes saláta. Se a Cseresznye.

  Hát hogy a viharba ne lenne már vegán, ha egyszer növényből van?! - gondolná naivan az ember. Csakhogy: a vegánság szigorú definíciója nem azt mondja, hogy nem esszük meg állatok alkatrészeit, hanem hogy nem fogyasztunk olyan termékeket, amelyek állatok felesleges szenvedése árán jöttek létre. Amibe nyilván belefér a közepesen átsütött t-bone streak, de mondjuk olyan kozmetikumok is, amelyeknél állatkísérleteket végeztek a fejlesztés meg a tesztelés során.

  Na de hogy jön ide az avokádó? Hát úgy, hogy a nagyüzemileg termelt avokádót nem a természetben éppen arra járó véletlenszerű méhek porozzák be, hanem a méhészek által odaszállított kaptárak lakói. Csakhogy az ilyen kaptáras-utazgatós életforma komoly stresszel jár a méhek számára, lecsökkenti az élettartamukat és sebezhetőbbé teszi őket a betegségekkel szemben. Hát mi ez, ha nem felesleges szenvedés?

  És hogy a dolog még rosszabb legyen, a nagyipari méretű növénytermesztésnél egy csomó esetben alkalmazzák ezt a módszert. Szóval igazán vegán csak úgy lehet az ember, ha a napi betevő (és Instagram-kompatibilis!) avokádós pirítósára a kiskert sarkában termeli meg a cuccost. 

  (via Munchies)

  Vigasztalásul itt egy házibarkács halloweeni farsangbusójárási avokádó-jelmezötlet:

  avocado
 • 340588671e7fdf2ff05cde5962668c4b

  Egy magányos, társra vágyó kínai férfi szeretett volna egy kiskutyát, hiszen mégiscsak a kutya az ember legjobb barátja. Örült is, hogy milyen jó áron sikerült szereznie egyet, de aztán a kis állat nem igazán úgy cseperedett, ahogyan várta, úgyhogy megkérdezte az internet népét, szerintük mi lehet a baj.

  Az internet népe erre azt felelte, a baj az, hogy ez egy patkány.

  Mire a szívtelen kínai túladott rajta, mondván, ő bizony nem tud egy patkányhoz kötődni.

  (via Shanghaiist/ The Nation)

 • Rendben, nem mondom, hogy Victor Hugót annyian ismernék, mint Kasza Tibit, vagy hogy többen hallottak volna a Hernani című drámájáról – ami egyébként az első színmű volt, ami szakított a klasszicista dráma hármas egységével –, mint Paulo Coelho bármelyik regényéről. De azért ezt az utcanevet így leírni, pláne, hogy a képet beküldő olvasónk állítása szerint az ügyintéző a lakcímkártyából másolta – mármint „másolta” –, ez tényleg megmagyarázhatatlan. (Bónusz: szintén okmányból, de a keresztnevet is elírta első nekifutásra, tehát ez már a második kísérlet eredménye.)

  otp
  Fotó: Olvasói fotó
 • Fotó: MingChuan Wei / Harbin Institute of Technology

  Pár nappal ezelőtt készült ez a remek fotó a kínai Longjiang-2 műhold jóvoltából. A műhold májusban állt Hold körüli pályára egy nagyobb kommunikációs műhold társaságában, Kína a leendő Holdküldetések kapcsolattartási módjait teszteli jelenleg ezekkel a szerkezetekkel. Szerencsénkre van kamera is a Longjiang-2 fedélzetén, és a földi irányítás megfelelő együttállás esetén ilyen pazar fotók készítésére is parancsot tud adni. Saaaajt! (Via New Scientist)