Ez a nap 10 legfontosabb híre

2015.05.21. 22:30

ORBÁN KISEBBSÉGBE KERÜLT EP-FRAKCIÓJÁBAN

A Néppárt EP-frakciója zárt ülésen tette világossá, hogy említés szintjén sem kérnek a halálbüntetésből, amit Orbán Viktor dobott be a közbeszédbe pár hete. A retorzió is szóba került, végül megnyugodtak a kedélyek.

A magyar miniszterelnök nem népszerű a frakcióban, és sokat romlott a megítélése az elmúlt időszakban is. Többekben állítólag megérett már az elhatározás, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék a frakcióból. Ez a pletyka időről időre felmerült, azonban a Néppártnak szüksége van a 12 magyar képviselőre a szavazásoknál.

LÁZÁR JÁNOS REZSIT CSÖKKENT ÉS NEM CSAJOZIK

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszter ezekről beszélt:

  • A Főgáz manipulálta a gázórákat, a kormány most előírja, hogy minden szolgáltatónak kötelező új szabályok alapján cserélni a gázórákat. Ez újabb rezsicsökkentést jelent. 
  • 37 milliárd forintos fejlesztést terveznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél.
  • Egy állami ügynökség fogja felvásárolni azokat a területeket Miskolcon, Debrecenben és Pécsen, ahova ipari parkot terveznek.
  • Létrehoznak egy munkabizottságot, amely a külhoni magyarokkal kapcsolatos munkát hangolja össze. 80 milliárd forintot költenek összességben a határon túliakra.
  • Sőt, ő maga hozta szóba azt a pletykát, miszerint azért nem akarja elárulni, kivel és mit csinált vitatott külföldi útjain, mert csajozott. Szerinte ezt még a felesége sem hiszi el.

ROGÁN LESZ A KORMÁNYÁTALAKÍTÁS NYERTESE

Ősszel fontos változások jönnek a Miniszterelnökség és a Fidesz vezetésében. Rogán Antal lesz Orbán Viktor kabinetfőnöke, valamint átveszi az egyik Fidesz-alelnöki pozíciót is várhatóan Lázár Jánostól.

Ezzel párhuzamosan a megüresedő frakcióvezetői helyre is beindult a casint, az Indexnek Németh Szilárd és Kósa Lajos mellett Tuzson Bencét említették esélyesként.

ELHAPPOLTÁK A SZLOVÁKOK A TATA GYÁRÁT 

Szlovákiát vagy Lengyelországot választhatta az indiai Tata cég Szombathely vagy Debrecen helyett, hogy felépítse az autógyárát, legalábbis így értesült több szlovák hírportál is. A szlovák Trend.sk gazdasági weblap szerint a cég ezen a héten hozta meg döntését. Korábban, márciusban a Hospodarské Noviny írta meg, hogy a négy visegrádi ország van versenyben a Jaguar Land Rover autógyártó beruházásáért. A ma már az indiai Tata Motorshoz tartozó, eredetileg brit luxusautógyár befektetéséért márciusban még a cseheket és a magyarokat is az esélyesek között emlegették.

ORBÁNTÓL KÉRNEK SEGÍTSÉGET A KUN-MEDIÁTOR KÁROSULTJAI

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak a Kun-Mediátor károsultjai, amelyben a pénzmosás elleni szabályok betartatását, a hatósági felelősségvállalás erősítését és áttekinthetőbb, valóban hiteles cégnyilvántartás létrehozását kérik. Na meg Questor-szerű kártérítést. A levelet Dobrossy István, a Kun-Mediátor károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd és Balog Zoltán, a károsultak önszervező csoportjának vezetője ma át is adta a Miniszterelnökség munkatársának a Parlament előtt.

ELŐZETESBEN A HUNGÁRIA OPERATÍV IGAZGATÓJA 

Előzetes letartóztatásba került az Hungária Értékpapír Zrt. volt operatív igazgatója.  A gyanúsítottat, aki 2001 és 2011 között volt a brókerbotrányok legkisebb szereplőjének operatív vezetője, három rendbeli jelentős értékű sikkasztással vádolják, amiért, Százhalombatta városának 2,2 milliárd, Fót városának 1 milliárd, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek (Tig) pedig 600 millió forintját sikkasztotta el. Egész pontosan úgy, hogy azok engedélye nélkül fektette be vagyonukat, pontosabban ahelyett, hogy a megbízásnak megfelelően kincstárjegyeket vett volna a pénzből, a Hungária érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire költötte azt. 

FELJELENTETTÉK A PARALIMPIAI ELNÖKÖT

Megfélemlítésről és az egész paralimpiai intézmény működésének ellehetetlenüléséről szivárognak a hírek a paralimpiai bizottság háza tájáról, de most 46 parasportoló és két edző feljelentést tett az ügyészségen, mert Gömöri Zsolt elnök a saját lakásvásárlásának hiteltörlesztésére fordította a támogatások egy részét, de más gazdasági visszaélések is előkerülhetnek. 

DZSUDZSÁK MIATT ÁLLT A BUDAPESTI FORGALOM, AMIKOR ŐALATTA AZ AUTÓJA ÁLLT LE

A Lánchídon elfogyott Dzsudzsák Balázs, a nemzet leggazdagabb futballistájának az autójából az üzemanyag. Leállt a forgalom, de a Lánchídon közlekedő autósok közül többen azonnal segítettek, kannákban hoztak üzemanyagot az autójába.

AZ EGÉSZ ŐSTÖRTÉNETET ÁTÍRHATJA EGY RÉGÉSZETI LELET

Kenyában megtalálták a világ legrégebbi kőszerszámát, ami 3,3 millió éves, vagyis sokkal korábban készült, mint ahogy eddig azt feltételezték, hogy az ősember elkezdett ilyen szerszámokat használni. Kb. 700 ezer évvel. Ez alaposan megbolygatja az őstörténetet, hiszen azt mutatja, hogy az akkoriban élt emberfajok sokkal fejlettebbek voltak, mint eddig gondoltuk.

KITILTOTTÁK A PARLAMENTBŐL AZ RTL KLUB KÉT MUNKATÁRSÁT

Rossz helyen kérdezték meg Orbán Viktor miniszterelnököt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter távozásáról, azon a folyosón ugyanis pont nem lehetett forgatni. Az Országházban a TV2 tiltott helyen dohányzó képviselőkről szóló riportja után próbálják szigorúan korlátozni, hogy hol lehet kérdezni a politikusokat. Az RTL Klub két munkatársa először szóbeli megrovást kapott, aztán júniusig kitiltották őket a Parlamentből.