Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Walesben az Asda vállalat munkatársai találtak egy egzotikus békát az aznapi banánszállítmányban. Az állat sokáig rejtőzködött a banánok között, pontosabban olyan sokáig, hogy 

  5000 mérföldet utazott, mire megtalálták.

  Valószínűleg úgy élte túl az utat étel és folyadék nélkül, hogy lelassította az anyagcseréjét (ahogy ez a kétéltűeknél nem túl szokatlan reakció). A békát a megtalálók tiszteletére Asdának nevezték el és átkerült egy központba, ahol már kezelik. 

  (sky)

 • Bill Pullman, A függetlenség napja elnökét, Thomas J. Whitmore-t alakító színész július negyedike alkalmából videóüzenetben szólította meg az Egyesült Államok lakóit, amelyben arra kérte őket, hogy hordják a maszkjaikat, amiket a videóban egyenesen _szabadságmaszkoknak_ nevez.

  Pullman a videóban azt is megindokolja, hogy miért pont így nevezi ezeket: úgy gondolja, ha mindannyian viseljük a maszkokat, kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy végre ugyanúgy lehessen szórakozóhelyekre, éttermekbe és mozikba járni, mint a járvány előtt. Vagyis végre újra szabadok lehetünk.

 • Fotó: Kolbert András

  A meleg nyári esték egyben azt is jelentik, hogy viszonylag gyakran láthatunk világító felhőket, egy ilyet jelenséget kapott el vasárnap este volt kollégánk, Kolbert András is, aki azt mesélte, hogy csak fel kellett néznie a bejárati ajtójuktól, és máris ott tolongtak előtte a felhők meg a színek. 

  Ahogy jelenség kialakulásáról korábban írtuk: az éjszakai világító felhők rendkívül apró, 0,03-0,15 mikrométer átmérőjű vízjégkristályokból épülnek fel, melyek az igen alacsony páratartalommal bíró mezoszférában kizárólag nyáron alakulhatnak ki, amikor a hőmérséklet -140 °C alá kúszik. A földfelszínről este fél 10 és 11, illetve hajnal fél 3 és 4 óra között pillanthatjuk meg a jelenséget, a felhőt alkotó jégkristályok ugyanis ekkor verik vissza a horizont alatt -6 és -16 fok között járó Nap fényét.