Micsoda felkavaró nap volt ez

2014.05.19. 19:07 Módosítva: 2014.05.19. 23:02

ÓRIÁSIT EMELKEDETT AZ ÁLLAMADÓSSÁG

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Az adósságot 1456 milliárd forint nettó hitelfelvétel és 380 milliárd forint árfolyamveszteség növelte az első negyedévben.  A bruttó adósságráta csak egyszer volt ennél magasabb, közvetlenül az előző kormányváltás után, 2010 júniusában.

 

A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG ELŐTT KOVÁCS BÉLA ÜGYE

A szakszolgálatok képviselői a jobbikosok kivételével meggyőzték az ellenzéki országgyűlési képviselőket arról: a Kovács Béla EP-képviselő elleni kémvád megalapozott. A szakszolgálatoknak kép- és hangfelvételek is a birtokukban vannak, ezek bizonyítékok Kovács ellen. Ezt Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke mondta az ülés után.

RÁJÁR A RÚD A BKV-RA

Azok után, hogy vasárnap egy baknak ütközött egy Combino, hétfőn egy úttisztító autót borított fel a 18-as villamos. Mindezek tetejében összeverekedett egy BKV-s és egy VT-arrivás (a BKV-alvállalkozó VT-Transman utódcége) járművezető az Apor Vilmos téren. A 105-ösön dolgozó sofőrökhöz mentőt kellett hívni.

MAGYAR FÉRFIT FOGTAK EL UKRAJNÁBAN

Ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában, a TEK a helyszínre utazott. A férfi egy ukrajnai cég alkalmazottja, a TEK szerint rossz útvonalat választott, rosszkor volt rossz helyen.

MÉGSEM LESZ FIDESZ—MSZP-NAGYKOALÍCIÓ

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője múlt héten még nagykoalíciót vizionált, a békemeneteket is szervező CÖF azonban most lehűtötte a kedélyeket. Közleményükben kijelentették: „Egy olyan baloldallal, amely egyszerre antidemokratikus, internacionalista, erkölcstelen és gazdaságilag impotens, s amely nem számolt el sem a közelebbi, sem a távolabbi múltjával, semmilyen politikai együttműködés és koalíció nem képzelhető el” 

ÜZENNEK AZ IDEGNEK, BEZÁR A HAARP

Hétfő az összeesküvés-hívők napja volt. Először is bezárt az amerikai ionoszféra-kutató központ, a híres HAARP, amelyről azt találták ki az ufóhívók, hogy a hatalmas antennákkal valójában nem is légkört vizsgálták, hanem időjárást manipuláltak, emberek agyát kontrollálták, vagy halálsugárvetőként alkalmazták. Bármi is az igazság, most fellélegezhet a fóliasisakos hadosztály. De csak addig, amíg meg nem nézi Webdriver Torso Youtube-csatornáját a 77 ezer rejtélyes videóval.

SZERETIK A KRITIKUSOK MUNDRUCZÓ KUTYÁS FILMJÉT

A külföldi kritikusok Mundruczó Kornél legjobb filmjeként értékelték a Fehér Istent, a rendező legújabb filmjét, amit a napokban mutattak be Cannes-ban. A filmről a legrangosabb filmes lapok közöltek kritikákat, a Variety szerint érzelmekkel teli mestermű, a brit Screen Daily pedig azt írta, hogy figyelmeztetés a világban mindenhol növekedő fajgyűlölet ellen.

MEGHALT A LEGGAZDAGABB ERDÉLYI VÁLLALKOZÓ 

Hosszas betegség után 75 éves korában meghalt Mudura Sándor, az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember. A nagyváradi Lotus pláza tulajdonosát a Capital és a Forbes folyóiratok romániai gazdaglistái alapján évről évre a leggazdagabb romániai magyar üzletemberek közé sorolták az erdélyi magyar lapok. Vagyonát több tízmillió euróra becsülték. 

RÖPKÖDNEK A MILLIÁRDOK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MÉDIAPIACÁN

A Youtube beárazta a számítógépes játékokat: egymilliárd dollárt ért a videomegosztó portálnak, hogy ő kezelje ezentúl a Twitch által közvetített virtuális mérkőzéseket. A legnagyobb sztárjátékosokat akár tízezren is követik élőben. De mindez aprópénz ahhoz képest, hogy a távközlési óriás AT&T 48,5 milliárdért veszi meg a műholdas tévészolgáltatást nyújtó DirecTV-t. Egyesek szerint a lépés felfoghatatlan, hiszen a webes videók már elkezdték visszaszorítani a műholdas közvetítéseket.

ÍGY LEGYEN ÖTÖSÜNK A LOTTÓN: VAN GAAL A MANCHESTER UNITEDÉ, GIGGS BEFEJEZI

Ahogy azt már nagyjából 98 százalékosan tudni lehetett, a holland futball válogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal lesz jövőre a Manchester United edzője, rögtön a brazíliai világbajnokság után üt át, a jelenleg megbízott Ryan Giggs marad a klubnál segédedzőnek, de már nem fog pályára lépni többé.