Összeugrott az Együtt 2014 és az MSZP

2013.08.23. 20:04

KITÖRT AZ EGYÜTT 2014-MSZP HÁBORÚJA

Bajnai Gordon Mesterházy Attilának váratlan ajánlatot tett pénteken. Az Együtt-PM vezetője azt ajánlotta, válasszák külön a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését, és arról, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója, több hetes országos előválasztási kampány és televíziós vita után, két közvélemény-kutató felmérései alapján döntsenek. Azt mondták, hogy ha ezt az MSZP nem fogadja el, akkor nem lesz közös jelölt. Az ajánlatot Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján visszautasította, azt mondta, hogy ha valamiért nem lesz előválasztás, akkor az MSZP elkezd tárgyalni más demokratikus pártokkal az együttműködésről.

A FIDESZ MÓDOSÍTTATNÁ A DEVIZAHITELES SZERZŐDÉSEKET

A Fidesz közleményben felszólította a bankokat, hogy haladéktalanul módosítsák a lakás-devizahitel szerződéseket. Azt írják, hogy egyetértenek azokkal a családokkal, akiket "nehéz, sőt kilátástalan helyzetbe sodort a bankok felelőtlen devizahitelezése." A párt közleményének kiadásával egy időben tartott demonstrációt nagyjából 150 ember részvételével „a devizahitelezés áldozatainak emlékére" a Koppány Csoport Budapesten. A Bankszövetség nem kommentálta a híreket, folynak a tárgyalások a kormánnyal a devizahiteles mentőcsomagról.

MNB: ÉVI 70 MILLIÁRDOT KERESTEK A BANKOK AZ EMBEREKEN

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank devizahitelekről írt cikksorozatának második része, ez nagyvonalakban ugyanarról szól, mint az első. Viszont számszerűsíti, mennyit gomboltak le a bankok a hitelesekről: 55-70 milliárdot évente. Az írásban kifejtik, a devizaalapú jelzáloghitel-szerződések erőfölényt biztosítottak a bankoknak, amit a futamidő alatt kihasználva egyoldalúan tudták változtatni a kamatokat és a különböző díjakat.

ROMAGYILKOSSÁGOK: ÚJABB NYOMOZÁS

A romagyilkoságokkal kapcsolatban „katonai büntetőeljárásra tartozó nyomozást rendelt el" ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárást augusztus 16-án indították meg, miután teljes körű iratvizsgálatot folytattak. Az eljárást kiemelt ügyként kezelik. A nyomozás az alapügyet nem érinti, ahogy a korábban hamis tanúzásért tett bírósági feljelentést és a rendőrség által a napokban elrendelt nyomozást sem, közölte az ügyészség.

A DUNAFERR SZÍVESEN TÁRGYAL A KORMÁNNYAL

Szívesen tartanak konzultációt a cég jövőjéről, közölte Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött pénteki válaszlevelében. A cég közleménye szerint válaszukban a cég tulajdonosai hangsúlyozták: nagyra értékelik a figyelmet, amellyel Magyarország kormánya az ISD Dunaferr helyzetét kíséri, és feltétlenül számítanak az aktív együttműködésre.

FOLYTATÓDIK A VIZSGÁLAT MISKOLCON

Folytatódik a vizsgálat a miskolci kórházban elhunyt kilenc csecsemő ügyében. Az Országos Epidemiológiai Központba az elmúlt napokban újabb minták érkeztek, ezeken várhatóan több mint kétszázféle elemzést végeznek majd el. Nemcsak a betegséget okozó kórokozókat vizsgálják majd, hanem olyan baktériumokat is, amelyek az egészséges embert nem, de a sérülékeny immunrendszerű koraszülötteket képesek megbetegíteni.

STEVE BALLMER EGY ÉVEN BELÜL VISSZAVONUL

Steve Ballmer, a Microsoft vezére 12 hónapon belül nyugdíjba vonul, utódja egyelőre nincs – írja a CNN. Ballmer 2000 januárja óta volt a Microsoft vezérigazgatója, bár visszavonulásáig Bill Gates volt a cég elnöke. Ballmer sok kritikát kapott a befektetőktől, amiért hagyta, hogy az Apple és a Google lenyomják a céget a mobilpiacon. A hírre a Microsoft részvényei 8 százalékot emelkedtek.

BEN AFFLECK LESZ BATMAN

Hosszú találgatások után a Warner végre bejelentette, hogy Christian Bale után Ben Affleck lesz a következő Batman. Szegény Affleck ráadásul nem is kap önálló filmet, hanem a Batman vs. Supermanben fog összecsapni 2015-ben. Affleck korábban már volt szuperhős: akkor a vak Daredevilt alakította, nem túl sok sikerrel.

OBAMA TELEFONÁLT, INTERJÚT ADOTT

Barack Obama felhívta telefonon azt a lányt, aki szerdán egy órán keresztül beszélt egy AK-47-essel hadonászó túszejtővel. Az amerikai elnök csütörtökön köszönetet mondott Antoinette Tuffnak, hogy megakadályozta a mészárlást a Georgia állambeli általános iskolában. Az amerikai elnök a CNN-nek adott interjúban pedig arról beszélt, hogy hamarosan fontos döntést hozhatnak Szíria és Egyiptom ügyében. Az újabb elnöki kutya érkezését azzal indokolta, hogy már érzi, lányai hamarosan kirepülnek.

ELKÉSZÜLT A VILÁG LEGPONTOSABB ÓRÁJA

Amerikai kutatók azt állítják, megépítették a világ legprecízebb óráját, amely egytrillió ketyegés alatt kevesebb mint kettőt téved. Ez tízszer pontosabb, mint eddig bármelyik óra. Az itterbiumból készült óra a pontos időn kívül más technológiai haladáshoz is jó lehet, például navigációs rendszerekbe, mágneses terekhez és a hőmérséklet-vizsgálat területein.