A tűznél is rosszabb dolgok történtek ma

2014.07.15. 11:17 Módosítva: 2014.07.15. 19:20

HÚSZ HALOTT A MOSZKVAI METRÓBAN

Kisiklott egy metrószerelvény három kocsija Moszkva belvárosában kedd reggel. A balesetben legalább huszan meghaltak. 123 sérültet vittek kórházba, közülük kettőt súlyos gerincsérüléssel helikopterrel szállítottak el. A súlyos sérültek száma 42. Összesen 160 sérültről számoltak be a hatóságok. A baleset a főváros keletről északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalán, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobedi nevű állomások között történt. A Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője élesen fékezett. Az első hírek szerint azért, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer.

MEGINT LÖVIK A GÁZAI ÖVEZETET

Izrael elfogadta, a Hamász katonai szárnya elutasította az Egyiptom által javasolt tűzszünetet. Az izraeli kormány délután újabb légi csapásokat rendelt el, miután nap közben folytatódtak a rakétakilövések a Gázai övezetből. Kedd este kilencig kellene a tűzszünet alapján befejezni egyik oldalról a rakétakilövéseket, a másikon a légi csapásokat. A helyzet akkor is feszült marad, ha a tűzszünet mégis életbe lép mindkét oldalról.

BRÜSSZEL TÖBB ÜGYBEN IS RÁNK SZÁLLT 

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság az e-útdíjrendszer kialakításának módja, valamint több irányelv nem megfelelő átültetése miatt, emellett pedig a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is összeegyeztethetetlennek tartja a bizottság az uniós joggal - derül ki az Európai Bizottság közléséből.

LEÉGETT A MŰEMLÉK ÉPÜLET TETEJE A KODÁLY KÖRÖNDNÉL, KETTEN ŐRIZETBEN

Hatalmas tűz ütött ki csütörtök délután az Andrássy úton a Kodály köröndön álló műemlék épületben, amely a világörökség része. Az egész tetőszerkezet beomlott, lakások is kiégtek. Több tucat embert evakuáltak. A rendőrség közveszély okozásával gyanúsított meg két férfit.

MEGSZAVAZTÁK JUNCKERT

Az Európai Parlament jóváhagyta Jean-Claude Juncker jelölését. 422 támogató és 250 ellenszavazat mellett választotta meg kedden kora délután elsősorban a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális frakció támogatásával az Európai Bizottság elnökének a luxemburgi politikust az EP.

LELŐTTÉK PERUBAN MAGDA MARINKO TÁRSÁT

A perui rendőrség továbbra is vizsgálja annak a gyilkosságnak a körülményeit, amelyben két bérgyilkos egy limai McDonald'sban lelőtte Goran Stavric szerb bűnözőt, aki a 90-es években Magyarországon is aktív Magda Marinko bandájának tagja volt. A belga születésű, szerb állampolgárságú, 51 éves férfi 2010 óta szerepelt az Interpol körözési listáján fegyveres rablások, illetve fegyver- és lőszer-kereskedelem miatt. Stavric bűnlajstroma ennél jóval hosszabb: összesen 15 évet ült börtönben, ebből 13-at Magyarországon, ahonnan 2003-ban szabadult.

NAGYON SOK EMBERT RÚG KI A MICROSOFT

Méghozzá azért, mert egy csomó átfedés van az anyecég és a nemrég felvásárolt Nokia feladatkörei között. A hírek szerint ez lesz a legnagyobb létszámleépítés a cég történetében, vagyis több 5800 embert küld el a vállalat (ennyi áldozata volt az eddigi legnagyobb kirúgási hullámban 2009-ben).

NÁLUNK FORGATJÁK A TRÓNOK HARCA RIVÁLISÁT

Megtudtuk, hogy milyen filmek és sorozatok fognak készülni idén ősszel Magyarországon. Nálunk héderezik majd fél Hollywood: jön a Spectral, az American Girl, visszatér a Strike Back, a Camp X, a The Last Kingdom és az Emerald City.