És akkor jött Gyurcsány, és beleköpött a levesbe

2014.02.19. 19:50

SZERDÁN TOVÁBB LÁNGOLT KIJEV

  • Délután újra gyülekeztek a rendőrök a kijevi Majdan tér körül, ejtőernyősöket is vezényeltek a városhoz.
  • Odesszában maszkos támadókról számoltak be, három újságíró megsérült, egy másik városban a tömegbe lőhettek.
  • Az egészségügyi minisztérium szerint 26-an meghaltak, több mint 750-en megsérültek az összecsapásokban.
  • Viktor Janukovics elnök tárgyalásra hívta már kedd este Arszenyij Jacenyuk és Vitalij Klicsko ellenzéki vezetőket, de nem lett eredménye. Szerda este leváltotta a vezérkari főnököt.
  • A franciák és a lengyelek szankciókat sürgetnek, összeül az EU, holnap vezető európai diplomaták érkeznek Kijevbe.
  • Magyarország felkészül egy esetleges menekülthullámra, nem tanácsolják az utazást Ukrajnába.
  • A forradalmi hullám Kárpátalját is elérte.

 Állandó percről percre tudósításunk az Ukrán helyzetről itt olvasható.

MÉG MINDIG NAGYON KÍNOS SIMON AZ MSZP-NEK

A Simon-ügy óta szereplésstopot rendeltek el Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, értesült az Index. A szövetségesek viszont azt kifogásolják, hogy az Összefogás miniszterelnök-jelöltje a többiekre hagyja a szereplést, és hetekre eltűnik a már éles kampány időszakban. Közben Gyurcsány Ferenc is aktivizálta magát és beleköpött az MSZP levesébe: arról beszélt, hogy mindenkinek fontos lenne tudnia a Simon Gábor volt szocialista politikus ausztriai számláján talált mintegy 240 millió forint eredetét. Mivel Simon Gábor vezető politikus volt, nem ért egyet azzal, hogy a kérdés magánügy.

PERELÜNK A SZIGETSZENTMIKLÓSI GYEREKKÍNZÁSI ÜGYBEN

Keresetet nyújtott be a héten az Index a Pest Megyei Kormányhivatal és a Szigetszentmiklósi Polgármesteri Hivatal ellen. Azt kérjük a bíróságtól: kötelezze az érintett hivatalt arra, hogy adja ki nekünk a szigetszentmiklósi gyerekkínzás ügyében lefolytatott vizsgálata anyagait. A pert azért indítottuk, mert hiába kértük, hogy megismerhessük azoknak a vizsgálatoknak a részleteit, amelyek alapján az ügyben látványos kudarcot valló gyermekvédelmi rendszer egyetlen szereplőjét sem vonták volna felelősségre. Székely László ombudsman ma kiadott jelentése is erről ír.

VESZÉLYES VOLT A KAMATCSÖKKENTÉS

Az MNB keddi 0,15 százalékpontosos kamatcsökkentése felesleges volt, és veszélyessé válthat, ha a feltörekvő-piaci befektetői hangulat ismét negatívvá válik, mondja Nagypál József a Pioneer Investments portfoliómenedzsere. Szerinte a további csökkentések nem fogják érdemben növelni a hitelezést és túlzott árfolyam-leértékelődést válthatnak ki. Nem zárható ki, hogy a hedge fund-ok megint megpróbálják begyengíteni az árfolyamot, hogy kamatemelésre kényszerítsék az MNB-t. 

A MET-É LEHET AZ ÉLETKÉPTELEN DUNAMENTI ERŐMŰ

A Dunamenti Erőmű Zrt. csütörtöki közgyűlésén határozhatnak a társaság sorsáról. A tőkehiányban szenvedő cég főtulajdonosa, a GdF Suez előzetesen már megállapodott arról, hogy érdekeltségét a MET csoport valamely tagjának adja el. a GdF a MET mellett több, lehetséges vevőjelölttel is tárgyalt. Ha a Dunamenti Erőmű valóban a MET-hez kerül, és új tulajdonosától megfelelő áron jut évi 1,5-2 milliárd köbméter gázhoz, akkor akár gazdaságossá is válhat az egyébként leállítandó áramtermelése. Ez az erőmű látja el hővel a Mol százhalombattai finomítóját.

A NAV-ELNÖKHELYETTES CSALÁDJA KÍNAI FEKETÉZŐKKEL ÜZLETEL

Kovácsics Iván, a NAV-elnökhelyettesének fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget. A China Mart pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derült fény. A NAV-elnökhelyettes ugyan 2011. eleji adóhatósági kinevezése előtt nem sokkal távozott az érintett cég ügyvezetői posztjáról, de a vállalkozásban most is felesége, a most ügyvezetői feladatokat is ellátó Kovácsics Éva és fiuk, ifj. Kovácsics Iván tulajdonosok.

ÖLI A MADARAKAT A VILÁG LEGNAGYOBB NAPERŐMŰVE

Február közepén kezdte meg hivatalosan működését a világ legnagyobb naperőműve. Mostanra kiderült: a hatalmas tükrök megperzselik a föléjük szálló madarakat, az elmúlt hónapokban az erőmű több tucatnyi állatot megölt. A tükrök felett nagy a forróság, akár az 500 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Az erőmű tervezésénél tisztában voltak azzal, hogy néhány madár áldozatául esik a naperőműnek, de azt nem gondolták volna, hogy ilyen sok fog elpusztulni. Ugyanakkor az erőmű vezetése még korainak tartja, hogy az adatok alapján bármilyen messzemenő következtetést levonjanak.

Ivanpah-solar-energy
Fotó: Bright Source Energy via odditycentral.com

KÁRTÉRÍTÉST KÉR A KLUBRÁDIÓ

A Klubrádió négy éven át nem kapta meg a 92,9es közösségi frekvenciát, miközben a 95,3-as frekvenciáért évenként 55 millió forintot fizetett, ezért kártérítést kér az NMHH-tól. A Klubrádió múlt pénteken átállhatott a 92,9-es frekvenciára, így most 500 ezerrel kevesebb emberhez jut el.

HATALMAS MEGLEPETÉSEK AZ OLIMPIÁN

A téli olimpiák Phelpse megszerezte 13. érmét, közte a 8. aranyát, Ole Einar Björndalen minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett. Az oroszok romokban, a finnektől vereséget szenvedett a jégkorong-válogatottjuk, amelytől aranyérmet vártak. Az amerikai Ted Ligety óriásműlesiklásban verte agyon a mezőnyt.

ADÓCSALÁS MIATT NYOMOZNAK A BARCELONA ELLEN

A világ egyik legnépszerűbb futballklubja, az FC Barcelona a válságát éli, egy hónapja lemondott az elnök, Sandro Rosell, mert kiderült, sokkal több pénzt fizettek a nyáron a Santostól leigazolt brazil Neymarért, mint amennyit bevallottak. Most az ügyészség adócsalás miatt nyomoz.