Halálos hétvége volt

2013.08.11. 19:02
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

HALÁLOS BALESETEK, SZERENCSÉS HAJÓTÖRÉSEK

Hétvégén a szokásosnál jóval több súlyos baleset történt az utakon, különösen szombaton. A legsúlyosabb baleset Balatonedericsnél történt, ahol a 84-es főúton frontálisan ütközött össze két kocsi. A helyszínen egy ember azonnal meghalt és heten kórházba kerültek, ahol később még ketten haltak bele a sérüléseikbe. Sajnos vasárnapra is jutott halálos baleset, egy motoros ütközött jelzőtáblának Újfehértónál. A Balatonon több hajótörés adott munkát a vízimentőknek, szerencsére ott nem történt haláleset.

RENDŐRSÉGI FOGÁSOK A SZIGETEN ÉS OZORÁN

Pénteken és szombat hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai hét olyan személyt, köztük hat külföldit állítottak elő a Sziget Fesztiválon, akiknél az ellenőrzések során kábítószergyanús anyagokat találtak. A fesztiválon több zsebtolvajt is elfogtak. Az Ozora fesztiválon is voltak előállítások: 30 drogfogyasztót tartóztattak le a sárbogárdi rendőrök.

POKOLGÉP BAGDADBAN, 69 HALOTT

Legalább 69-en meghaltak és 140-en megsebesültek szombat este az iraki fővárosban, Bagdadban, miután autóba rejtett pokolgépek robbantak síita többségű városrészekben – jelentette az iraki biztonsági szervek illetékeseire hivatkozva az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió. Különböző zsúfolt helyszíneken, piacokon, éttermek és kávézók közelében összesen kilenc robbanás történt.

TÖBB TUCAT RENDŐR SÉRÜLT MEG EGY BELFASTI TÜNTETÉSEN

Ötvenhat rendőr megsebesült szombatra virradóra az északír fővárosban, Belfastban, miután protestánsok rátámadtak a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) híveinek felvonulását biztosító rendőrökre. A beszámoló szerint akkor tört ki rendbontás, amikor a rendőrök megpróbálták útját állni az Észak-Írország Nagy-Britanniához tartozását támogató protestáns unionistáknak, akik fel akarták tartóztatni a katolikusok menetét Belfast egyik főútján.

A TISZÁBA FULLADT EGY GYEREK ÉS A NŐ IS, AKI MEG AKARTA MENTENI

Szombat este búvárok több mint ötórás keresés után megtalálták a Tiszában annak a középkorú nőnek a holttestét, aki egy nyolcéves kisfiút akart kimenteni a folyóból. A kisfiút az aranyosapáti komplejárónál sodorta el a folyó. Őt a túlsó parton, Tiszaadonynál sikerült kihúzni a vízből, de az életét már nem tudták megmenteni. A gyerek kimentésére vízbe ugrott nő a kisfiú egyik hozzátartozója volt.

EGYBILLIÁRD JEN JAPÁN ÁLLAMADÓSSÁGA

A japán pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az államadósság elérte az egybilliárd jent. Az adósság pontosan 1 008 628 100 000 000 jen, azaz 2 329 665 082 416 177 forint, ezzel Japán 230 százalékkal a GDP-arányos államadósság bajnoka az egész fejlett világban. Japán az elmúlt időszakban azért bocsátott ki kötvényeket, hogy az ország infrastruktúráját fejlessze, egy gigantikus ösztönzőcsomaggal próbálva kilendíteni a gazdaságot az évtizedes stagnálásból és deflációból.

DOLGOZÓI HARMADÁTÓL MEGVÁLIK A MAL ZRT.

Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a Magyar Alumínium Zrt., 800 dolgozójukból 2-300-at küldenének el – írta szombaton a Népszabadság. A várható elbocsátások hátterében az áll, hogy a cégnél július 23-án megszűnt a bauxitfeldolgozás, Magyarországon már egyetlen vállalat sem gyárt timföldet.

BIZTOS ÉRMES A MAGYAR PÁRBAJTŐRCSAPAT A VÍVÓ-VB-N

A magyar férfi párbajtőr-válogatott legyőzte az elődöntőben Lengyelországot a vívó-vb-n, így biztos már a csapatérem. Az aranyért az ukránokkal küzdenek, élő közvetítés az Indexen fél 9-től.

KÉPREGÉNYBEN JÖN A STAR WARS ELSŐ VERZIÓJA

George Lucas legelső forgatókönyvét J.W. Rinzler írja és Mike Mayhew rajzolja nyolcrészes képregénnyé, és szinte szó szerint viszontlátjuk benne azt az első változatot, amit Lucas három évvel az Új remény alcímű, első Csillagok háborúja-film előtt írt. A sztori jócskán eltér a moziverziótól, Luke Skywalker egy ötvenes, szakállas tábornok benne, a főhőst Anakin Starkillernek hívják, Han Solo meg egy nagyon ronda zöld szörny.

HULLÓCSILLAGOKAT LÁTHAT A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN

Hétfőn és kedden lesznek a legszebben láthatóak, de tiszta égbolt esetén már ma este is meg lehet figyelniaz augusztusi nagy meteorraj tagjait, a Perseidákat. A porfelhő legsűrűbb részén idén augusztus 12-13. környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is jelentős meteortevékenységet láthatunk.