Andrea, Ilma
5 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Aquaman, vagyis Jason Momoa drámai lépésre szánta el magát: hét év óta először leborotválta a szakállát. Momoa jelenleg a kultikus Dűne remake-jét forgatja Denis Villeneuve rendezővel (Érkezés, Blade Runner 2049). Éppen Jordániában dolgoznak, Momoa Duncan Idaho, a remek kardforgató szerepét alakítja, akinek amúgy hatalmas rajongótábora van.

  Szóval a színész éppen Jordániában van, és valószínűleg a szerep miatt kellett megborotválkoznia, de ha már így esett, akkor felhívja a figyelmet a környezetvédelemre is, és arra, hogy a műanyag palackok használatának mennyire káros: 

 • A címmel nagyjából összefoglaltuk, mi történt Chad Elwartowskival az utóbbi időkben. Az egykori programozó az amerikai hadseregben szolgált, aztán jó időben ugrott rá a kriptopénzekre, és milliomos lett belőle. Miután a pénzre már nem volt sok gondja, fogta magát és a barátnőjével elköltözött Thaiföldre, ahol a partoktól 13 tengeri mérföldre felépítette ezt a kis hm, hát mondjuk, hogy házikót:

  735a181265bdabe0d43a8a4645634717-sld

  A 13 mérföld azért fontos, mert az már nemzetközi vizeknek számít, ergo - legalábbis az Ocean Builders szervezet szerint, ami Elwartowskihoz hasonló, libertariánus hippikből áll, akik kiköltöznek a tengerre - itt nem tartoznak egyetlen országhoz se, nem kell adót fizetniük, nem vonatkoznak rájuk törvények és hasonlók.

  Egészen idillinek tűnt a dolog, míg meg nem jelent a thaiföldi haditengerészet, és közölte, hogy itt bizony a távolság el lett mérve, valójában thai felségvizeken vannak, és oda ilyesmiket építeni meg engedély nélkül beköltözni az bizony az ország függetlenségének megsértése.

  És mint ilyen, halálbüntetés jár érte.

  A pár egyelőre szabadlábon védekezik, de a haditengerészet illetékese, Sitthiporn Maskasem admirális (és itt álljunk meg egy pillanatra elámulni azon, hogy egy embernek tényleg egészen úgy hangzik a neve, mintha azt mondanánk, shitty porn) azt mondta a Guardiannek, az építményt hamarosan lebontják. (via MSN)

 • A jelek szerint a fejlett világnak is vannak még részei, ahol nem sok foganatja lett a #metoo kampánynak. Legalábbis erre enged következtetni a nagojai körzeti bíróság közelmúltbeli ítélete, amelyből elég nagy botrány lett Japánban.

  Az ügyben a bíróság első fokon megállapította, hogy egy aicsi prefektúrabeli férfi többször közösült 19 éves lányával, és kimondta azt is, hogy mindez a lány beleegyezése nélkül történt. Az is kiderült az eljárás során, hogy a lány szexuális zaklatása legalább 14 éves kora óta tartott, ez idő alatt apja verte és fenyegette, és a lány emiatt az apja "lelki befolyása alatt állt". Majd ennek megállapítása után a bíró felmentette a vádlottat.

  Ezt azzal indokolta, hogy a lány nem ellenkezett, és nem volt olyan helyzetben, hogy ne tudott volna ellenkezni a nemi erőszakkal szemben. A japán törvények szerint az számít nemi erőszaknak, ha az áldozat ellenkezik, "kvázi-nemi erőszaknak" pedig az, ha olyan helyzetben van, amikor nem képes ellenkezni (bedrogozták, megverték, stb.). A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a bántalmazott és fenyegetett 19 éves lány ne tudott volna ellenkezni, mert bár apja befolyása alatt állt, a befolyás nem volt teljes. A lány megrontása pedig önmagában nem számít bűncselekménynek.

  Jogvédők és ügyvédek azzal vádolták a bírót, hogy fogalma sincs, min mennek keresztül a nemi erőszak áldozatai, kiváltképp azok, akik sok éven keresztül ki vannak szolgáltatva egy erőszaktevőnek. Az ítélet miatt kisebb tüntetések is voltak Tokióban, és az ügy kapcsán sokan felhozták: Japánban még mindig csak a nők töredéke (egy kormányzati felmérés szerint 4 százalékuk) meri bejelenteni a szexuális zaklatást, akik pedig megteszik, azok sokszor megbánják.

  Márciusban is volt egy hasonló ítélet, amikor Fukuokában azt hozta ki egy bíróság, hogy a vádlott hiába közösült egy eszméletlen, részeg nővel, nem tekinthető bűnösnek, mert a bíró szerint a nő ellenkezhetett volna.

 • Vicces jelenetnek voltak tanúi a nagyatádi mentősök a minap, az OMSZ Facebookjára raktak ki videót róla (HANGGAL): 

  A nagyatádi esetkocsi személyzete épp az állomáshelyre tartott, amikor észlelték a fenti utcai harcot.

  Megálltak, és gondoskodtak az állatok biztonságáról, megkülönböztető jelzés használatával zárták le az utat a vita végéig.

  A meccs végül döntetlen lett, így mind a két résztvevő megkezdte a felkészülést az ünnepre - ezzel kívánt kellemes húsvéti ünnepeket a mentőszolgálat.

  bunyo.png