Lyukak, maflás, sebezhetőség és egy történelmi pillanat

2014.11.12. 19:04

A NATO SZERINT NYÍLT HÁBORÚ LEHET AZ UKRÁN–OROSZ KONFLIKTUSBÓL

Orosz tankok, tüzérség és légvédelmi berendezések érkeztek Ukrajnábaa héten, emiatt a NATO nyílt háborútól tart, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Az oroszok tagadják, hogy katonáik beléptek volna Ukrajnába, de a hadseregük mozgása elég egyértelmű, és azt ők is elismerik, hogy támogatják a szakadárokat. Részletek itt.

SZÁZMILLIÁRDOS LUKAK VANNAK A KÖLTSÉGVETÉSBEN 

Átláthatatlan a költségvetés, nagyok a kockázatok, a makroszámok viszont nagyjából rendben vannak - kerekasztal-beszélgetést tartottak szerdán az országgyűlés költségvetési bizottságban a költségvetés tervezetéről.  A magyar kutatóintézetek szakértői a századvéges Barcza György kivételével egyetértettek abban, hogy a tervezet elég nagy kockázatokat rejt, és számos bevételi szám nem megalapozott, vagy túltervezett, miközben nincs igazán nyoma átfogó reformoknak.  Többségük hiányolta a költségvetésből a középtávú kitekintést is. Részletek.   

MEGINT JÓ NAGY MAFLÁST KAPHAT AZ RTL 

A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. Az egyik kényes pont, hogy n em köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint. További részletek.   

A KORMÁNY ÁTALAKÍTANÁ AZ EGÉSZSÉGÜGYET, PATIKAKERESKEDŐKET ÁLLAMOSÍTHATNAK 

Egy a lapunk birtokába jutott, októberi kormányülésről készült jegyzőkönyvből minden eddiginél egységesebben körvonalazódnak az átalakítási tervek. Átalakítanák a kórházi rendszert, adókedvezmények jöhetnek, szűkülhetne az ellátás annak, aki nem megy szűrésre, és még a gyógyszer-kereskedelmet is államosítanák. Ezek még csak tervek.

ÜSTÖKÖSRE ÉRKEZETT AZ EMBERISÉG

Történelmi pillanat volt magyar idő szerint délután 5 körül: 10 éves, 6 és fél milliárd kilométeres utazás után a Rosetta űrszonda eleresztette a magával cipelt leszállóegységet, és az talajt fogott a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön. A misszió részletes fejleményeit itt olvashatja.

BUDAPESTRE ÉRKEZETT AZ UBER

Szerdán elindult Magyarországon is a privát taxizásban utazó Uber, a világ legértékesebb startupja. Az Uber lényege, hogy kiiktatja a taxitársaságokat: közvetlenül összekapcsolja az utasokat és az önjelölt taxisokat. Az Uber alkalmazásában egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-taxit, térképen látjuk, éppen hol jár, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is. A taxisok szerint a cég tisztességtelen konkurenciát jelent, több városban tüntettek már ellene.

SEBEZHETŐ A WINDOWS, HA NEM FRISSÍTI

A Microsoft bejelentette, hogy potenciálisan katasztrofális sebezhetőség van az összes Windows-verzióban. A cég szerint mindenkinek azonnal fel kell raknia a javítást, aki Windowst használ, főleg azoknak, akik honlapokat futtatnak. A sebezhetőség a Microsoft secure channel nevű biztonsági összetevőjében van, a probléma az, hogy a speciálisan elkészített csomagokkal a támadók kódot futtathatnak a Windows-alapú szervereken.

ŠEŠELJ KISZABADULT A PALACKBÓL

Hatalmas tömeg fogadta a belgrádi repülőtéren az ENSZ hágai törvényszékéről 11 év után elengedett, de továbbra is háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešeljt. Az áttétes rákos szerb pártvezérnek nem hagyhatja el Szerbia területét, más feltételnek nem kell megfelelnie. Az ügyészség 28 év börtönbüntetést kért a radikális politikusra, az ítélete egy bírócsere miatt a távoli jövőbe vész.

JUNCKER SZERINT NEM GÁZ A LUX-LEAKS

Luxemburg a mindenkori nemzeti és a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el az adóelkerülési botrány kapcsán – közölte szerdán Brüsszelben az ország volt miniszterelnöke, jelenleg az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, aki a botrány óta először nyilatkozott. Szerinte semmi nincs a miniszterelnöki múltjában, mely arra mutatna, hogy támogatta az adóelkerülést, ezért nem gondolja úgy, hogy hiteltelenek lennének EB-elnöki ambíciói az adóelkerülés elleni fellépés terén.

NEM AKARNAK VIA FERRATÁT

Helyi lakosok már előre félnek a tatabányai Turul szobor alatti sziklafalon épülő fix drótköteles sziklamászópályáktól, pedig az építést még be sem fejezték. Olvasónk lekapart szikláról, zuhanó kövekről számolt be. A kivitelező cáfolja a brutalitást, és kiemeli: a fokozottan védett területen a megfelelő természetvédelmi engedélyek alapján jártak el.

BEMUTATTÁK A VIDEOTON ÚJ STADIONJÁNAK LÁTVÁNYTERVEIT

Két év alatt felújítják az új sóstói Videoton-stadiont. A létesítmény 14 250 fő befogadására lesz alkalmas, UEFA IV-es besorolású. A kilencmilliárd forintért felújított stadiont 2015 szeptemberében kezdik építeni és 2016 végére át is adják.

C. RONALDO KIBORULT, MERT AZT ÁLLÍTOTTA EGY ÚJSÁGÍRÓ, HOGY ANYABASZÓZTA MESSIT

Egy Messiről megjelenő könyvben azt állítja Guillem Balague újságíró, hogy C. Ronaldo az öltözőben, a négyszeres aranylabdás Messit motherfuckernek nevezi, és azokat is ezzel illeti, akik szóba állnak vele. Cristiano Ronaldo közleményben cáfolta az állítást és perrel fenyegette meg a szerzőt.