Növekedés, átlépés, behatolás

2013.12.04. 19:00

1,8 SZÁZALÉKOT, A VÁRTNÁL IS NAGYOBBAT NŐTT A GAZDASÁG

A mezőgazdaság az előző évi rossz termés után idén a különösen jó idő miatt csaknem harmadával nőtt. Így a a harmadik negyedévben a GDP-növekedés az előzetes adatoknál is egy leheletnyivel jobb lett, pontosan 1,8 százalék. Dübörögnek az állami építkezések is, de visszaesett viszont a gyógyszergyártás, papíron cigarettára is kevesebbet költünk. 

CSÁNYI: SOSEM VOLTAK MINISZTERELNÖKI AMBÍCIÓIM

Csányi Sándor szerint indokolatlan, hogy kiemelten foglalkoznak a devizahitelesekkel, sosem voltak miniszterelnöki ambíciói, és a Molnak alapvetően nem célja az INA eladása – derül ki az OTP elnök-vezérigazgatójával készített interjúból, amely a Forbes csütörtökön megjelenő decemberi számában van.

VICCES LESZ AZ ÚJ HÁZSZABÁLY

A 199 tagú országgyűlésre való áttéréssel indokolta Gulyás Gergely a házszabály módosítását, amiről még hétfőn írtunk. A 47 oldalas törvényjavaslat szerint átalakulnak a részletes viták, a notórius hiányzók kevesebb pénzt kapnak, a levezető elnök belépésekor fel kell állni: utóbbival a választópolgároknak adják meg a tiszteletet. Mesterházy Attila szerint ez olyan, mint amikor az iskolában „osztály vigyázzt” vezényelnek, és azon gúnyolódik, hogy vajon jelentést is kell-e majd tenni Kövér osztályfőnöknek.

SOHA NEM LÁTOTT MÉRETŰ KARTELLBÍRSÁGOT KAPTAK A BANKOK

Összesen 1,7 milliárd euró (513 milliárd forint) bírsággal sújtott az Európai Bizottság hat nagybankot, amelyek a vád szerint a bankközi kamatlábak manipulálásával igyekeztek megszedni magukat, írja a Bloomberg. Ekkora bírságot még soha nem vetettek ki az EU történetében. A legnagyobb, 725 millió eurós büntetést a Deutsche Bank kapta.

ÁT AKARTA LÉPNI A SZERB ZÖLDHATÁRT EGY MEDVE

Majdnem átkóborolt egy medve Szerbiából kedden este, de a járőrök megijesztették, és inkább visszament. Az esetet a határrendészet hőkamerája dokumentálta. Bár a közelben nincsenek hegyek, és a határőrök soha nem láttak még medvét ezen a határszakaszon, az Indexnek nyilatkozó szakember szerint nem lehetetlen, hogy étel után kutatva akár több száz kilométerre is elkóboroljon egy-egy állat a hegyektől.

Medve Hercegszántó határában

VÉGE AZ ÉRETTSÉGI-BIZNISZNEK GYULÁN

Letöltendő szabadságvesztést kért hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt egy volt iskolaigazgatóra a bíróság. Mellette huszonhárom további tanár vádlott állt kedden a Gyulai Törvényszék elé. A vádirat szerint egy magáncég négyszer negyvenezer forintért adott érettségiket, úgy,hogy az osztálynaplót manipulálták, nem tartottak meg órákat, sőt a diákoknak meg sem kellett jelenni.

BETÖRTEK A PREZI EGYIK SZERVERÉRE

A népszerű, magyar fejlesztésű prezentációkészítő nyitva felejtette az egyik tesztszerverét, ide jutott be egy ausztrál biztonságtechnikai szakember, és hozzáfért a forráskód egyes részeihez is. A Prezi kisebb kavarás után végül fizetett a hiba felfedezőjének.

VIZET TALÁLTAK ÖT BOLYGÓ LÉGKÖRÉBEN

A Hubble űrteleszkóp felvételeit elemezve fedeztek fel csillagászok vizet öt, Naprendszeren kívüli bolygó légkörében. Ez az első eset, hogy sikerül bizonyítani ilyen bolygók légkörében a víz jelenlétét. A bolygók egyébként a felszínükön uralkodó körülmények miatt alkalmatlanok a földihez hasonló életre.

absorbtransmit
Fotó: NASA / Goddard Space Flight Center

BEMUTATTÁK A FUTBALL-VB LABDÁJÁT

Színes, természetesen gömbölyű, sőt gömbölyűbb nem is lehetne és a legdurvább monszunban is megtartja a tömegét. A brazil világbajnokság hivatalos labdája a Brazuca nevet kapta a keresztségben a Bossa Nova és a Carnavalesca mixéből alkotva a szót.

EGY ZSIDÓ NŐ, AKI TÖRTÉNELMET ÍRT A DZSÚDÓBAN

Az idén Rióban rendezett dzsúdó-világbajnokságon az izraeli Yarden Gerbi mind az öt meccsét ipponnal nyerte egy olyan technikával, ami nem volt tiltott. A kabátjával fojtotta ellenfeleit, Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) szabályalkotó testülete azonban most ezeket a technikákat betiltotta.

World Judo Championships Rio 2013 Semi-Final -63kg GERBI (ISR) v. ABE (JPN)

100 MILLIÓT KAPNAK AZ ART MOZIK

Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán az analóg mozik életben tartása a cél: a digitalizálás után két éven át kötelező lesz magyar és európai filmeket műsoron tartani az amerikai blockbusterek helyett.