Így pusztul a dicső Detroit

Detroit évek óta tartó válságában is új fejezetet nyitott, hogy márciusban pénzügyi szükségállapotot hirdettek. Vagyis a városról már nem helyben, hanem Michigan állam fővárosában döntenek. Az amerikai autógyártás központja már a hatvanas években lassú hanyatlásnak indult, de a 2008-as ingatlanpiaci válság pecsételte meg a sorsát. Az autógyárak bezárása és a jelzáloghitelek bebukása miatt százezrek hagyták el az egykor 1,85 milliós, napjainkra alig hétszázezer lakosú kísértetvárost.

Detroit az amerikai ipar és az amerikai iparvárosok hanyatlásának legmegrázóbb szimbólumává vált az elmúlt tíz évben. Az amerikai autóipar központja, mikor máskor, az autógyártás felfutásakor vált igazi, modern metropolisszá, hanyatlását pedig az amerikai autóipar összeomlása hozta el. A város, aminek már 1920-ban majdnem egymillió lakója volt, az autógyártás felfutásával 1930-ra másfél milliósra növekedett. A csúcson, az ötvenes években 1,85 millióan laktak a város határain belül.

A város – ami alatt a szűken vett Detroitot értjük – hanyatlása a hatvanas években, az ún. white flighttal, a fehér középosztály menekülésével kezdődött. A város népessége három évtized alatt 650 ezer fővel csökkent, bár az agglomeráció mindeközben dinamikusan nőtt – az 1950-es 3,2 millióról 1970-re 4,5 millióra.

Az igazi válságot az ingatlanpiac összeomlása hozta el, amelynek az autóipar is majdnem áldozatául esett. A 2000-ben még 950 ezres város lakossága 2010-re 713 ezerre csökkent. A legfrissebb, 2011-es népszámlálási adatok szerint a folyamat még nem állt meg, de lassult. A város etnikai összetétele is drasztikusan megváltozott mostanra, a lakók 83 százaléka fekete amerikai, akik nagy szegénységben élnek. Az egy főre jutó átlagos éves jövedelem 15 ezer dollár, ami bőven a szegénységi küszöb alatt van. A statisztikák szerint a lakosság bő egy harmada, 36,2 százaléka szegény.

A város pusztulása több fotóst megihletett, de egy sem autentikusabb Dave Jordanónál, aki 1948-ban Detroitban született. 1977-ben az illinoisi Chicagóban alapított fotóstúdiót, 2003 óta számít elismert művészfotósnak. Legismertebb munkái a városi biciklisták témáját dolgozták fel, aktuális projektje Detroit pusztulásával foglalkozik.

További fotók Dave Jordano oldalán.