Cikkeket írtunk, megírjuk

2014.01.09. 19:17 Módosítva: 2014.01.09. 20:29

ORBÁNNAK NEM MOST ÉS NEM ÍGY KELL A MAGYAR KRÓNIKA

Az biztos, hogy ez nem Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott napja. Orbán Viktor is elment a Magyar Krónika lapindítójára, meg sokan a meghívottak közül, ahol aztán kiderült, hogy Orbánnak nem tetszik a konzervatív mintakiadvány terve. Azt mondta, a választások előtt ez így szerencsétlen dolog. Persze azt is elmondta, hogy egy ilyennek már rég léteznie kellene, de az biztos, hogy például nem közpénzből kellene a lapot pénzelni, hanem a baráti vállalkozók zsebéből. Orbán szerint szerencsétlen volt a szétküldött levél, nem jó az időpont, ahogy az sem, hogy csak jó dolgokról lehetne írni a lapban.

JUHÁSZ FELAJÁNLOTTA A LEMONDÁSÁT

A Milla platform dönti el, hogy mit lépjen Juhász Péter, a Milla társelnöke, miután az MSZP és az Együtt-PM nyitott Gyurcsány Ferenc felé. Juhász felajánlja lemondását a Millában, de lehet, hogy egyéni jelöltként megtartja a belvárosi választókerületet.

NEM SZANKCIONÁLTÁK A SZENTMIKLÓSI GYEREKKÍNZÁST

Éveken keresztül se a védőnő, se a gyerekorvos, se az óvoda, se az iskola, se a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három szigetszentmiklósi kisgyereket. Ezt hozta ki a kormányhivatal által indított vizsgálat, amely a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésére irányult. Senkivel szemben nem javasolták fegyelmi indítását.

TÖBB ÚJ PÉNZ KELL AZ ÁLLAMNAK, MINT TAVALY

A tavalyinál összesen kevesebb hitelt vesz fel idén az állam, új hitel viszont több lesz; és még nagyobb részét finanszírozzák majd forintból, mint korábban. A lényeg:

  • 252 milliárd forinttal több új hitelt vesztünk fel idén, mint tavaly, összesen 942 milliárd forintot
  • Továbbra is nő az államadósságon belül a forinthitelek aránya

Összesen 985 milliárd forintot kell bevonnia a magyar költségvetésnek idén az ÁKK tervei szerint, ami a jelenlegi GDP 3,2 százaléka.

KIAKADTAK A VEGÁK A BELVÁROSI DISZNÓÖLÉSEN

Disznóvágást hirdetett a Fogasház, a fővárosi vegetáriánusok pedig azonnal tiltakozást szerveztek az állat romkocsmai leölése ellen, szerintük összeegyeztethetetlen, hogy egy szórakozóhelyen tegyék mindezt. Közben kiderült, hogy az állat már leölve érkezik a szombati eseményre, és a rendezvény szervezője sem eszik húst, csak hagyományt szeretnének őrizni

MÉG LEGALÁBB TÍZ ÉVIG LESZ NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS

A Fehér Ház újabb négy évre jóváhagyta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésének költségeit, ezért az még legalább egy évtizeden át, 2024-ig működhet majd. Az ISS fenntartására évi 3 milliárd dollárt fordít a 17 milliárd dolláros büdzséből gazdálkodó NASA. Az Obama-kormány ezzel másodszor hosszabbította meg az űrállomás életét, így a finanszírozás jelenlegi szintjének fenntartása mellett műszaki szempontból akár 2028-ig is működhetne.

ÍRISZOLVASÓVAL JÖN A GALAXY S5

A Samsung valószínűleg áprilisban dobja piacra legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S5-öt, amiben íriszolvasót is lesz. Az új mobilhoz hozzá lehet csatlakoztatni a cég okosóráját, a Galaxy Geart is. A cég mostani csúcsmobiljának, az S4-nek az eladásai lassultak, miután az Apple bemutatta az iPhone 5s és 5c modelleket. Az 5s-nek ujjlenyomat-olvasója van, erre akar ráígérni a Samsung az íriszolvasóval.

A BAYERN MÜNCHEN 2013 LEGJOBB CSAPATA

A futball történetével és statisztikájával foglalkozó szervezetnél (IFFHS) a német Bayern München lett a tavalyi év legjobb csapata. 2013-ban minden fontos trófeát begyűjtött a bajor klub, amely 80 ponttal végzett az élen a Real Madrid és a Chelsea előtt. A 2012-es győztes Barcelona csak az ötödik lett.

EKÖZBEN AZ NB I.-BEN: ÚJ EDZŐK ÉRKEZTEK

A Ferencváros után újabb két csapat kapott új edzőt a magyar futballbajnokságban. Az MVM Paks Csertői Auréllal erősített, a bajnok Győri ETO pedig Horváth Ferencet szerződtette.