A zuhany alatt kellett fekvőtámaszoznia, aztán betették a szárítógépbe

2018.01.23. 23:55 Módosítva: 2018.01.24. 01:32

Január 8-án bűnösnek vallotta magát az amerikai tengerészgyalogság egyik olyan kiképző őrmestere, aki az egyik felelőse volt a Parris Island-i kiképző támaszponton feltárt durva visszaéléseknek. A 2015-ös ügyben több kiképző tiszt arra utasított egy muszlim újoncot, hogy feküdjön be egy ipari ruhaszárítóba, amit többször beindítottak. Csak akkor szállhatott ki belőle, amikor hajlandó volt megtagadni a hitét.

Michael Eldridge-et lefokozták tizedessé, 45 napos eltiltást kapott, és áthelyezik a tengerészgyalogságtól. Azért úszhatta meg ennyivel, mert vállalta, hogy tanúskodik egy másik kiképző őrmester, Joseph Felix ellen, akit tavaly novemberben 10 év börtönre ítéltek és leszereltek. Felixet a hadbíróság bűnösnek találta az említett ügyben és egy 2016 márciusában öngyilkosságot elkövető muszlim újonc zaklatásában is. Felixről a tárgyalás alatt az ügyészek azt mondták, hogy szadista módszereket alkalmazott, és kifejezetten utazott a muszlim újoncokra.

A pakisztáni-amerikai Raheel Siddiqui öngyilkossága után indult vizsgálatok egy sor visszaélést tártak fel Parris Islanden, ahol már korábban is voltak visszás ügyek. A tengerészgyalogságról tudni lehetett, hogy kemény, a határokat feszegető módszerekkel törik be az újoncokat, és faragnak belőlük bármilyen nehéz helyzettel szembenéző katonákat, de az elmúlt időszakban az derült ki, hogy a kiképzők egy része ennél sokkal tovább ment, és módszeresen visszaélt hatalmával, a muszlimokat pedig vallásuk miatt is sokszor vegzálás érte.

(A szöveghez többek között a New York Times részletes cikkét használtuk fel.)