Laura, Alida
15 °C
32 °C

Árnyéktalan felhőkarcoló épülhet Londonban

2015.03.16. 11:04

Mivel a brit főváros a közeljövőben 250 új felhőkarcolóval gazdagodhat, az építészeknek ki kellett találniuk valamit, hogy az épületek ne vessenek sötét árnyékot London utcáira. Egy építészeti cég, az NBBJ olyan épületeket tervezett, amik nem árnyékolnak, hanem fénybe borítják a környéket.

Hogy ezt elérjék, az építészek két olyan ívelt felhőkarcolót terveztek, amik párhuzamosan működnek. Az egyik épület egy hatalmas, ívelt tükörként működik: az üvegfelülete összegyűjti a napfényt, majd továbbsugározza azt a másikra, így a fény eljuthat az utcaszintre is.

NLA-2015.gif

 

Az NBBJ szakemberei a Rhinoceros nevű szoftverrel több tervet is készítettek, hogy maximalizálhassák a beeső napfény mennyiségét. Nem volt egyszerű dolguk: azon túl, hogy a fényre is ügyelniük kellett, az épületek kialakítását és elhelyezését is figyelembe kellett venniük. A végeredmény viszont magáért beszél: ezzel a megoldással 60 százalékkal világosabbá tehető az utca, még az üvegtornyok mellett is.

A Verge cikke megjegyzi: attól még, hogy a napfényt koncentrált formába gyűjtő üvegekről sokaknak a nagyítóval megperzselt hangyák ugranak be, a konstrukció nem veszélyes. Az utcaszintre már csak a diffúz (szórt) fény jut el, így nem kell attól tartanunk, hogy lángoló londoniak lepik el a környékbeli utcákat.

tower-view-927x1024

Figyelembe véve, hogy 2014-ben sokkal több felhőkarcoló épült, mint a korábbi években bármikor, könnyen elképzelhető, hogy az NBBJ megoldását más cégek is át fogják venni. A fénytükrözés egyébként is bevett eljárás: egy hegyekkel körülvett norvég városkában már most is használnak nagyméretű fényterelő elemeket, hogy ne kelljen árnyékban élniük.