no

BKV-tanácsadónak jó, betegnek rossz lenni

2013.07.18. 18:58
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

TÉNYLEG ÚJABB VÉGTÖRLESZTÉS KÉSZÜL

A devizahitelek lehetséges felülvizsgálatának elsődleges oka az árfolyamkülönbség, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A válaszból az is kiderül: ez alatt nem az árfolyamrést, hanem az árfolyamváltozásokat érti a minisztérium. A kormány július 24-ei ülését szenteli a témának. A hírre mélyrepülésbe kezdtek az OTP részvényei, és a forint is gyengült.

FOLYTATÓDIK A TÉVÉFORRADALOM

Bejelentették, hogy mely tévés produkciók nyerhetik el az idén 63. alkalommal kiosztásra kerülő Emmy-díjakat. A csak online nézhető House of Cards tarolhat a szeptemberi díjkiosztó gálán, ami arra utal, hogy a hagyományos tévés modell a végét járja. A legtöbb jelölést az American Horror Story kapta (17), második a Trónok harca (16), harmadik pedig a Behind The Candelabra és a Saturday Night Live 15-15 jelöléssel.

PERCRŐL PERCRE A MAGYAR KÓRHÁZAKRÓL

A héten több cikkben is foglalkoztunk a magyar kórházak állapotával. A levelek legnagyobb része a János kórházról szólt, és brutális egészségügyi történeteket írtak le. Ezúttal több óra hosszán keresztül válogattunk olvasóink leveleiből. Szócska Miklós egészségügyi miniszter vizsgálatot kezdeményezett az országos betegjogi központnál.

HATÁSTALANÍTOTTÁK A FEHÉRVÁRI BOMBÁT

163 ember jelent meg a befogadóhelyeken azután, hogy szerdán egy százkilós második világháborús bombát találtak egy székesfehérvári óvoda udvarán. A robbanószerkezetet a környék lezárása után hatástalanították.

MÁR TERVEZIK A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉST

Kikerült a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára a 2014-es költségvetés tervezési tájékoztatója , amiből kiderül: a kormány nagyjából a tavalyi költségvetést vinné tovább, maradnak a zárolások, néhol lesz béremelés a közszéfrában, a nyugdíjemelés mértéke pedig ismét az inflációt követi majd. A sok megfigyelő által várt osztogatásnak egyelőre nyoma sincs.

KÜLÖN LEHALLGATÓSZOBA VAN A MOBILCÉGEKNÉL

A Telenorhoz évi 40 ezer adatkérés érkezik a rendőrségtől, nyolc munkatársuk csak ezeknek a kiszolgálásával foglalkozik - árulta el kérdésünkre a cég illetékese. A nemzetbiztonsági hivatalnak külön szobák vannak berendezve a mobilcég központjában, és senkinek nem árulják el, kit, mikor és hogyan hallgatnak ott le. További részletek arról, mit tud rólunk a mobilszolgáltatónk, errefelé.

AZONNAL KIMUTATJA A RÁKOT AZ INTELLIGENS SZIKE

Egy magyar kutató vezette nemzetközi csoport eredményétől hangos a nemzetközi tudományos sajtó: az iKnife műtét közben képes megállapítani, hogy egészséges szövetbe vagy rákos sejtekbe vág. Ezzel megspórolható az a nagyjából 30 perces laborvizsgálat, amit eddig műtét közben kellett elvégezni, és ami megállapította, hogy sikerült-e teljes mértékben eltávolítani a daganatot. A berendezés egyelőre nagyon drága, de nagyságrenddel teheti hatékonyabbá az operációkat. Bővebben itt.

SZAKSZERVEZETIS IS, BKV-TANÁCSADÓ IS

Papíron tanácsadóként dolgozik több szakszervezeti vezető a BKV-nál, akik így jóval többet is keresnek, mint azok a kollégáik, akik igent mondtak a szerződésük módosítására. Az érintett 5 szakszervezeti vezető havi alapbére 569 000 – 842 000 Ft között van.

MELEG FOCIDRUKKEREK IS VEHETNEK CSALÁDI JEGYET

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt megegyezett a Háttér Társaság a Melegekért és a Magyar Labdarúgó-szövetség: most már azonos nemű párok szivárványcsaládjainak is jár a kedvezményes családi jegy a meccseken. A KDNP megdöbbent, nem tetszik nekik, hogy kiszélesedik a férfi-nő családmodell.