Itt kaszáltak 100 milliót, amott 15-öt. Persze euróban

2014.09.15. 19:29 Módosítva: 2014.09.15. 19:30

ORBÁN ELSZÓLTA MAGÁT A PARLAMENTBEN

A miniszterelnök őszi szezonnyitó politikai beszéde unalmas volt és enervált. A rákövetkező vita sem volt jobb, az ellenzék nem merte kritizálni a kampánycsodafegyvert, a bankok elszámoltatását. Végül a viszontválaszában Orbán mégis mondott valami érdekeset: a norvég ügyben érintett civilekkel szerinte az a baj, hogy idegen érdekek zsoldjában állnak. Így végre érthető, hogy miért kerültek a törvénytelenséget kereső hatóságok célkeresztjébe. A parlamentben mindemellett megemlékeztek az elhunyt képviselőkről, és felfüggesztették Hiszékeny Dezső mentelmi jogát.

VÍRUSFERZŐZÉSSEL KERÜLT KÓRHÁZBA EGY NIGÉRIAI FIATAL DEBRECENBEN

Kisebb pánikot okozott Debrecenben, hogy hétfő délután a katasztrófavédelem közreműködésével szállítottak kórházba egy nigériai fiatalt az egyik egyetemi kollégiumból. A fiatalember vírusfertőzéssel, magas lázzal került a sürgősségire, elszállításakor állítólag egész testét fedő, kék fóliába burkolták. Noha sokan ebolát emlegettek a megbetegedése kapcsán, az ÁNTSZ szerint maláriagyanús a beteg, bár megjegyezték, hogy a laborvizsgálatok eredményére még várni kell.

AZ ORSZÁGOS HÖOK-ELNÖKSÉGBE TART A LISTABOTRÁNY HŐSE

A bölcsészkari HÖK volt vezetője képviselné az egyetemet az országos hallgatói érdekképviseleti csúcsvezetésben, ezt állítólag a HÖOK leendő elnöke szeretné. Az illegális listázásról szóló hírek után az ELTE-ről távozó tanársegéd pedig most jobbikos polgármesterként mindent látó kamerarendszert akar kiépíteni a bulinegyedben.

MENESZTETTÉK A SIKERÁGAZATI VEZETŐT

A kormányzat sikerágazataként, a gazdaság hajtómotorjaként beszél a hazai turizmusról, a napokban mégis vezetőcserét hajtott végre Varga Mihály a területért felelős helyettes államtitkárságon. Horváth Viktóriát indoklás nélkül menesztették, és helyére szeptember 9-ével a KDNP-s Ruszinkó Ádámot nevezték ki.

ELTŰNT MARX A CORVINUS AULÁJÁBÓL

Elvitték a Marx-szobrot a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából. Azt még nem árulták el, hogy hová került. Korábban azt mondták, hogy nem távolítják el az egyetemről, az új hely megtalálásában. A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence KDNP-alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte.

A WIKILEAKS MEGMUTATTA, HOGY KÉMKEDIK A MAGYAR ÁLLAM

A nemzetközi szivárogtató portál összefoglalta, ami a magyar titkosszolgálatokat is érintő FinFisher-botránnyal kapcsolatosan tudható. Az információk nagy része már eddig is ismert volt, de azért vannak új szálak, pldául az, hogy a kémprogram gyártója 100 millió eurót is kaszálhatott. További érdekességek itt.

TÚL OPTIMISTA LEHET A KORMÁNY A JÖVŐ ÉVI NÖVEKEDÉSSEL

Kiszivárgott a jövő évi költségvetés tervezési köriratának néhány részlete. Mintegy 300 milliárd forintnyi költségvetési egyenlegromlás látszik jövőre, és ahhoz, hogy ez ne emelje 3 százalék fölé a hiányt és közben az adósság is csökkenhessen, száguldania kellene a gazdaságnak. A legtöbb elemzőház egyébként lassulást vár jövőre, a kormányzati növekedési előrjelezés még nem ismert, de a fentiek alapján túlságosan optimista lehet.

15 MILLIÓS PROFITTAL ADTÁK EL AZ EIFFEL PALACE-T AZ MNB-NEK 

Az Átlátszó birtokába került részletes költségvetés tanúsága szerint az offshore hátterű befektetőnek kevesebb, mint 31 millió euróba került az Eiffel Palace irodaház megvásárlása és felújítása, amit aztán nettó 45,3 millió euróért értékesítettek a Magyar Nemzeti Banknak. Ez az a belvárosi luxusingatlan, amivel nemrég bővült a Magyar Nemzeti Bank portfóliója. A jegybank később közölte, hogy tisztességes áron vette meg az irodaházat. 

LEHET, HOGY MEGTALÁLTÁK NAGY SÁNDOR SÍRJÁT?

2012-ben kezdtek el Görögországban feltárni egy hatalmas síremléket, amivel kapcsolatban egyre több jel mutat arra, hogy a legendás, világhódító harvezérhez, Nagy Sándorhoz kötődik. Hamarosan elérik a régészek a központi sírkamrát, aztán majd lesz nagy meglepetés. Vagy nem. Itt mindenesetre kiderül, kié lehet a sír.

ÖNGYILKOS LETT A  VILÁGBAJNOK HOKIS

A 42 éves Miroslav Hlinka, a 2002-ben világbajnok szlovák jégkorong-válogatott csatára egy besztercebányai szállodai szobában felakasztotta magát. A klub vezetőjét, Michael Longauert is sokkolta a tragédia, szerinte Hlinka hozzáállásával, munkájával nem volt gond, környezete nem tapasztalta, hogy problémái lennének.

A REKLÁMADÓ A MAGYAR NEMZETNEK IS ÁRT

A Hír TV után a Magyar Nemzetnél is jelentős költségtakarékossági intézkedéseket vezetnek be: posztok szűnnek meg, neves jobboldali szerzők kereshetnek maguknak másik munkahelyet. Harminc fős leépítés lesz, megválnak Ugró Miklóstól, Lőcsei Gabriellától, Torkos Matildtól, Ludwig Emiltől és Kulcsár Annától.

DARTS SEGÍTHET A MATEKTANULÁSBAN

Bevezethetik a darts sportágat a magyar közoktatásba, a hollandoknál oktatják is az iskolákban, mivel fejleszti a gyerekek logikai készségét, és segít elsajátítani a matematikai alapműveleteket. A darts, ha mi számoljuk, és nem egy gépre bízzuk a dolgot, folyamatosan matematikai műveletek elvégzésére kényszerít a nyilak dobálása mellett. A jelenséget egyébként az Indexen már egy éve megjósolta Grafitember.

192 vasott