Belföld

Térkép

  • Bejelentett események Budapesten márc. 15-én

Képeink

  • Az összes kép

Videók

  • Az Index videói

Március 15-e percről percre

« előző 10  1 ... 11 | 12  
« előző    
03.16. 11:48 Hétfőn elbontják a Kossuth téri kordont 
Kockázatelemzést végeznek a követekező napokban, tehát hétfőig a rendőrök. Ennek eredményétől függően a rendőrség várhatóan már hétfőn lebonthatja a Kossuth téri kordont, jelentette be pénteken Bene László országos rendőrfőkapitány.
03.16. 12:04 56 előállítás volt március 15-én 
Március 15-én 56 embert állított elő a rendőrség. Közülük csak kettőt vettek őrizetbe, egyikük Budaházy György, akit szeptember 17-e óta köröztek. Bűncselekmény gyanúja 12 esetben merült fel, többek között hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lőfegyverrel való visszaélés, rongálás. 42 ember ellen szabálysértési eljárást indítottak, 34 ellen passzív részvétel miatt. Öt rendőrautó rongálódott meg, egy rendőr súlyosan, hat könyebben megsérült, jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány.
03.16. 12:20 Eva Maria Barki elhatárolódik a Forradalmi Nemzeti Bizottmánytól 
"Nem vagyok a Forradalmi Nemzeti Bizottmánynak, sem más szervezetnek vagy pártnak a tagja. A Forradalmi Nemzeti Bizottmány megkérdezésem és beleegyezésem nélkül használta a nevemet. Tény, hogy szeptember 19-én, 20-án és 23-án beszédeket tartottam a Kossuth téren, amelyekben az alapvető szabadságokat..., valamint az erkölcs elveinek a politikában betartását követeltem. A Forradalmi Nemzeti Bizottmány követeléseivel, amennyiben azok nincsenek összhangban fent említett irányelveimme, nem értek egyet" – közölte Eva Maria Barki.
Politikai összefüggés van Orbán politikája és a március 15-i budapesti rendzavarás között, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője pénteken. A Fidesz-nagygyűlés egyetlen résztvevője sem felelős a történtekért, rendészeti összefüggés nincs a nagygyűlés és a zavargások között, de erkölcsi és politikai összefüggés van a Fidesz elnökének egész politikája és a rendzavarások között, mondta Lendvai. (MTI)
03.16. 12:54 Rogán: Nem a Belvárosba kellett volna szorítani a tüntetőket 
A rendőrségnek nem a Belvárosba kellett volna szorítania a tüntetőket az Andrássy útról, így elkerülhetető lett volna az egymilliós károkozás, mondta Rogán Antal, belvárosi fideszes polgármester pénteken. Rogán elégedetlen a rendőri vezetők döntésével, de az egyes egyenruhások munkájával nem. A történtekről csütörtökön is egyeztetett a rendőri vezetőkkel, és azt tervezi, hogy jövő héten is tárgyal velük. Rogán szerint a márciusban telepített utcai kamerarendszer jól működött, a rögzített képeket a rendőrség vizsgálja, és várhatóan a randalírozók többségét be tudják azonosítani. (MTI)
03.16. 13:54 Visszatérnek a tüntetők a térre 
Hétfőre demonstrációt jelentett be a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Kossuth térre, reagált Gonda László, a bizottság ügyvivője arra, hogy a rendőrség bejelentette, hétfőn várhatóan lebontják a Kossuth téri kordont.
03.16. 14:06 A rendőrség taktikát váltott 
A rendőrség, figyelmbe vette a Belváros polgármesterének kérését, kezdetben a Hősök tere felé szorította az Andrássy úton tüntetőket, de miután azt tapasztalták, hogy a párhuzamos utcákon sokan visszaszivárognak az Oktogonhoz, más taktikát választott, mondta Bene László országos rendőrfőkapitány. A rendőrség a rendbontók kiszorításakor a megtisztított keresztutcákat ugyan lezárta, más utcákon azonban sokan visszatértek a Körútra. Ezután ezért a Nyugat pályaudvar és a Deák tér felé igyekeztek szétoszlatni a tömeget.
03.16. 14:32 Demszky: Március 15-én Orbán volt a legagresszívabb 
Demszky Gábor szerint a rendőrség kitűnően végezte a munkáját a március 15-i fővárosi zavargások megfékezésekor. A főpolgármester elmondta, hogy a rendbontók összesen 26 millió forintos kárt okoztak. Demszky a nap "legagresszívabb szereplőjének" nevezte Orbán Viktort. (MTI)
Miután az őszinél kevésbé voltak intenzívek a csütörtök esti tiltakozások, hétfőn eltűnhet a kordon a Kossuth térről, és akár már aznap újra visszatérhetnek oda a tüntetők. Március 15-én sem a randalírozók, sem a rendőrök nem voltak olyan erőszakosak, mint az őszi összecsapásokban. A tüntetők csúzlival lőttek vas- és fémgolyókat a rendőrökre, de sem számszeríjat, sem Molotov-koktélokat nem használtak.
03.16. 16:00 A KDNP kíváncsi, elmúlt-e a terrorveszély 
A Kereszténydemokrata Néppárt felszólítja a kancelláriaminisztert, adjon tájékoztatást arról, volt-e terrorveszély az elmúlt hetekben, és ha volt, elmúlt-e a fenyegetettség. Azt is szeretnék tudni, mi történt március 15-én este, mondta az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke pénteken Budapesten. Simicskó István azt mondta, hogy annak a terrorveszélynek, amiről Szilvásy György az elmúlt időszakban beszélt, még a tizedrésze sem igazolódott be. (MTI)
A szomszédos országok sajtója nagy terjedelemben foglalkozott a március 15-i budapesti eseményekkel, a tengertúli lapokban azonban sehol sem jelent meg tudósítás. A hírügynökségek részletesen beszámoltak a csütörtök esti összecsapásokról is, szerintük bőrfejű, szélsőséges, szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. (MTI)
Szinte napra pontosan öt hónap után bonthatják el a kordont, ha valóban megnyitják a Kossuth teret március 19-én. A teret az október 23-i ünnepségek előtt nyilvánította műveleti területté a rendőrség. A kettős kordont október 22-én emelte a rendőrség a központi állami megemlékezésen részt vevők biztonságára hivatkozva. A kerítést február 2-án elbontotta a Fidesz, de a rendőrség még aznap visszaépítette, később március végére ígérték az elbontást.
03.16. 18:42 Megerősítették a Nemzeti Nyomozó Iroda épületének védelmét 
Nagyobb rendőri egység érkezett a budapesti Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéhez, amelyet fémkordonokkal vettek körül péntek délután. Az Aradi utca mindkét végét fémkordonokkal lezárták, előttük hat-hat rendőr áll sorfalat, míg a Vörösmarty és az Andrássy út kereszteződésénél délután hat órakor védőpajzzsal felszerelt rendőrök álltak sorfalat. Szintén fémkordonokkal zárták el a Csengery utcát, ahová a BRFK újabb kordonokat szállított. A Vörösmarty utcába egy autóbusszal újabb rendőrök érkeztek, akik rohamsisakkal és védőpajzzsal is fel vannak szerelve. A Terror Háza előtt járókelők nem tartózkodtak. (MTI)
03.16. 21:10 Minden nap tüntetnének a Kossuth tériek 
A Parlamentet körülvevő kordon lebontása után minden nap demonstrációt kívánnak tartani a Kossuth téri tüntetők, az erre vonatkozó bejelentést megtették - mondta Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a Batthyányi örökmécsesnél tartott tüntetésen péntek este. Március 20-tól április 30-ig minden nap 17 és 21.30 óra között demonstrációt kívánnak tartani az Országház előtti parkolóban. Sátortáborozást és italozást nem engedélyeznek, és vállalják, hogy a kormányellenes tüntetés mindvégig megőrzi békés jellegét. (MTI)
03.17. 10:45 Ma döntenek Budaházy előzetes letartóztatásáról 
Szombaton délelőtt dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság Budaházy György előzetes letartóztatásáról – közölte a Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. A Független Hírügynökség információi szerint reggel kilencre vitték Budaházy Györgyöt a kihallgatásra. A bíróság várhatóan még délelőtt dönt arról, hogy elrendeli-e az előzetes letartóztatást avagy sem.
A Fidesz elnökének szerepét és felelősségét boncolgatják osztrák lapok a március 15-i rendzavarások kapcsán.
A Lidové Noviny konzervatív cseh lap "Ősszel elkergetjük a kormányt" című cikkében számolt be arról, ami tudósítójuk szerint történt a március 15-i ünnepségen Budapesten. Szerintük a tüntetők nagyon jól meg voltak szervezve.
Harminc napra házi õrizetbe helyezte a bíróság Budaházy Györgyöt, akit a rendõrség jelentõs értékre elkövetett rongálással és az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatásának kísérletével gyanúsít.
A 19 éves fiatal férfi valóságos Molotov-koktélgyárat rendezett be VI.- kerületi lakásán. A primitív robbanószerkezeteket március 15-én akarta használni, de 13-án elfogták a rendőrök.
« előző 10  1 ... 11 | 12  
« előző    

N;
hirdetés