Olivér
5 °C
8 °C

Erre a keddre sokáig emlékszünk majd páran

2014.06.03. 19:24 Módosítva: 2014-06-03 19:50:03

MENESZTETTÉK AZ ORIGO FŐSZERKESZTŐJÉT

A hivatalos álláspont szerint közös megegyezéssel, a médiapiaci változásokhoz való alkalmazkodás jegyében távozik, a megalapozottnak tűnő értesülések szerint azonban politikai okokból elküldték Sáling Gergő főszerkesztőt. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos, a lap Webvideó üzletágának eddigi irányítója. A lap újságírói nyilatkozatban közölték, hogy nem látják biztosítottnak a munkájuk folytatását. Az Origo székházánál és a Kossuth téren a kora esti órákra kisebb tömegmegmozdulás lett az ügyből

SEMMIS AZ ÁRFOLYAMRÉS 

Döntést hozott a Kúria a Káslár Árpád és az OTP évek óta húzódó perében. Az ítéletet: a devizavételi és a devizaeladási árfolyam alkalmazását előíró szerződési feltétel, vagyis az árfolyamrés semmis. Az OTP-nek meg kell fizetnie a felperes számára a felülvizsgálati eljárási költséget. Fontos viszont, hogy ez még nem a Kúria átfogó, a devizahiteles szerződésekkel általánosságban foglalkozó ítélete. Erre két hét múlva, június 16-án számíthatunk – mondta a Kúria döntése után Wellmann György, a bíróság polgári kollégiumának vezetője.

TÁVOZIK ILLÉS ZOLTÁN

Az Index információi nem kap kormányzati szerepet az új ciklusban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Az utóbbi időkben a Fideszben is egyre népszerűtenebb Illés az utolsó rosszpontot azzal szerezhette, hogy nem szavazta meg a parlamentben a paksi atomerőmű bővítését.

LEÁLLT A KÖZPONTI ÁLLAMIGAZGATÁS

Hetek óta csak téblábolnak és aktatologatnak a minisztériumok dolgozói. Amíg ugyanis nem áll fel a kormány államtitkárostul-miniszterestül, instrukciók hiányában senki nem mer dönteni a fontosabb kérdésekben, nehogy az új vezetők kirúgják. Még a vezető posztokat betöltő kormányhivatalnokok se tudják, mi lesz a sorsuk az új ciklusban.

VÉGLEGES: NEM LESZ ARANYBÁNYA VERESPATAKON

Évtizedes ügy végére került pont ma, amikor a szenátus után a román képviselőház is elutasította a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet. A jelentős környezeti kockázattal járó, potenciálisan Magyarországra is veszélyes aranybánya ügyében tartott képviselőházi szavazás a román kormány javaslatának végleges elutasítását jelenti.

EGY DOLGOT MÁR TUDUNK A WINDOWS 9-RŐL

Méghozzá azt, hogy lesz benne Start menü. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows 8-ba ezt már nem teszi bele a Microsoft a későbbi frissítésekkel. Pedig a Windows 8-cal kapcsolatos ellenérzések nagy részét az új kezelőfelület, és a Start menü hiánya táplálta. Hiába, a Microsoft útjai kifürkészhetetlenek.

A PALEO ÉTREND ÁTVERÉS IS MEG NEM IS

Nem olyan jó étvágycsökkentő, mint ahogyan hirdetik, derítette ki egy kutatás. Viszont a magas rosttartalmú ételek elősegítik az étel mozgását a belekben, és megőrzik a bélbaktériumok egészségét. Ez pedig mindenképpen jó az ember egészségének.

ÚJ FŐSZERKESZTŐJE VAN AZ ORIGÓNAK

Sáling Gergőt hétfő este menesztették, kedd reggel pedig Pálmai L. Ákost nevezték ki a helyére. A Kettős Mérce tüntetést szervezett az Origo szerkesztősége elé. Az Origo Zrt. közleményben cáfolta meg, hogy politikai nyomásgyakorlás áll a háttérben, miközben a szerkesztőség nyomatékosította: nem értenek egyet Sáling leváltásával. Az Index kívánja az Origo szabadságát. 

FOLYTATÓDIK A FIFA ÉS KATAR KÖRÜLI KORRUPCIÓS BALHÉ

Az UEFA is kezd elhatárolódni a nemzetközi futballszövetségtől az állítólagos megvesztegetési ügy miatt, a hírek szerint az európai szervezet nem támogatja Sepp Blatter FIFA-elnök újraválasztását, és a tagországait is erre utasította. Az MLSZ állítja, egyelőre ők ilyen felszólítást nem kaptak. Közben a FIFA blatteres módszerrel próbál védekezni, a belső vizsgálatukat lefolytató ügyvéd kijelentette, nem érdeklik az angol és az amerikai sajtó bizonyítékai, melyek szerint Katar a 2022-es vb rendezési jogát egyszerűen megvette. Az ügyről itt olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?