A nap, amikor Putyin előkerült

2015.03.16. 19:15

ORBÁN MEGINT NEM MONDTA, HOGY NEM JELENTETT

A miniszterelnök ma váratlanul megjelent a parlamentben, és válaszolt a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdésére, hogy tényleg beszervezte-e a katonai hírszerzés, ahogy Simicska Lajos a múlt héten állította. Orbán azt mondta, hogy szívesen válaszolna egy bevett népi fordulattal, de nem teszi, és inkább nevetségesnek nevezte a felvetést. Továbbra sem cáfolta viszont, hogy jelentett volna katonatársairól, miként azt Simicska állította.

PUTYIN KÖSZÖNI, ÉL ÉS VIRUL

A tíznapos eltűnése miatt beindult találgatásokra a napközben előkerült orosz elnök csak annyit reagált, hogy pletykák nélkül unalmas az élet. Cserébe harckészültséget léptetett életbe az Északi Flottánál, nem kis riadalmat okozva a Baltikumban.

NAPFOGYATKOZÁS LESZ PÉNTEKEN, A MAVIR FELKÉSZÜLT

Pénteken részleges napfogyatkozás lesz, de a Mavir felkészülten várja a napenergia-kiesést. A cég hétfői közleménye szerint a hazai villamosenergia-szolgáltatást valószínűleg nem veszélyezteti közvetlenül a napfogyatkozás. A napfogyatkozás mértéke Magyarországon legfeljebb 60 százalékot ér el a csúcsponton. A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart, a csúcspontja 10:48-kor következik be. A sötétedés mértéke ugyan elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, a várható hatások kezelése most mégis komolyabb feladatot jelent. Akkoriban ugyanis az európai villamosenergia-termelés 0,5 százaléka érkezett a napelemekből. Ma már 10,5 százaléka.

A QUAESTOR BEDŐLÉSE UTÁN BAJBAN A GYŐR, A TULAJDONOS KILÉPETT AZ MLSZ-BŐL

A Győri ETO futballcsapata csődvédelmet kért a tulajdonos Quaestor-csoport megroppanása után. Tarsoly Csaba lemondott győri díszpolgári címéről, hétfőn pedig a Magyar Labdarúgó Szövetségben betöltött pozíciójától is megvált. Tarsoly elnökségi tag volt a Csányi Sándor vezette elnökségben négy éve, utódlásáról az április másodiki közgyűlés dönt. Az ETO beadta a következő bajnoki évre a licenckérelmet az MLSZ-nél.

Mosoly nélküli győri edzés

MAGYAR LETT EURÓPA LEGFONTOSABB FIATAL KUTATÓJA

Idén a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Kőszegi Botond  kapta az Yrjö Jahnsson-díjat , amit kétévente osztanak ki a legfontosabb elméleti, vagy alkalmazott kutatásokat végző 45 évesnél fiatalabb közgazdászoknak.  A díjat  2013-ban  az utóbbi évek egyik legfelkapottabb közgazdásza,  Thomas Piketty  kapta Héléne Rey-jel megosztva, a legelső díjat pedig az a Jean Tirole kapta 1993-ban, aki tavaly  Nobel-díjas is lett Kőszegi Botond 2012 óta a Közép-európai Egyetem kutatója. Jelenleg  az Index  Defacto blogjának  állandó szerzője és szerkesztője.

ÁRNYÉK NÉLKÜLI FELHŐKARCOLÓ ÉPÜLHET LONDONBAN

Mivel a brit főváros a közeljövőben 250 új felhőkarcolóval gazdagodhat, az építészeknek ki kellett találniuk valamit, hogy az épületek ne vessenek sötét árnyékot London utcáira. Egy építészeti cég, az NBBJ olyan épületeket tervezett, amik nem árnyékolnak, hanem fénybe borítják a környéket. Hogy ezt elérjék, az építészek két olyan ívelt felhőkarcolót terveztek, amik párhuzamosan működnek. Az egyik épület egy hatalmas, ívelt tükörként működik: az üvegfelülete összegyűjti a napfényt, majd továbbsugározza azt a másikra, így a fény eljuthat az utcaszintre is.

NLA-2015.gif

FUTBALL-EB-T RENDEZ MAGYARORSZÁG, IGAZ, NEM JEGYZETT VÁLOGATOTTAKNAK

Svédország után Magyarországon rendezhetik a FIFA-n kívüli nemzetek Európa-bajnokságát többek között Székelyföld, Abházia, Dél-Oszétia, Hegyi-Karabah, Monaco és Padánia részvételével. A rendezvény júniusban lesz budapesti, illetve egy Budapest-környéki stadionban. A ConIFA Európa-bajnokság eredetileg a Brit-szigetekhez tartozó Man-szigeten lett volna, de a főszponzor kiszállt.