Meggyanúsítják Zuschlagot és az MSZP vasi elnökét

2005.01.03. 13:09
Az Index információi szerint kedden bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanújával kilhallgatja a rendőrség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt és a Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét. Mindkettejüket a Vas megyében alapított fantom Fibisz-szervezetek ügyében kérdezi majd a rendőrség.

A Zala megyei rendőrség nem cáfolta, de megerősíteni sem volt hajlandó az Indexnek azt az információját, hogy keddre gyanúsítottként idéztek be két szocialista politikust a nyáron kezdődött Fibisz-szervezet alapítási ügyben.

Egy kaptafára

Zuschlag majdnem ügyvivő lett
A Fiatal Baloldal újonnan megválasztott elnöksége múlt heti ülésén kiosztotta az operatív feladatokat, erősítette meg az Index információit Szitka Péter. A FIB elnöke megerősítette azt is, hogy az ülésen felmerült: gazdasági ügyekért felelős ügyvivőnek válasszák meg Zuschlag Jánost, a holokauszt áldozataira vonatkozó élcelődése miatt parlamenti mandátumáról lemondott fiatal politikust, de az elnökség végül leszavazta a javaslatot. Szitka szerint Zuschlag János szervezési képességei vitathatatlanok, ám úgy gondolja, Zuschlag pozícióba emelése a kínos közjáték után újabb politikai vitákat eredményezhetett volna. Szitka Péter úgy gondolja, hogy Zuschlag pozíció nélkül is segítheti a szervezet munkáját és kamatoztathatja 8-10 éves, az ifjúsági életben szerzett gyakorlatát.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrség magánokirat-hamisítás vétségében való bűnsegédlet megalapozott gyanújával hallgatja majd ki Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselőt és Tóth Csabát, az MSZP Vas megyei elnökét. A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (a szervezet neve időközben Fiatal Baloldalra rövidült) Vas megyei szervezetében 2003 május 17-én és június 5-én a megye kistelepülésein összesen tíz új alapszervezetet hoztak létre, amelyekről kiderült, hogy egyetlen jegyzőkönyvminta felhasználásával, gyakran hibás címen, mindenütt 11 fővel jöttek létre. A fiktív szervezetalapítás gyanújával megindult eljárás során már tavaly augusztusban gyanúsítottként hallgatták ki Szabó Bálintot, az ifjúsági szervezet vasi vezetőjét. A Vas megyei főügyészség akkor azt közölte: "hamarosan döntés születik arról, hogy lesznek-e újabb gyanúsítások". A volt képviselő és a megyei elnök már több idézést is kapott, ám eddig nem jelentek meg a zalaegerszegi kapitányságon.

Eltűntek az eredeti papirok

A jegyzőkönyv-másolatok tanúsága szerint a szervezetek alapításánál bábáskodott Zuschlag János országgyűlési képviselő, Fibisz-elnökhelyettes, valamint Tóth Csaba, az MSZP megyei elnöke is. A két politkus hitelesítői aláírással látta el valamennyi jegyzőkönyvet. Az eredeti példányok viszont eltüntek, miután az MSZP fővárosi központjából több kézen keresztül éppen a megvádolt Szabó Bálinthoz kerültek. Szabó rendőrségi vallomása szerint a dokumentumokat valószínűleg Székesfehérváron vették ki ismeretlenek a gépkocsijából.

Az üggyel kapcsolatban Szabó Bálint ügyvédje, Bárándy György az Indexnek azt mondta, hogy védencét a "bizonyítási terhek megfordításával kívánja tisztázni", ezért két személyiség jogi pert kezdeményezett. Zuschlag Jánost és Tóth Csabát nem sikerült elérnünk.