Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mintegy ötven rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala macrorhynchus) vetődött partra kedden az amerikai Georgia államban lévő St. Simons-szigethez közeli partszakaszon. Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe, három delfin viszont elpusztult.

  Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe.

  A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint.

  Tavaly Új-Zélandon több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy hasonló, tömeges partra vetődés során. Ismeretes róluk, hogy rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

  (MTI)

 • Több önkéntes napokon át tartó kemény munkájának köszönhetően eltüntették a pöcsrajzokat az izlandi Hafnarfjörður település melletti Helgafell nevű hegyről, írja az Iceland Monitor. Péniszeket, neveket és kezdőbetűket kellett drótkefével lesikálni a hegy oldaláról, és ugyan a rendőrség már tud az ügyről, egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy kik voltak a vandálok.

  A portál azt írja, hogy ha nem cselekedtek volna az önkéntesek, akkor évtizedekbe telt volna, amíg az időjárás és a szél eltünteti a júniusi bűncselekmény nyomait. A hegyoldalba valószínűleg kövekkel és késekkel rajzolták bele az ábrákat.

  Összesen 22, mindenféle országból érkező önkéntes tüntette el a javarészt izlandi neveket a hegyoldalról, amelyeket egy centiméter mélyen véstek a hegyoldalba. Volt köztük olyan is, amit húsz éve firkálhattak fel.

  A látványos hegyoldali pöcsrajzokért kattintson ide.

 • Jerry Foxhoven
  Jerry Foxhoven

  Jerry Foxhoven élete nem tűnhet túl izgalmasnak, a 66 éves férfi Iowa állam Szociális és Egészségügyi Osztályát vezette, amíg nemrég le nem váltották. Azonban a menesztés oka annál meglepőbb:

  Foxhoven 2017-es hivatalba lépése óta megállás nélkül zaklatta a kollégáit a rapper Tupac zenéjét dicsőítő e-mailekkel. 

  Az idősödő közszolga 350 oldalnyi rajongó hangvételű üzenetet írt munkatársainak, amiben a rappert és munkásságát éltette. Az ünnep- és jeles napok alkalmával is Tupac-tematikájú üdvözlőlapokat osztott ki. 

  A saját születésnapján például Tupacet ábrázoló és "thug life" feliratú sütiket vett, valamint gyakran idézte a rapper szövegeit, amik állítása szerint motivációt nyújtották számára a szociális ügyek intézésében.

  Azonban Tupac hozta el Foxhoven karrierjének végét is, miután legutóbb elküldött 4 000 kormányzati alkalmazottnak egy Tupaces e-mailt a rapper születésnapján, bejelentették:menni kell.

  Érdekes módon az emberek a hivatalban nem haragudtak a különc főnökre, legalábbis egy hivatalos panasz sem érkezett Foxhoven ellen. A szociális és egészségügyi osztály indoklása szerint számos faktor közrejátszott Foxhoven leváltásában, és Iowa kormányzója más jövőt képzel el a hivatalnak.

  Azonban ebben a jövőben Tupacnek már nem lesz hely. :(

    (Consequence of Sound)

  D nWMH-X4AA8Q3M
  Fotó: twitter
 • Kuhár Bence egy huszonéves srác, aki nagyon szereti az autókat, buszokat, villamosokat, metrószerelvényeket, elhagyatott benzinkutakat, illetve kiváltképpen a vonatokat. Korábban volt pár szárnypróbálgatása a stand up comedy világában, de újabban már inkább saját Youtube csatornájával foglalatoskodik. Az egyik videója így indul:

  A majdnem 22 ezer követővel rendelkező csatorna főoldalán egy rövid bemutatkozó videóból tudhatjuk meg, hogy Kuhár saját magát tulajdonképpen nem tartja különleges figurának. "Kiemelkedőnek nem mondanám magam sem tanulmányaimban, sem egyéb szempontból" - mondja, "sokszor gondolkoztam már azon, hogy van-e az életnek értelme, szerintem nincs, csak saját magadnak tűzhetsz ki célokat!" - teszi hozzá, majd meg is határozza saját maga és csatornája irányvonalát: "leginkább a közlekedésre fókuszálok, mert ez érdekel a legjobban". Ezután pedig leszögezi: "tudom, hogy nem fognak mellém állni cégek, hogy szponzoráljanak."

  Az élet azonban váratlan eseményt hozott Kuhár számára: a hazai közlekedés világának egyik legjelentősebb szereplője, a Magyar Államvasutak Zrt. kereste fel őt.

  FIGYELEMMEL KÍSÉRTÉK UGYANIS TEVÉKENYSÉGÉT ÉS A VASÚT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉGÉT, ÉS SZERETTÉK VOLNA VALAHOGY TÁMOGATNI ŐT, EZÉRT KÉT DARAB, EGÉSZ ÉVRE ÉRVÉNYES MÁV START KLUB VIP KÁRTYÁT AJÁNDÉKOZTAK NEKI ÉS PÁRJÁNAK.

  Megkérdeztük a MÁV-ot, hogy Kuhár a hivatalos influenszerüknek tekinthető-e, illetve érdeklődtünk arról is, hogyan került kiválasztásra a fiatalember, valamint, hogy rajta kívül vannak-e még influenszerei a vasúttársaságnak. A MÁV a következő választ küldte szerkesztőségünknek:

  A MÁV Zrt.-nek nincsenek hivatalos influencerei. Bence egy nagyon tehetséges vlogger, aki a jövőben a vasút, és általában a közösségi közlekedés népszerűsítésének egyik fontos szereplője lehet. A vasút népszerűsítésére a Youtube-csatornáját használja, 21 ezer követőjével pedig rengeteg emberhez eljut, videóit egy olyan réteg követi, aki imádja a kötöttpályát, de sokuknak nem volt arra még lehetősége, hogy akár CAF villamost, vagy FLIRT-öt élőben lásson.

  Bence évek óta önszorgalomból és önköltségen végez fontos tevékenységet, ezért felkerestük és szerettük volna munkáját valamiképpen támogatni. Kérésére ehhez két darab éves MÁV-Start kártyával járultunk hozzá. A tartalomszolgáltatásába és szabad véleménynyilvánításába nem szólunk bele videói kapcsán, ahogy ez természetes elvárás volt mindkét oldalról, hiszen hitelességét, melynek magas követőszámát köszönheti, így tudja megőrizni. A MÁV Zrt. meghívja őt sajtóeseményekre (Balaton expressz étkezőkocsi bemutató, KISS motorvonat bemutató), és kérésére lehetőséget biztosít olyan témák feldolgozására is, amelyet normál esetben nem tudna kivitelezni, ilyen volt például a Keleti pályaudvar karbantartása során tett látogatásának megszervezése. A közös témák és meghívások eredményeként a videók összesen közel 200 ezres megtekintésnél járnak. Kuhár Bence videóiban nem a MÁV Zrt. hivatalos álláspontját képviseli.

  Bár a MÁV azt írja, hogy Kuhár Start kártyát kapott, valójában Start Klub VIP kártyáról van szó, amellyel az egész országban, bárhol, bármikor, akár első osztályon is ingyen utazhat a véleményvezér. (Ezt ebben a videóban el is mondja, meg is mutatja.) Egy ilyen kártya ára 280 ezer forint, ebből kapott ugye kettőt, hiszen a párjának is küldtek egyet.

  Az influenszer egyik alkotása az Ercsi vasútállomásról szól, a videó címe: "A pokol állomása! Itt a legmagasabb a bűnözés Fejér megyében! Hamarosan elveszti az utasforgalmat???" Ebben például azt mondja: ""Maradjunk annyiban, hogy az ember nem turistáskodni jön ide Ercsibe", illetve hangsúlyozza azt is: "Az ember nem akar itt videózni, eszméletlen hely ez." 

  Egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy Kuhár első osztályú utazási lehetőséget biztosító bérletet kapott, amit a MÁV alkalmazottai csak 25 év egybefüggő munkaviszony után kaphatnak, sőt a csoporton belül bizonyos cégeknél még utazási kedvezmény sem jár a dolgozóknak. Ráadásul

  A YOUTUBER PÁRJA IS KAPOTT INGYEN BÉRLETET, HOLOTT A VASÚTI DOLGOZÓKNAK ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT ESETÉN IGAZOLNI KELL, HOGY MINIMUM 5 ÉVE ÉLNEK EGY HÁZTARTÁSBAN PARTNERÜKKEL.

  Kuhár MÁV-os ruhát is kapott, pedig olvasónk szerint a cég dolgozói sokszor éveket várnak egy új szettre. Informátorunk arról is írt, hogy azért is érzik pénzkidobásnak az influenszer támogatását, mert sok vasútállomáson, bakterházban még mindig szenes kályhával lehet csak fűteni, ráadásul a szenet a női dolgozóknak is maguknak kell behordani a helyiségbe.