Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Február végéig, március elejéig javasolja telepíteni az új méhecskehoteleket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ami azért különösen fontos feladat, mert a rovarfauna létszáma drasztikusan csökken az utóbbi években. Azt írják közleményükben, hogy méhecskehoteleket az erkélyekre, ablakpárkányokra is érdemes tenni, mert a rovarok mindenhol ott vannak, ahol virágokat találnak, még több emelet magasban. 

  5254676c5de0d darazsgarazs tuzifaban orban zoltan 0002
  Fotó: Orbán Zoltán, MME / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

  Azért nem figyelünk fel rájuk, mert ezek az állatok – a családokban élő rokonsággal szemben – nem támadékonyak, ha nem fogjuk meg őket, teljesen ártalmatlanok.

  A házi méhek harminc-negyvenezres kolóniákban élnek, ehhez nagy faodvakra vagy az ember által biztosított kaptárokra van szükségük – a magányos fajok azokban ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák magukat. 

  Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. 

  A méhecskehotelt legegyszerűbben 10 és 4 mm átmérőjű furatokkal lyuggatott építkezési gerendamaradékba, tűzifa kugliba készíthetjük el, akár óvodai, iskolai foglalkozások során is. (További tippek itt.) Ezeket aztán esővédett helyre érdemes helyezni, keleti-déli tájolással, hogy  közvetlen napsütés is érje.

  Azt, hogy mi történik a lezárt lárvabölcsőkben, az MME által néhány éve kidolgozott látvány-méhecskehotelek mutatják meg, ezen a linken.

 • A Margot Robbie főszereplésével készült Ragadozó madarak című film nem teljesen nyűgözte le kollégánkat, de például a rajzfilmes akció kifejezetten tetszett neki.

  Úgy törnek kezek, lábak és koponyák, mintha az egész csak játék lenne, és látjuk, hogy Harley Quinn-nek tényleg az

  - írta. 

  Persze a forgatás minden volt, csak játék nem, mint kiderült, az egyik jelenetnél Huntresst alakító Mary Elizabeth Winstead és az egyik kaszkadőr például nagy sebességgel csúszott bele Matty Libatique operatőrbe. 

  Szerencsére senki nem sérült meg komolyabban, Matty Libatique a saját lábán hagyta el a helyszínt - állítja a rendező, Cathy Yan.

  004