Az MTV-t beolvaszthatják a Duna televízióba

2006.08.07. 13:29
A Magyar Televízió szanálására készülnek tervek kormányzati körökben. Az elképzelések között parlamenti biztos kinevezése és a Duna tv-vel való összeolvadás is szerepel a jelenleg még csak műholdról sugárzó tévé bázisán. Az MTV vezetése szerint ilyen tervről velük senki sem egyeztetett.

Egyesülhet a két közszolgálati televízió, az MTV és a Duna, írja a Népszabadság. A kormánykörökben érlelődő elképzelések szerint ez még mindig takarékosabb megoldás lenne, mint újabb tízmilliárd forintokkal megsegíteni a Magyar Televíziót.

A két közszolgálati tévé - egy irányítás alatt - összeolvadna. Csakhogy nem a Magyar Televízió, hanem a Duna tv lenne az anyaintézmény. Míg ugyanis az MTV-nek gyakorlatilag nincs vagyona, csak - ahogyan Rudi Zoltán elnök fogalmazott - "a szellemi tőkéje, az archívuma és az elavult eszközparkja", addig a Duna tv nullszaldós, saját épülete, stúdiója és korszerű eszközei vannak.

Kétharmad kellene

Az MTV nemrég jelentette be, hogy nem tud visszafizetni egy 2004-ben felvett, kamatok nélkül is négymilliárd forintra rúgó hitelt. Az MTV még 1999-ben eladta Szabadság téri központját azzal, hogy majd felépítik saját, modern központjukat. Jelenleg bérlők a belvárosi ingatlanban, és a tulajdonos jelezte, hogy jövő nyáron jelentősen megemeli a bérleti díjat.

Egy új bázis felépítése 20 milliárd forintba kerülne. Erre sem a cégnek, sem az államnak nincs forrása.

A Duna székhelyén kialakítandó médiaközpontban az MTV munkáját segíthetné a Millenárison működő stúdió, illetve az Uránia Filmszínház is. A döntést nehezíti, hogy a terv néhány eleméhez kétharmados parlamenti többség szükséges. Szóba kerülhet parlamenti biztos kinevezése, de ehhez is kétharmados egyetértésre kell jutnia a politikának.

Nem is hallottak róla

Az MTV menedzsmentjének nincs tudomása arról, hogy a kormányzat a Duna Televízióval vagy más közszolgálati médiummal összevonni tervezné az intézményt - közölte az MTI a Népszabadság cikkével kapcsolatos érdeklődésére hétfőn Csorba Mária, az MTV sajtómenedzsere.

Tájékoztatása szerint arról sincs tudomásuk, hogy parlamenti biztos kinevezése szerepelne az elképzelések között; kérdésre válaszolva pedig úgy nyilatkozott, e két ügyben nem egyeztetett kormányzati vagy parlamenti tényezőkkel a menedzsment vagy annak valamelyik tagja az elmúlt hónapokban.

"Nem a fúzióban reménykedem, hanem abban, hogy jó gazdaként az állam megtámogatja azt a televíziót, amelyik eredményesen működik, nem herdálja a pénzt", és képes nemzetközileg elismert tematikus csatornát létrehozni - kommentálta a Népszabadság értesülését Cselényi László, a Duna Televízió elnöke az MTI-nek. Hozzátette, egy ilyen összevonás "rendkívül bonyolult" helyzetet idézne elő, ráadásul sok "jelentős" televíziós alkotó vesztené el az állását.

A Magyar Televízió sorsát meg kell oldani, ez minden adófizető érdeke, pontos részletek és tervek azonban még nem állnak rendelkezésre, mondta a kormányszóvivő hétfőn. "A szakértők jelenleg is vizsgálják a lehetőségeket a legjobb megoldás megtalálása érdekében" - közölte Danks Emese.