Szórja a pénzt és beszóltak neki, na ki az?

2013.11.29. 19:20

EZ NEM MATOLCSY NAPJA VOLT

Tegnap Matolcsy szólt be mindenkinek, ma mindenki beszólt Matolcsynak. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, a jegybankok függetlenül végzik a munkájukat, ahogyan Olli Rehn alelnök is, akinek nem áll szándékában lemondani. Az EKB is válaszolt a kritikákra, szerintük Mario Draghi nem tett olyan nyilatkozatot az euróval kapcsolatban, mint amit Matolcsy állított. Időközben a magyar jegybankelnök egyik írásbeli válaszából egyébként az is kiderült, hányan dolgoznak most  az MNB-ben és mennyit keresnek.

HORVÁTH ALADÁR CIGÁNYPÁRTOT GRÜNDOL

Magyarországi Cigány Párt (MCP) néven etnikai párt indítását tervezik roma értelmiségiek. A formáció vezéralakja Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Horváth szerint a faji és társadalmi kirekesztés intézményesült a közigazgatásban, uralkodóvá a mindennapokban is, ezért szakítani kell a „színvak” politizálással.

ÚJABB 400 MILLIÓ AZ ÁLLAMTITKÁR OTTHONI CSAPATÁNAK

Tállai András belügyi államtitkár szülőföldjének, Mezőkövesdnek NB I.-es csapata újabb 400 millió forintot kap a stadion felújítására. Idén már kaptak 400 milliót a stadionhoz, az újabb pénz a klubház melletti, a pálya hosszanti oldalán található lelátó befejezéséhez kell.

18-AN MENTEK MEGGYŐZNI A BRAZILOKAT PÉCSRŐL

A hivatalos magyarázat szerint a pécsi egyetem hosszútávú érdekei indokolták, hogy jelentős részben az egyetem pénzén 18 főt, köztük HÖK-ös vezetőket és diákokat utaztattak ki brazil tanulmányútra. A pénzhiány miatt leépítésekre kényszerülő egyetemet képviselő csoport a riói World Science Forumon vett részt, de előtte Sao Paulóban voltak egy hétig, és december 3-ig maradnak Brazíliában.

RÁJÖTTEK, HOGY ROSSZ A TRAFIKRENDSZER

A forgalmi adatok elemzésekor kitűnt, hogy a legjobban menő 200 trafik viszi el az összforgalom 17 százalékát, miközben a 6300 trafik közül 2500 a csőd határán van. A kormány ezt a problémát úgy orvosolná, hogy nagyjából 600 trafikos kiűz a hipermarketekből és benzinkutakból, nekik ugyanis túl jól ment a szekér. A koncessziós joguk egyébként nem veszik el, így valószínűleg kártérítésre sem lesznek jogosultak amiatt, hogy költözniük kell.

GYŐZTEK BERLUSCONIÉK

Barbara Berlusconi, Olaszország korábbi kormányfőjének, és az AC Milan elnökének a lánya csatárt nyert a futballklubnál. Egyre növekvő befolyását mutatja, hogy december közepétől távozik a klubtól Adriano Galliani alelnök. Utódja várhatóan a 29 éves nő lesz.

MOBILTÉVÉ-SZOLGÁLTATÁST INDÍT A TELENOR

A Telenor új, televíziós streaming szolgáltatást indít MyTV márkanéven. A kínálatban több mint 2000 órányi tartalom, élő és visszanézhető tévéadás szerepel. A szolgáltatás havidíjas, ennek fejében különböző csomagokba összeállított csatornák kínálata közül válogathat a felhasználó. Az alapcsomag ingyenes, a Filmes és Családi csomag 1500-1500 forintba kerül. A szolgáltatás mobilneten és wifin is elérhető.

AGRESSZÍV HIV-VÁLTOZATOT TALÁLTAK

A vizsgálatok szerint akár 2-2,5 évvel hamarabb alakul ki az AIDS azoknál a fertőzötteknél, akik a legelterjedtebbnek számító HIV-vírus helyett egy 2011-ben felfedezett, A3/02-nek nevezett variáns jut be a szervezetükbe. Az agresszív törzs akkor jön létre, amikor a két elterjedtebb vírus, a HIV-1 és a HIV-2 összeolvad. Az A3/02-t eddig csak a nyugat-afrikai Bissau-Guineában azonosították. Az eredményeket közlő svéd orvoscsoport szerint a vírussal fertőződött betegeknél öt éven belül kialakul az AIDS.

ADRIEN BRODYT ANYUKÁJA FOTÓZZA

A színész Budapesten forgatja a Houdini című sorozatot, a forgatáson fotós édesanyja készít róla képeket. A magyar származású Sylvia Plachy képeit eközben kiállítják az Art Market nevű rendezvényen, ahol meg is lehet őket vásárolni. A vásárlás nem kötelező, lehet nézelődni is. Vasárnap zár. 

Mirage in the Desert / Délibáb a sivatagban, 1991 - Iraki menekültek egy szaúdi menekült központban a Sivatagi Vihar nevű hadművelet után
Mirage in the Desert / Délibáb a sivatagban, 1991 - Iraki menekültek egy szaúdi menekült központban a Sivatagi Vihar nevű hadművelet után
Fotó: Sylvia Plachy / ArtMarket