9, 14, 30, 31

2014.03.04. 19:58 Módosítva: 2014.03.04. 20:27

PUTYIN: NEM LESZ HÁBORÚ

Az orosz elnök sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a Krímben beavatkozó fegyveresek az orosz hadsereg katonái lettek volna. Vlagyimir Putyin szerint, a Majdanon fegyverrel megdöntötték az alkotmányos rendet, és bár elismeri az új kijevi kormányt, Janukovicsot tartja Ukrajna államfőjének. Moszkva nem annektálja a Krímet, ígérte, a félsziget sorsáról népszavazás fog dönteni. A krími helyzet miatt Washington minden katonai kapcsolatát felfüggesztette Oroszországgal, és gazdasági, valamint diplomáciai szankciókat helyezett kilátásba. Egy kiszivárgott brit diplomáciai dokumentum szerint az EU viszont nem tervezi gazdasági szankciók életbe léptetését Oroszországgal szemben.

VADÁSZPUSKÁVAL VÉGEZTEK EGY FIATAL LÁNNYAL

A holttestére Kőbányán, a Száva utcában találtak rá. A lány prostituáltként dolgozott, de egyelőre nem tudni, halála összefüggésben áll-e a munkájával. Azzal viszont biztos nem, hogy a rendőrök zuglói lakásában egy idős férfi holttestére bukkantak, aki szintén egy vadászpuskával oltotta ki a saját életét.

ÉVEKET NYERTEK A GYILKOSOK A SZIGORÚBBNAK SZÁNT ÚJ BTK-VAL

Ha egy bűncselekmény elkövetése után változik a törvény, a bíróságnak a vádlottak nézve kedvezőbb jogszabályt kell alkalmazni. Ez lett a szerencséje sok olyan, súlyos bűncselekmény miatt első fokon már elítélt embernek, akikre a jogerős ítélet kiszabásakor a bíróság kénytelen volt már az új Btk. szabályai szerint eljárni. Hiába ígérte szigorúbbnak a kormánytöbbség, az új Btk. számos esetben enyhébben rendelkezik, így például a Cozma-per egyes elítéltjei is hamarabb szabadulhatnak.

31 PÁRT INDUL A VÁLASZTÓK KEGYEIÉRT ORSZÁGOS LISTÁVAL

Harmincegy országos pártlistát jelentettek be a keddi határidőig a Nemzeti Választási Irodánál, emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, összesen 44 országos lista lehet a választáson. A listák többségét az NVI még nem hagyta jóvá, de a sorrendről már sorsoltak: a pártok közül a Fidesz a 9., az LMP a 14., a baloldali Összefogás a 30., míg a Jobbik a 31. helyen van a 31 pártlistából. A teljes listát itt találja.

ELFOLYT A NYUGDÍJVAGYON

A 2011-ben államosított több mint 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyonból mára semmi nem maradt. Főleg adósságcsökkentésre szánták, jutott belőle az IMF-nek is. És itt elolvashatja, mire még.

KIFINOMULT OROSZ KIBERFEGYVERT FOGTAK, LEHET, HOGY A KORMÁNY MŰVE

A G-Data biztonságtechnikai cég talált egy új kiberfegyvert, ami mögött valószínűleg Oroszország áll. Az Uroburos kifinomult kód, kapcsolatát az oroszokkal a benne lévő cirill betűkre, a fájlnevekre, működésére és a titkosítókulcsokra alapozzák. Windows rendszereken működik, eddigi legkorábbi példánya 2011-es. Az Uroburos fájlokat lop és figyeli a hálózati forgalmat: ha egyszer bejut egy belső hálózatba, más gépeket is megfertőz anélkül, hogy azok közvetlenül kapcsolódnának az internetre. Egy másik biztonságtechnikia szameber szerint néhány kormány aktívan fejleszt és terjeszt rosszindulatú programokat. Könnyen lehet, hogy az Uroburos is ilyen.

BÉREMELÉS LESZ A MÁVNÁL

A MÁV kedden megállapodott a szakszervezetekkel arról, hogy 2014. július elsejétől 2,4 százalékkal megemeli a 11 vállalatból álló MÁV Csoport 35 ezer dolgozójának bérét. Emellett márciusában minden dolgozó bruttó 36 ezer forint egyszeri kifizetésben is részesül - írják közleményükben. A béremelés a bruttó 350 ezer forintnál többet kereső dolgozókat nem érinti, és nem részesül majd az egyszeri kifizetésben a vezetői kör.

VÉGE LEHET AZ ADÓPARADICSOMOKNAK

Szigorodnak a nemzeti adótörvények, és az adóhatóságok közötti információcsere is javul. Most azért is vizsgálhat sokkal több gyanús céget az adóhatóság, mert a Kúria néhány hete állást foglalt az offshore cégekkel szemben a NAV javára. A Kúria szerint ugyanis nem szolgálhat az adózó előnyére, és nem róható az adóhatóság terhére, hogy a szerződéses láncolatban egy ellenőrizhetetlen off-shore cég vett részt. 

VISSZAADTÁK A TÍZMILLIÓS JUTALMAIKAT AZ ÁLLAMI VEZETŐK

Bár jogilag semmi nem kötelezte erre az állami társaságoknál dolgozókat, 89 százalékuk visszautalta a 2013-ban kapott jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részét, derült ki Németh Lászlóné kedden közzétett írásbeli válaszából, amelyet Szilágyi Görgy jobbikos képviselőnek adott. A nemzeti fejlesztési minisztert tavaly decemberben szólította fel a kormány, hogy kérje meg az állami tulajdonú társaságok vezetőit, hogy a jogi helyzettől függetlenül a felvett jutalmak és prémiumok 2 millió forint feletti részét fizessék vissza.

UKRAJNA MIATT BUKHATJÁK AZ OROSZOK AZ INA-T

Nincs esély arra, hogy a Rosznyeft vagy más orosz vállalat vásárolhatja meg az INA részvényeit, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU kemény politikai és gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt. Az EU- és NATO-tag Magyarország és Horvátország pedig köteles betartani ezeket a szankciókat. Az unió és a NATO is kockázatosnak tartja egy olyan állam kezébe adni a regionális és a horvát energiakészleteket, amelyik megsértette Ukrajna területi integritását és a nemzetközi szerződéseket, írta a Jutarnji list horvát hetilap.

BUDAPEST RENDEZNÉ A 2028-AS OLIMPIÁT

Simicskó István, a sportért felelős államtitkár már nagyban gondolkodik. Az idén a sport kap 168 milliárdot, ebből 75 milliárd megy fejlesztésre. Szerinte a 2021-es vizes-vb-re épített infrastruktúra megalapozná az olimpiai játékok programjából az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda rendezési lehetőségeit. Továbbá a Nemzeti Olimpiai Központ és az új Puskás máris megadja a nagy álmodás alapját.

MEGHALT AZ EZÜSTCIPŐS FEKETE LÁSZLÓ

Áprilisban lett volna csak 60 éves Fekete László, az Újpesti Dózsa ezüstcipős futballistája. A csatár az 1978–79-es idényben 31 góllal nyerte el a gólkirályi címet, ezzel a teljesítménnyel abban az évben Európában a második legjobb góllövő volt, amiért Ezüstcipőt kapott. 

FÉLMILLIÓT ÉRHET EGY RENDSZERVÁLTÓS DAL

Menyhárt Jenő és Nagy Feró választják majd ki azt a dalt, ami a legjobban megragadja a rendszerváltás lényegét.