Menekültválság és anyaság a börtönben

hatarokon at 002
2018.06.11. 18:04
Hemző Károly ma lenne 90 éves, a fotográfusról elnevezett díjat idén is a születésnapján adták át. Az ünnepi évforduló miatt 2018-ban két díjat adott ki az alapítvány kuratóriumából álló zsűri: Bielik István, a 24.hu munkatársának pályázata nyerte a Hemző Károly-díjat, Hartyányi Norbert szabadúszó fotográfust pedig különdíjjal jutalmazták.

A 35 év alatti fotósoknak létrehozott szakmai elismerésre idén 13 alkotót jelölt az alapítvány tanácsadó testülete: Kiscsatári Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa (Lengyel Beatrix nevében), Cseke Csilla, az MTI fotószerkesztőségének vezetője, Molnár Zoltán fotográfus, Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovat-vezetője, Mucsy Szilvia, a Budapesti FotóFesztivál igazgatója, Virágvölgyi István kurátor és a tavalyi győztes, Pályi Zsófia.

A kuratórium tagjai, Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok és Szarka Klára kurátor értékelték a beérkező pályázati anyagokat. A zsűri a két győztes mellett további négy finalistát is megnevezett: Fátyol Viola, Mónus Márton, Szalay Krisztina és Végh László is kiemelkedő fotóanyaggal pályázott. 

Igényes formai nyelven megvalósított komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért 

– indokolta a zsűri Bielik István elismerését a Hemző Károly-díjjal. A pályázati anyagból most a fotográfus Határokon át című sorozatának egy részletét mutatjuk be, amelyen több éven keresztül dolgozott, és a menekültválság különböző állomásait mutatja be. A fotós sorozatával nem először vívott ki magas szakmai elismerést: 2015-ben tagja volt a Joop Swart Masterclassnak, és Pécsi József-ösztöndíjban részesült.

Az ünnepi évfordulóra és a jelöltek színvonalas pályázati anyagaira való tekintettel idén a zsűri egy különdíjat is kiosztott.

"Sajátos nézőpontból és mély humánummal készített pályázati munkáiért"

- értékelte a Kuratórium Hartyányi Norbert anyagát. Ártatlanul a rácsok mögött - Gyermekkel a börtönben című sorozatát a szabadúszó fotós tavaly kezdte el fényképezni és folyamatosan dolgozik rajta.

A Hemző-díj első négy évének díjazott és finalista alkotóinak munkáiból Pillanatás a mába címmel július 16-án kiállítás nyílik a Capa Központban. Ezen a napon lesz a tavalyi győztes, Pályi Zsófia kiállításának vernisszázsa is.

Az előző évek Hezmő Károly-díjának nyerteseinek munkáit itt, itt és itt nézhetik meg.