Erre a keddre sokáig emlékszünk majd páran

2014.06.03. 19:24 Módosítva: 2014.06.03. 19:50

MENESZTETTÉK AZ ORIGO FŐSZERKESZTŐJÉT

A hivatalos álláspont szerint közös megegyezéssel, a médiapiaci változásokhoz való alkalmazkodás jegyében távozik, a megalapozottnak tűnő értesülések szerint azonban politikai okokból elküldték Sáling Gergő főszerkesztőt. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos, a lap Webvideó üzletágának eddigi irányítója. A lap újságírói nyilatkozatban közölték, hogy nem látják biztosítottnak a munkájuk folytatását. Az Origo székházánál és a Kossuth téren a kora esti órákra kisebb tömegmegmozdulás lett az ügyből

SEMMIS AZ ÁRFOLYAMRÉS 

Döntést hozott a Kúria a Káslár Árpád és az OTP évek óta húzódó perében. Az ítéletet: a devizavételi és a devizaeladási árfolyam alkalmazását előíró szerződési feltétel, vagyis az árfolyamrés semmis. Az OTP-nek meg kell fizetnie a felperes számára a felülvizsgálati eljárási költséget. Fontos viszont, hogy ez még nem a Kúria átfogó, a devizahiteles szerződésekkel általánosságban foglalkozó ítélete. Erre két hét múlva, június 16-án számíthatunk – mondta a Kúria döntése után Wellmann György, a bíróság polgári kollégiumának vezetője.

TÁVOZIK ILLÉS ZOLTÁN

Az Index információi nem kap kormányzati szerepet az új ciklusban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Az utóbbi időkben a Fideszben is egyre népszerűtenebb Illés az utolsó rosszpontot azzal szerezhette, hogy nem szavazta meg a parlamentben a paksi atomerőmű bővítését.

LEÁLLT A KÖZPONTI ÁLLAMIGAZGATÁS

Hetek óta csak téblábolnak és aktatologatnak a minisztériumok dolgozói. Amíg ugyanis nem áll fel a kormány államtitkárostul-miniszterestül, instrukciók hiányában senki nem mer dönteni a fontosabb kérdésekben, nehogy az új vezetők kirúgják. Még a vezető posztokat betöltő kormányhivatalnokok se tudják, mi lesz a sorsuk az új ciklusban.

VÉGLEGES: NEM LESZ ARANYBÁNYA VERESPATAKON

Évtizedes ügy végére került pont ma, amikor a szenátus után a román képviselőház is elutasította a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet. A jelentős környezeti kockázattal járó, potenciálisan Magyarországra is veszélyes aranybánya ügyében tartott képviselőházi szavazás a román kormány javaslatának végleges elutasítását jelenti.

EGY DOLGOT MÁR TUDUNK A WINDOWS 9-RŐL

Méghozzá azt, hogy lesz benne Start menü. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows 8-ba ezt már nem teszi bele a Microsoft a későbbi frissítésekkel. Pedig a Windows 8-cal kapcsolatos ellenérzések nagy részét az új kezelőfelület, és a Start menü hiánya táplálta. Hiába, a Microsoft útjai kifürkészhetetlenek.

A PALEO ÉTREND ÁTVERÉS IS MEG NEM IS

Nem olyan jó étvágycsökkentő, mint ahogyan hirdetik, derítette ki egy kutatás. Viszont a magas rosttartalmú ételek elősegítik az étel mozgását a belekben, és megőrzik a bélbaktériumok egészségét. Ez pedig mindenképpen jó az ember egészségének.

ÚJ FŐSZERKESZTŐJE VAN AZ ORIGÓNAK

Sáling Gergőt hétfő este menesztették, kedd reggel pedig Pálmai L. Ákost nevezték ki a helyére. A Kettős Mérce tüntetést szervezett az Origo szerkesztősége elé. Az Origo Zrt. közleményben cáfolta meg, hogy politikai nyomásgyakorlás áll a háttérben, miközben a szerkesztőség nyomatékosította: nem értenek egyet Sáling leváltásával. Az Index kívánja az Origo szabadságát. 

FOLYTATÓDIK A FIFA ÉS KATAR KÖRÜLI KORRUPCIÓS BALHÉ

Az UEFA is kezd elhatárolódni a nemzetközi futballszövetségtől az állítólagos megvesztegetési ügy miatt, a hírek szerint az európai szervezet nem támogatja Sepp Blatter FIFA-elnök újraválasztását, és a tagországait is erre utasította. Az MLSZ állítja, egyelőre ők ilyen felszólítást nem kaptak. Közben a FIFA blatteres módszerrel próbál védekezni, a belső vizsgálatukat lefolytató ügyvéd kijelentette, nem érdeklik az angol és az amerikai sajtó bizonyítékai, melyek szerint Katar a 2022-es vb rendezési jogát egyszerűen megvette. Az ügyről itt olvashat bővebben.