Engedett az SZDSZ-nek az MSZP

2008.09.23. 14:33
Az SZDSZ továbbra is elutasítja Gyurcsány Ferenc adózási terveit, ellenben a kormány nyitottnak tűnik a liberálisok költségvetési plafonra és a rászorultsági elv bevezetésére vonatkozó javaslatára. Fodor Gábor kedden négypontos javaslatcsomagot terjesztett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elé, aki elégedett volt a tárgyalásokkal, a jövőben már nem is a legmagasabb szinten folytatják a politikai egyeztetést.

Négypontos javaslatot terjesztett Gyurcsány elé az SZDSZ tárgyalódelegációja keddi találkozójukon. Fodor Gábor szerint pártja legfőbb elvárása, hogy a költségvetés hiányát a tervezettnél is nagyobb mértékben csökkenthessék. Az idei költségvetés 4 százalékos hiánnyal számolt, Fodor szerint pillanatnyilag úgy tűnik, a 3,8 százalékos hiány is reális cél.

Az SZDSZ szerint a gazdasági hitelesség szempontjából fontos lenne, hogy a hiány minél közelebb legyen a 3 százalékhoz, ezért pártja a rendkívüli kiadások leállítását, a költségvetés általános és speciális tartalékainak zárolását indítványozza.

Négypontos javaslatcsomagjuk első pontja a költségvetési plafon bevezetése. Ezt Fodor szerint az MDF és a Fidesz is támogatja, és a tárgyaláson a kormány sem zárkózott el a javaslattól.

Gyurcsány Ferenc is elismerte, hogy ebben a kérdésben engedtek. Mint mondta, szeretné, ha a költségvetési plafonra vonatkozó javaslatot kétharmados többséggel fogadná el a parlament - azaz szeretné, ha a Fidesz a törvényhozásban is a javaslat mellé állna.

A második pontban az adótörvényekről tárgyaltak. Az SZDSZ továbbra is elutasítja a Gyurcsány féle Megegyezésben foglalt terveket, ahogy az energiaszolgáltatókra kivetett extraadót, a Robin Hood-adót is elutasítják. Ehelyett a liberálisok szerint az adórendszert a környezettudatosság és az energiatakarékosság szempontjai szerint kellene továbbgondolni.

Gyurcsány szerint az SZDSZ markánsabb elmozdulást szeretne az egykulcsos adó felé, erről is szívesen tárgyalnak, de ez "nem járhat jelentős társadalmi költségekkel". A személyi jövedelemadózás rendszerét úgy akarják átalakítani, hogy aki tud dolgozni, az munkát kaphasson.

Ez az elképzelés egyezhet az SZDSZ terveivel is, hiszen Fodor tarthatatlannak nevezte, hogy Gyurcsány nem hajlandó hozzányúlni a költségvetés kiadási oldalához. Szerinte muszáj lefaragni a költségvetésből, ezért a nyugdíj- és a szociális ellátórendszer átalakítására is javaslatot tettek.

Fotó: Huszti István

A nyugdíjrendszer átalakításának lényege szerinte az, hogy ne állítsuk egymással szembe a generációkat. Bár részletesen nem fejtette ki, nyilván arra célzott, hogy Magyarország lakossága elöregedik, egyre kevesebb aktív polgár tart el egyre több inaktívat.

A szociális ellátórendszer átalakításának kulcsa a liberálisok szerint a rászorultság. Fodor szerint családi pótlékot nem alanyi jogon kellene osztogatni, hanem csak azoknak, akik ténylegesen rászorulnak a támogatásra.

Gyurcsány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szakértőik kielemezték az SZDSZ elmúlt években tett szakpolitikai javaslatait és elvégezték hozzájuk a költségszámításokat. Az erről készült anyagot átadták az SZDSZ-nek, és idővel nyilvánosságra is hoznák. Ez ütőkártyát jelenthet a szocialistáknak a további tárgyalásokon, amik a jövőben már alacsonyabb szinten, a frakciókban folytatódnak majd.

Gyurcsány emellett bejelentette, hogy napokon belül benyújtják a jövő évi költségvetést. Mint mondta, a jövő évi lesz az első költségvetés, ami megfelel az euróbevezetés kritériumainak.