Lemegy-e Orbán a Soundra?

2013.07.12. 19:25
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

HÚSZEZER ALÁÍRÁS EDDIG A TRAFIKTÖRVÉNY ELLEN

A trafikkárosultak húszezer aláírást adtak át az alapvető jogok biztosa képviselőjének. Petíciójukban azt követelik, hogy semmisítsék meg a trafikkoncessziós pályázatokat, és nyilvános szempontrendszerrel írjanak ki új pályázatot. Végső esetben népszavazást kezdeményeznek. Az Országos Választási Bizottság szerdai döntése értelmében a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékéről lehet népszavazást tartani.

740 MILLIÓ FORINTBÓL FORGAT SOROZATOT RUDOLF PÉTER

Egy kortárs író 1848/49-es szabadságharcról szóló pikareszk regényét dolgozza fel hatrészes sorozatban annyi pénzből, amennyiből még sorozat nem forgott Magyarországon. 100 színész, 107 helyszín, 78 napos forgatás, a stábban a magyar szakemberelit minden tagja, csak az alapanyag nem tűnik annyira izmosnak. Az MTVA viszont bízik a projektben, és 480 millió forintot bevállalt a büdzséből.

JÓL FIZETNEK AZ ORBÁN MELLETTI SPORTÁLLÁSOK

Orbán Viktor szívügye a sport, és azon belül is a futball. Kedvenc csapata, a Videoton éppen most kapott leckét a montenegrói bajnokság hatodik helyezettjétől, a Videotonnál jóval kevesebb pénzből gazdálkodó farmcsapattól, a Mladosttól. De semmi vész, Orbán Viktor körül sporttanácsadók kis serege dolgozik, felcsúti edzővé lett volt csapattárs éppúgy, mint ügynökmúlttal vádolt olimpiai bajnok vízipólós.

A MICROSOFT EGYÜTTMŰKÖDÖTT A TITKOSSZOLGÁLATOKKAL

A Guardian által megszerzett dokumentumok alapján az NSA-nak hozzáférése volt a titkosított beszélgetésekhez is. A lap szerint a Microsoft segített az NSA –nak megkerülni saját titkosítását: az ügynökség attól tartott, nem tudja majd lehallgatni az új outlook.com-on zajló webcseteket. Emellett titkosítás előtt hozzáférést kaptak az outlook.com-os, illetve hotmailes emailekhez, sőt idén együtt dolgoztak az FBI-jal, hogy könnyebben hozzáférjenek a Microsoft felhőalapú tárhelyéhez, a SkyDrive-hoz.

ENGEDÉLYEZTÉK AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEKET

Már három online pénztárgép kapta meg az engedélyt, így megkezdődhet a gépek gyártása és forgalmazása. A módosított határidő szerint június 30-a helyett augusztus 31-ig kell lecserélni a pénztárgépeket. Elsőként a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. egy-egy típusú pénztárgépének van forgalmazási engedélye, hét kérelem még az engedélyezési hivatalnál van.

MEGKEZDŐDÖTT A BALATON SOUND

A fesztivál első napján hiányt pótoltak a szervezők, akiknek 2013-ra láthatóan feltűnt az, ami már a magyar fesztiválozás kezdete óta nyomaszt sokakat: minőségi hiphop csak a legritkább esetben kap helyet a színpadokon. Idén viszont a Wu-Tang Clan megmutatta, hogy mindenki a világ királya a közönségben. Ilyen bulira minden héten lenne igény.

ADÓCSALÓKRA CSAPTAK LE

Hamis számlákkal 2,5 milliárd forintnyi forgalmi adót csalt el az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon. A pénzügyi nyomozók többek közt 16 értékes autót, 11 ingatlant, valamint 25 ezer eurót foglaltak le a cégcsoportot irányítók lakásán.

LELLÉRE KÖLTÖZIK AZ OROSZ LÁMPAGYÁR

Másfél milliárd forintos beruházással áttelepül egy közvilágítási lámpatesteket gyártó üzem Oroszországból Balatonlellére, a termelést várhatóan jövő év elején kezdi az új üzem. Kezdetben 100-150, majd 400-600 embernek teremtenek munkahelyet.

NEM IGAZ, HOGY HALDOKLIK A NYOMTATOTT SAJTÓ

Egy 47 éves miskolci férfi megyei lapokat lopott a postaládákból. Több mint kétszáz olyan postaládát mutatott meg a rendőröknek, amelyekből az elmúlt másfél évben napilapot lopott.

FILMES ÖSSZTŰZ ZÚDULT A 3D-RE

Egyre népszerűtlenebb a korábban sokat hozsannázott technológia. Még az Avatart készítő James Cameron is kiakadt, a Keresztapa 3 vágója szerint pedig eleve elbaltázták az egész 3D-t, mert a szemünk alkalmatlan a befogadására. Nem lesz háromdimenziós BBC sem.