Sorra dőlnek a történelmi árvízrekordok

2013.06.07. 19:01 Módosítva: 2013.06.07. 19:03
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

895 CENTINÉL TETŐZHET AZ ÁR BUDAPESTEN

Az árvízhelyzet legfontosabb pénteki eseményei:   

  • A 2-es metró nem áll meg a Batthyány téren, a HÉV a Margit hídtól indul Szentendre felé.
  • Közúton már három település megközelíthetetlen
  • Győrújfalunál megcsúszott a föld a gáton, de úgy tűnik, talán sikerül megtartani, bár még búvárokat is be kellett vetni.
  • 760 kilométernyi hosszú szakaszon van árvízkészültség Magyarországon
  • Nagymaroson második védvonalat kellett kiépíteni.
  • Az árvízi helyzetről percről percre tájékozódhat itt >>
4163 Vedekezesi munkalatok Gyorujfalu tersegeben
Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK Légi felvétel

JÖN AZ ÖTÖDIK ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS, BÍRÓSÁGI ÉS ADÓZÁSI ÜGYBEN ENGED A KORMÁNY BRÜSSZELNEK

A kormánytöbbség kénytelen volt engedni Brüsszelnek: Martonyi János külügyminiszter bejelentette: megszűnik a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége, és a rendkívüli adók kivetéséről szóló lehetőség is. Ahhoz viszont ragaszkodik a kormány, hogy a választási kampányok idején ne lehessen politikai hirdetéseket közzétenni, és az európai parlamenti választások idején is csak a közszolgálati médiában, ingyen tehet politikai hirdetéseket közzétenni.

A LEGFRISSEBB: KITELEPÍTIK GYŐRÚJFALUT, FELKÉSZÜLTEK ARRA, HOGY ÁTSZAKAD A TÖLTÉS

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este bejelentette Győrújfalu evakuálását. A kitelepítésről a helyi polgármester szerint vita volt, nem született róla egyhangú döntés. Az evakuálás nagyjából kétezer embert érint, nekik Győrújbarátra kell költözniük. Helyszíni riportunk, ami még a kiürítésről szóló döntés előtt született.

ÖT BANKFIÓKOT BEZÁR MAGYARORSZÁGON AZ ERSTE

Az Erste bank öt fiókját bezárja, az ott dolgozókat nem küldik el, más egységekben folytatják a munkát. A pécsi, Alkotmány utcai fiók mellett bezár Budapesten az Istenhegyi úton, a Bécsi úton, Ferenc körúton és a Tátra utcán.

NAGYOT ERŐSÖDÖTT A MAGYAR IPAR

A várakozásokat lényegesen meghaladva, 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel ezelőttihez képest, munkanaphatástól megtisztítva azonban már csak 2,9 százalékos a javulás. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

ÚJRAKÖTÖTTÉK A FORRÓDRÓTOT A KÉT KOREA KÖZÖTT

Phenjan helyreállítja forródrótkapcsolatát Szöullal. A forródrótot a diplomáciai kapcsolatok hiányában hozták létre rendkívüli esetekre, de három hónapja Phenjan a déli hadgyakorlatok miatt heveskedve félretette a kagylót. A visszaállítást megbékélési bizottság jelentette be pénteken, miután Észak-Korea csütörtökön váratlanul hivatalos tárgyalási ajánlatot tett a megromlott viszony normalizálására.

BOTRÁNY AZ USA-BAN: A TITKOSSZOLGÁLAT NAGY NETES CÉGEK TERMÉKEIN, A CÉGEK TUDTA NÉLKÜL VÉGZETT MEGFIGYELÉSEKET

A Washington Posthoz eljuttatott dokumentumok szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata, az NSA és az FBI gyakorlatilag korlátlanul gyűjt adatokat az egyik piacvezető távközlési szolgáltató, a Verizon hálózatában zajló beszélgetésekről, ezen túl kilenc nagy internetes vállalat szervereit is figyeli, hogy onnan hang- és videofájlokat, fényképeket, e-maileket, dokumentumokat és adatforgalmazási naplókat vegyen át. A PRISM fedőnevű akció 2007-ben kezdődött, érinti a Microsoftot, a Google-t, a Facebookot, a Skype-ot, a Youtube-ot és az Apple termékeit is. Az értesülést szintén leközlő Guardian szerint a cégek nem tudtak a PRISM-program létezéséről, és nem is működtek közre abban.

TILALOMFÁKAT VER A MICROSOFT AZ XBOX ONE FELHASZNÁLÓI KÖRÉ

A Microsoft május 21-én bemutatott új konzolja, az Xbox One játékait a jövő héten megrendezett E3 expón ismerheti majd meg a közönség, előtte azonban a cég tisztázott pár kérdést a hardverrel kapcsolatban. Az Xbox One 24 óránként igényel majd netkapcsolatot (vagyis egy napon túl nem lehet vele offline játszani), a használt játékok piacát pedig a cég erősen korlátozza: a játékokat csak a megfelelő viszonteladóknál lehet eladni. A játékkölcsönzést is korlátozzák a rendszerben: egy játékos csak egyszer adhatja kölcsön egy játékát, és csak olyan júzernek, aki legalább 30 napja a barátlistáján van.

SEMJÉN ZSOLT SZERINT MŰVÉSZETI KÉRDÉS KERÉNYI IMRE BUZIZÁSA

Kerényi Imre elhíresült buzizásával kapcsolatban tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Lendvai Ildikó szocialista képviselő Orbán Viktornak. Lendvai arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök továbbra is alkalmasnak tartja-e Kerényit miniszterelnöki megbízotti munkájára. A kérdésre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma válaszolt. Eszerint a kormány nem akar a művészeti élet belső vitáiba belefolyni. Az is kiderült, hogy Semjén Zsolt szerint buzizás volt Kerényi Imre őszödi beszéde.

NADAL A ROLAND GARROS DÖNTŐJÉBEN

A címvédő és hétszeres bajnok Rafael Nadal eddigi legkeményebb mérkőzését nyerte meg a Roland Garroson a világelső Novak Djokovics ellen. Az elődöntőben 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7-re nyert.